Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yumuşak kaçış

        Mübarek yeni kabinenin siyasi ve ekonomik reformlar yapacağını söyledi. Mübarek, Eylül'deki seçimlere kadar görevinin başında olacağını ancak seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Mübarek şöyle konuştu:

        "Demokratik ve siyasi reformlar ve anayasal değişikler de dahil olmak üzere çalışma yapacağız. Amacımız meşru talepleri karşılamak. Bunun için siyasi güçleri davet ettik. Fakat davetimizi reddettiler. Davetimizi reddeden siyasi güçler özel gündemlerini önde tutuyorlar. Hala davetim geçerli. Halkıma sesleniyorum. Tüm Mısırlı erkek ve kadınlara sesleniyorum.

        Ben hiçbir zaman güç ya da prestij istemedim. Ben ordudan gelen bir işçiyim. Sorumluluğu bırakmak değil niyetim. İlk sorumluluğum güvenli bir geçiş dönemi için barışı ve istikrarı korumaktır. Sorumluluğum ilk seçimlerde yeni hükümete bu sorumluluğu vermek. Önümüzdeki seçimler için aday olmayacağım. Şimdi dikkatli şekilde hizmetimi sonlandırmak istiyorum.

        Önümüzdeki aylarda görevimi yerine getireceğim. Eylüle kadar bunu için çok çalışacağım.

        Anayasa değişecek. Yasalar değişecek. Herkesin bu görüşmelere katılması gerekecek. Parlamentodan çalışmalarını hızlandırmasını isteyeceğim. Hükümet halkın taleplerini yerine getirecektir. İstihdam ve sosyal adalet için çalışacaktır.

        Vatandaşların korunmasında polislerin görevini yerine getirmesini istiyorum. Vatandaşın haklarına saygı göstermesini istiyorum. Yolsuzluk yapanlara ve yağmacılara yönelik olarak önümüzdeki aylarda gereği yapılacak. Halka vaatlerim bunlardır.Umarım Allah da yardımcım olur. Zor koşullardan daha güçlü çıkacaktır Mısır ve daha istikrarlı bir Mısır olacaktır. Halkımız kendi çıkarlarının daha farkında olacak ve daha dikkatli olacak. Halka hizmet ettiğim yıllardan gurur duyuyorum. Ben bu ülkenin çıkarlarını savundum. "

        Mübarek konuşmasını "Ben Mısır'da öleceğim ve beni tarih yargılayacak" sözleriyle bitirdi.

        KONUŞMANIN ARDINDAN...

        * Tahrir Meydanı'nda toplanan 2 milyon kişi Mübarek'in konuşmasından tatmin olmadı. Konuşmanın ardından göstericiler "Mübarek defol" sloganları attı.

        * Muhalif El Baradey, Mübarek'in iktidarda kalmak için kurnazlık yaptığını söyledi.

        * İskenderiye'deki Mahatit Masr Meydanı'daki göstericilere ateş açıldı. Göstericiler arasında çatışma çıktığı bildirildi.

        * Protestocu gruplar arasındaki çatışmaların ordunun İskenderiye'yi terketmesinin ardından patlak verdiği bildiriliyor.

        Ayrıca Bur Said kentinde de protestocu gruplar arasında çatışma yaşandığı haberleri geliyor. Protestocular arasında Mübarek lehine slogan atan grupların çatışmalara neden olduğu belirtiliyor. Mısır'ın İskenderiye kentinde de, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlılarıyla muhalifler arasında çatışma çıktı. Mahatit Masr meydanında, birbirlerine taş ve sopalarla saldıran tarafların arasına ordu birlikleri girmesine rağmen çatışma uzun süre devam etti. Olaylar sebebiyle çok sayıda kişinin yaralanmış olabileceği bildirildi.

        Bu arada, başkent Kahire'de Mübarek taraftarları devlet televizyonunun bulunduğu Enformasyon Bakanlığı binasının önünde gösteri yapmaya başladı. Kısa bir süre içerisinde sayıları 1500'e ulaşan Mübarek taraftarlarının Tahrir meydanına gitmek istediği ancak güvenlik kuvvetlerinin engel olduğu kaydedildi. Bazı Mübarek karşıtları ise geceyi Tahrir meydanında geçiriyor.

        * Müslüman Kardeşler, Mübarek'in konuşmasını tatmin edici bulmadı.

        Mübarek'in konuşmasından önce protestocular eğer Mübarek gitmezse Başkanlık Sarayı'na yürüyecekleri uyarısı yapmışlardı. El Cezire'nin Kahire muhabiri, protestocuların Mübarek'in açıklamalarının beklentiyi karşılamamasına rağmen bu yürüyüşün gerçekleşmemesini El Baradey'in açıklamalarına bağladı. Mübarek'in konuşması öncesinde El Baradey, Müslüman Kardeşler'le görüşüp uzlaşma sağlayarak Mübarek'e Cuma gününe kadar süre verdiklerini açıklamıştı.

        Mübarek'in konuşmasının ardından da Tahrir Meydanı'ndan "Cuma günü Başkanlık Saray'ındayız" sloganı atılması protestocuların Cuma günü bu yürüyüşü gerçekleştirme konusunda uzlaştığının da bir göstergesi olarak kabul edildi.

        OBAMA YÖNETİMİ "ADAY OLMA" ÇAĞRISI YAPMIŞTI

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ