Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Ankara, Fransa'yı 2 kez uyardı"

        Umut TÜTÜNCÜ / GAZETE HABERTÜRK

        Fransa’nın başkenti Paris’te 132 kişinin öldüğü 7 terör saldırısını düzenleyen teröristlerden biri olduğu belirlenen Ömer İsmail Mustafa için Türk istihbarat kaynaklarının 2 kez Fransız makamlarını uyardığı ortaya çıktı.

        "DETAYLI BİLGİ VERİLMİŞ"

        22 Ekim 2014’te Fransız makamları, 4 kişinin ismini IŞİD şüphesiyle Türkiye’ye sordu. Bu kişileri araştıran Türk istihbarat birimleri, 4 kişinin 2013’te farklı tarihlerde Türkiye’ye girdiklerini belirledi. Bu kişileri takibe aldı ve onlarla irtibatta olduğunu belirledikleri Ömer İsmail Mustafa ismine ulaştı. Mustafa’nın da 2013’te Türkiye’ye giriş yaptığı tespit edildi. Aralık 2014 ve Haziran 2015’te, 2 kez Fransız makamlarına bu ismi bildirildi ve 4 IŞİD’liyle birlikte hareket eden 5’inci kişi olduğunu belirtildi.

        Ömer İsmail Mustafa’nın 2013’te Türkiye’ye giriş yaptığı ardından da Fransa’ya gittiğini aktaran Türkiye istihbaratı, Fransa’yı Mustafa ile ilgili “IŞİD’li ve muhtemel terör şüphelisi” diye uyardı. Bu isim üzerinde yoğunlaşılması gerektiğine de dikkat çeken Türkiye istihbaratı, Fransa’dan detaylı bilgi istedi. Ancak Fransa’dan herhangi bir bilgi verilmedi. İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir istihbarat yetkilisi “Terör saldırılarına karışan ismi, Türk güvenlik güçleri kendi imkânlarıyla tespit ederek Fransız makamlarına ‘detaylı bilgi verin’ talebiyle iletti. Ancak henüz buna bir cevap gelmedi. Her zamanki gibi radikal terör örgütlerine katılmak üzere Suriye ve Irak’a geçen yabancı terörist savaşçıların istihbaratıyla ilgili bilgi paylaşımında sorunlar yaşanmakta. Eğer bizim bilgi talebimize zamanında cevap verilmiş olsaydı bu şahsın hem Türkiye’ye girmesi engellenir hem de Fransa’da gözetim altında tutulabilirdi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ