Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM'den Kuzey Kore için önlem planı

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını "şiddetle" kınadı.

        Konsey, Kuzey Kore'nin füze fırlatması üzerine Japonya, Güney Kore ve ABD'nin talebiyle acil olarak toplandı. Toplantıda, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman üyelere brifing verdi.

        Toplantının ardından BMGK Dönem Başkanı, Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez, gazetecilere, konseyde kabul edilen basın bildirisini okudu.

        Kuzey Kore'nin balistik füze kullanmasının BMGK kararlarının açık ihlali olduğunu vurgulayan Ramirez, uydu gönderme ya da başka bir gerekçenin bunu değiştirmeyeceğini söyledi.

        Konsey üyelerinin bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak gördüğünü belirten Ramirez, konseyin, Kuzey Kore'nin bu ve önceki eylemlerine karşı ciddi önlemleri içeren bir karar tasarısı kabul etme niyetinin bulunduğunu bildirdi.

        ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da gazetecilere yaptığı açıklamada, bu eylem nedeniyle konseyin Kuzey Kore'ye karşı ciddi önlemler alacağını kaydederek, "Bu böyle devam edemez" dedi.

        Kuzey Kore, dün yaptığı açıklamada, eylemi "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füzeyle uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu.

        Kuzey Kore, en son 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, denemeyi, 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ