Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Hillary Clinton kimdir? ABD Başkan adayı Hillary Clinton'un hayat hikayesi

        2016 ABD Başkanlık Seçimleri dün gece yarısı başladı. Favori adaylar olan Donald Trump ve Hillary Clinton kıyasıya yarışıyor. Peki ABD Başkan adayı Hillary Clinton kimdir?

        HILLARY CLINTON KİMDİR?

        Hillary Clinton, 26 Ekim 1947'de Chicago'da dünyaya gelmiştir.Babası Hugh Ellsworth Rodham'ın, tekstil sektöründe küçük ama başarılı bir işi vardır. Hillary Clinton, çocuk yaşlarında kilisede ve okuduğu okulda bir çok etkinlikte görev almıştır. Tenis ve diğer spor dallarıyla bir dönem meşgul olmuş ve Browniee Girl Scout ödüllerini kazanmıştır.

        Eğitim hayatını Marine East High School'da başlatmış ve bu okulda katıldığı öğrenci konseyi ve müzakere topluluğu gibi gruplara katılmıştır. Sonrasında Marine South High School'a geçiş yaparak Ulusal Yetenek Finalist'i oldu ve 1965'te mezun olarak üniversiteye geçiş yapmıştır.

        1964 yılının Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Barry Goldwater için gönüllü olarak çalışmıştır. Kendisinin görüşlerini babası gibi komünizm karşıtı olan tarih öğretmeni ve bir rahip olan akıl hocası etkilemiştir.

        1965 yılında Rodham Wellesley Koleji'ne girerek Siyasal Bilimler okumuştur. Okuduğu üniversitede bulunan "Genç Cumhuriyetçiler" organizasyonuna başkanlık yapmıştır fakat Amerikan Sivil Haklar Hareketi ve Vietnam Savaşı'yla ilgili görüşlerinin değişiklik göstermesi nedeniyle bu pozisyondan vazgeçmiştir.

        1975 yılında Amerika Devletleri'nin 42. başkanı olan Bill Clinton ile evlenerek First Lady olmuştur ve bütün dünya tarafından tanınan siyasi bir yüz haline gelmiştir. 1980 yılında ilk ve tek çocukları olan Chelsea doğmuştur.

        20 Ocak 2007'de Demokrat Parti'den ABD Başkanlığı'na adaylık koyarak en büyük rakibi olan Barack Obama ile yarıştı. Seçim esnasında Barack Obama'nın açtığı küçük fark kapanmayınca Barack Obama, Demokrat Parti'nin 2008 ABD Başkanlık seçimlerindeki adayı oldu. Aynı zamanda Hillary Clinton, Obama ile gösterdiği rekabetin ardından ABD tarihinde başkanlığa en çok yaklaşan kadın aday olarak tarihe geçti.

        Alınan sonuçların ardından Obama'nın başkan olmasıyla 20 Ocak 2009'da Obama'nın kadrosu dahilinde ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı oldu.

        Hillary Clinton, 2016 ABD Başkanlık seçimlerine adaylığını koymuştur.

        Hillary Clinton, Donald Trump ile yarıştığı 2016 ABD Başkanlık Seçimleri sonrasında218 delege alarak 2nci oldu ve başkanlığı kaybetti. Donald Trump ise aldığı 274 delege ile ABD'nin 45. Başkanı oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ