Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika CIA Direktörü John Brennan'ndan İstanbul'daki saldırı hakkında açıklama

        CIA Direktörü John Brennan, Amerikan Yahoo News haber sitesine İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        "Saldırı, DAEŞ'in gaddar izlerini taşıyor" diyen Brennan, terör örgütünün Suriye ve Irak dışında son aylarda bombalı saldırılarla bir çıkış aradığını ve benzer saldırıları ABD'de de yapmak istediğini kaydetti.

        DAEŞ'in olabildiğince çok sayıda insanı öldürme "motivasyonu"na sahip bulunduğunu ve hedeflerinden birinin de ABD olduğunu belirten Brennan, "DAEŞ'in bu tür bir saldırıyı ABD'de de yapmak istemesine şaşırmazdım." dedi.

        Brennan şu görüşleri dile getirdi:

        "Türk havalimanında olanlara bakın, bunlar suikast yelekleri. Bu suikast yeleklerini üretmek zor bir şey değil. Eğer kararlı, kaçmaya niyeti olmayan ve öleceğinin farkında olan bir düşmanla karşı karşıyaysanız o zaman bu tür saldırıları önleme anlamındaki stratejiniz daha karmaşık hale geliyor."

        Saldırının DAEŞ tarafından yapıldığına ilişkin henüz resmi açıklama olmadığını ancak yöntemine bakarak bu tür bir saldırıyı DAEŞ'in yapmış olabileceğini vurgulayan CIA Direktörü, "DAEŞ, Suriye sınırı boyunca kendi militanlarını hedef alan Türkiye'de terörü yaymak istiyor." ifadelerini kullandı.

        Türkiye'nin özellikle son dönemde DAEŞ ile mücadele kapsamında önemli adımlar attığına işaret eden Brennan, söz konusu terör örgütünün Türkiye'de bu tür saldırıları yapmak istemesi için kendince motivasyona sahip olduğunu dile getirdi.

        DAEŞ'in henüz ABD'de doğrudan bir terör saldırısı gerçekleştiremediğini vurgulayan Brennan, San Bernardino ve Orlando saldırılarını örnek göstererek, DAEŞ'ten ilham alan Amerikan vatandaşlarının ülke içinde terör eylemlerine başvurduğuna dikkati çekti.

        Brennan, Suriye ve Irak'ta gerileyen DAEŞ'in bu kayıplarını dengelemek için yurt dışında bu tür "taktik" terör eylemlerine ağırlık vermeye başladığını savundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ