Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Bu ABD destekli bir darbedir"

        HABERTÜRK TV Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut ve Gazete HABERTÜRK Yazarı Murat Bardakçı Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in tüm yetkilerini orduya bırakarak istifa etmesini değerlendirdi.

        YİĞİT BULUT: "ABD destekli bir askeri müdahalenin olduğu duyumu zaten vardı. Mübarek - ABD - İsrail ordusu gibi denklemler, Mısır içindeki mevcut durumu değiştirmedi. Son üç gün içerisinde ABD destekli bir askeri operasyon denklemi üzerinden yürüdü. Ortadoğu'da bugüne kadar ABD ile ilişki haricinde bir askeri darbe olmamıştır, olamaz. Türkiye'deki 60, 70, 80 darbeleri ve 28 Şubat da buna dahildir. Mübarek'in görevi Süleyman'a devretmesiyle yine aynı denklemin içinde başka bir adamın gelmesi sağlanmıştır. Bu daha çok tartışılacak bir olay. ABD devletinin içinde de artık tek bir politika yok. Bir görüş, Ortadoğu'da Türkiye merkezli bir istikrar sağlamakken, diğeri İsrail lobisini destekliyor. Bu gelişme Türkiye'nin rolünü artırır mı, yoksa Pro-İsrail mi gündeme gelir, bu önümüzdki günlerde ortaya çıkar. Son durum, ABD destekli bir geçiş süreci. Ortadoğu'nun en gelişkin ordularından biri Mısır ordusudur. ABD isteği dışında Mısır ordusunun harekete geçmesi de pek olağan değil.

        Bu bir Amerikan destekli yumuşak bir askeri darbedir. Amerika'nın Mısır'ı kaybetmeyi göze alamayarak ortaya koyduğu bir eylem planıdır. Orda sokaktaki insanlar bir revalüsyon isteği içindedirler. 12 Eylül 1980 sabahı insanlar bayrak asarak balkonlarına çıkarak umutlu bir bekleyiş içine girdiler ama sonra gelen tam da tersi bir durumdu.. Taşmakta olan sıvının yine bir cam kaba doldurulmasıdır. Ben de Murat Bardakçı gibi düşünüyorum; sokaklarda sevinenler sevinmeye devam ediyorlar. Kontrolün okyanus ötesinde belki İsrail'de Tel Aviv'de olduğu bir sürece doğru evrilmektedir. Yapılan açıklamalara bakılırsa da Mısır, İsrail'le olan ilişkilerini aynen devam ettirebilir. Bundan sonrası için çok dikkatli analiz etmek gerekiyor. Mübarek'in şu an geldiği durum arasında çok ciddi bir fark var. Bunlar Türkiye'ye nasıl yansıyacak analiz etmek gerekir."

        MURAT BARDAKÇI: Mısır'da devrim olmadı, hayal görmeyelim. Mısır'da apaçık bir darbe oldu. Hüsnü Mübarek görevlerini askere devretti. Mübarek ordu mensubu bir generaldi. Devrim demek halkın işbaşına geçmesidir. Ordunun iş başına gelmesi devrim olarak algılanıyorsa ben basına hiç bir şey demiyorum. Ömer Süleyman, Mısır'da işkencenin, baskının başındaki isimdir. Sovyet Devrimi'nde Lenin asker miydi? Darbe ile devrimi karıştırmayalım. Mısır'da iktidara asker geldi, buna devrim denilmesin. Başında da Savunma Bakanı var. En üst düzeydeki asker odur zaten. Bu tartışmasız bir darbedir. Mısır'da olan şu anda işbaşında olan askeri bir yönetimdir. Şu an bir geçiş döneminde Mısır, ne olacağı çok sonra belli olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ