Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD eyaletleri hangileri? ABD'de hangi eyaletin kaç delegesi var? Delege nedir?

        Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasında oylaması yapılan ABD başkanlık seçimleri için ABD halkı sandık başında. Peki ABD eyaletleri hangileri? ABD'de hangi eyaletin kaç delegesi var? ABD seçimleri nasıl olacak?

        ABD EYALETLERİ'NİN KAÇ DELEGESİ VAR?

        ABD EYALETLERİ EYALET DELEGESİ
        Alabama 9
        Alaska 3
        Arizona 11
        Arkansas 6
        California 55
        Colorado 9
        Connecticut 7
        Delaware 3
        Florida 29
        Georgia 16
        Hawaii 4
        Idaho 4
        Illinois 20
        Indiana 11
        Iowa 6
        Kansas 6
        Kentucky 8
        Louisiana 8
        Maine 2
        Maryland 10
        Massachusetts 11
        Michigan 16
        Minnesota 10
        Mississippi 6
        Missouri 10
        Montana 3
        Nebraska statewide 2
        Nevada 6
        New Hampshire 4
        New Jersey 14
        New Mexico 5
        New York 29
        North Carolina 15
        North Dakota 3
        Ohio 18
        Oklahoma 7
        Oregon 7
        Pennsylvania 20
        Rhode Island 4
        South Carolina 9
        South Dakota 3
        Tennessee 11
        Texas 38
        Utah 6
        Vermont 3
        Virginia 13
        Washington 12
        West Virginia 5
        Wisconsin 10
        Wyoming 3

        ABD SEÇİM SİSTEMİ

        ABD başkanı, dünyanın birçok demokratik ülkesindeki uygulamanın aksine doğrudan halk oyuyla seçilmiyor. Amerikalılar sanılanın tersine, başkan ve yardımcısı için doğrudan oy kullanmıyor. Halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Seçicilerin sayısı bir eyaletteki kongre delegasyonunun, yani eyaletteki temsilci ve senatörlerin sayısına tekabül ediyor. Başkanın seçilmek için 50 eyalet ve özel statüsü bulunan başkent Washington DC'deki 538 seçici oyun mutlak çoğunluğunu, yani 270'ini alması gerekiyor.

        Seçici kurul üyeleri, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirleniyor. California, 55 kişi ile en çok seçici kurul üyesi barındıran eyalet. İkinci sırada 38 üyeyle Teksas geliyor.

        EN FAZLA OY BAŞKANLIK GARANTİSİ DEĞİL

        ABD seçim sistemine göre seçimde en fazla oyu almak başkan olmak için yetmeyebiliyor. Bunun son örneği, 2000 yılı başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush ile Demokrat Parti adayı Al Gore arasında yaşandı. Bush, Gore'a göre 500 binden daha az oy almasına rağmen seçiciler kurulunda 266'ya karşı 271 üye üstünlüğü sağladığı için başkan seçildi. ABD tarihinde oyların çoğunluğunu alamadan başkanlık seçimi kazanan çok sayıda kişi var.

        Adayların her birinin 269 seçici delegede kalma olasılığı da bulunuyor. Böyle bir senaryoda, başkanı Temsilciler Meclisi, başkan yardımcısını Senato belirliyor. Bir başka deyişle Temsilciler Meclisinde çoğunluğu elde eden parti başkanı, Senatoda egemen olan parti ise başkan yardımcısını belirliyor. Temsilciler Meclisinde çoğunluğu Cumhuriyetçilerin koruduğu, Senato'da ise Demokratların çoğunluğu ele geçirme ihtimali düşünüldüğünde yeni ABD başkanının Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Başkan Yardımcısının Demokrat Partili Tim Kaine olduğu çift partili bir yönetim oluşabilir.

        SEÇİCİLER KİMLERDEN OLUŞUYOR?

        Seçici kurul için adaylar, parti kurultaylarında belirleniyor. Eyaletlerin kendi uygulamalarına bağlı olarak bu kişilerin isimleri oy pusulalarında yer alabiliyor ya da almayabiliyor. Dolayısıyla ABD halkı, aslında başkanlık seçiminde seçici kurul üyelerini seçiyor, seçici kurul da otomatik olarak başkanı belirliyor.

        Bu gereklilik Demokratlar ve Cumhuriyetçiler dışında kalan üçüncü bir parti adayının başkanlık yarışındaki işini "imkansız" kılıyor. Bunun nedeni eyaletlerin seçici oylarının "kazanan hepsini alır" sistemine göre dağıtılması.

        Bu sistemde bir eyaletteki oyların çoğunu alan aday, tüm seçici kurul delegelerini almaya hak kazanıyor. Örneğin, en çok delegesi olan California'da oyların çoğunu kazanmak 55 delegenin tamamını kazanmak demek. Ancak Vermont ya da Wyoming gibi sadece 3 seçici kurul delegesi bulunan eyaletlerde oyların çoğunu almak, sadece bu 3 delegeyi garantilemek anlamına geliyor. Bu yüzden adaylar California, Florida, Teksas ve Illinois gibi çok delege veren eyaletlerdeki seçimleri kazanmaya yoğunlaşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ