Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ''Olaylar değişimin sancılarıdır''

        Mehmet Ali Şahin, Letonya'daki ilk gününde, Parlamento Başkanı Solvita Aboltina ile görüştü.

        Daha sonra Şahin ile Aboltina başkanlığında heyetler arası görüşmeye geçildi. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından iki Meclis Başkanı ortak açıklama yaptı.

        Aboltina, görüşmede, AB'nin genişleme sürecini de ele aldıklarını, Letonya'nın, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki desteğini teyit ettiklerini belirterek, ''Bizler müzakereler esnasında yeni müzakere başlıkları açılmasını temenni ettik. Türkiye'ye AB ile müzakerelerde ve katılım sürecinde başarılar diledik'' dedi.

        TÜRKİYE'DEN KAYNAKLANMAYAN NEDENLERLE AĞIR İŞLİYOR

        TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de sözlerine, Letonya'da bulunmaktan, Aboltina'nın konuğu olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek başladı. Şahin, konukseverliği için teşekkür ettiği Albotina'yı Türkiye'ye davet etti.

        Türkiye ile Letonya'nın, müttefik ve dost iki ülke olduğunu, bölge, dünya barışına katkıda bulunmak için her alanda örnek işbirliği yaptıklarını belirten Şahin, Aboltina ile çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

        Şahin, iki ülke ilişkilerini geliştirmek için parlamentoların önemli bir rol oynayacağını düşündüklerini ve bunu karşılıklı olarak teyit ettiklerini dile getirdi. Şahin, parlamentoların, halkları temsil ettiğini, parlamentolar arası ilişkilerin doğrudan doğruya halklar arasındaki ilişkiler gibi olduğunu vurguladı. Şahin, bundan sonra iki ülke parlamentoları arasında çok daha sık, ciddi bir işbirliği gerçekleştirmeyi düşündüklerini ifade etti.

        AB'nin Türkiye için stratejik bir hedef olduğuna dikkati çeken Şahin, Türkiye'nin AB ile katılım müzakereleri içinde olduğunu anımsattı. Şahin, bu süreçte Letonya'ya her aşamada verdiği destek dolayısıyla teşekkür ettiklerini bildirdi.

        Şahin, Aboltina ile görüşmesinde, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin, Türkiye'den kaynaklanmayan nedenlerle biraz ağır işlediğini ifade ettiğini, Letonya Dışişleri Bakanı'na da görüşmesinde daha ayrıntılı şekilde bunu ileteceğini anlattı.

        BÖLGENİN TEK DEMOKRATİK ÜLKESİ TÜRKİYE

        TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin coğrafi olarak, dünyanın en sorunlu bölgelerinden birinde yer aldığına işaret ederek, Ortadoğu'da yıllardır çözülemeyen sorunların, burada yaşayan halkları huzursuz, tedirgin ettiğini, çoğu zaman insan kayıplarına yol açtığını söyledi.

        Bölgenin tek demokratik ülkesi olan Türkiye'nin, gerek bölgede gerek dünyada barışın tesisinde önemli sorumluluklar üstlendiğini kaydeden Şahin, '' Türkiye bunun bilinci içindedir. Üzerine düşeni yerine getirmek için yoğun, gayretli bir çaba içerisindedir'' dedi.

        Şahin, açıklamaların ardından soruları yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Türkiye'nin, bölgedeki tek demokratik ülke olduğunu söylediniz. Türkiye, Ortadoğu'daki bütün bu ülkelere demokrasi açısından örnek oluşturur mu yoksa ülkeler, kendi demokrasi modelini mi bulmalı?'' sorusuna Şahin, şöyle karşılık verdi:

        ''Çağımızda bilim ve teknoloji, kitle iletişim araçlarındaki baş döndürücü gelişmeler, tüm dünyayı, ülkeleri, halkları yakından etkilemektedir. Kuzey Afrika'da son günlerde meydana gelen olaylar, aslında bir değişimin, dönüşümün de sancılarıdır diye düşünüyoruz. O bölgelerde yaşayan hakların demokrasi istediklerini, hukukun üstünlüğüne bağlı yeni bir anlayışın ülkelerinde hakim olmasını arzu ettiklerini görüyoruz, şahit oluyoruz. Bir-iki ülkede değişim isteyen halkların önderi durumundaki kişilerin, 'Biz Türkiye'deki gibi demokratik bir yapı istiyoruz' demeleri, sorunuzun da cevabını oluşturuyor.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ