Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Şimdi ne olacak?

        SİNAN OĞAN: Sürecin en başından beri tam da öngördüğümüz şekilde neticelendi. Dünkü Mübarek'in görevi devretmesinden sonra da söylediklerimiz doğru çıktı. Dün akşam HABERTÜRK'te bunların analizini yapmıştık. Süleyman'ın görevi devralması da halkı tatmin etmeyecekti. Yüksek Askeri Şura'ya görevin devredileceği tahmin edilmişti. Mısır'da sadece askerin iktidarı devralması da yetmeyecektir, Mübarek'in iktidar içindeki kalıntıları da temizlenene kadar sürecektir. Diktatörler taviz vermeye başladı mı, kitleler kurban almaya başladı mı, istenen olana kadar halkın isyanı devam edecektir. Muhalif Lider Baradey'in söyledikleri ("Hayatımın en önemli günü, ülkem özgürleşti") çok erken bir açıklamadır. Süleyman'dan tam kurutulmasa da, askeri yönetimden tam kurtulmasa da halk diktatörden kurtuldu. Ordu eğer üzerinde resmi üniforma olan generalleri çıkarıp, cumhurbaşkanı, başbakan çıkarırsa bu da tepkiye devam edilmesine nenden olacak. ABD ve İsrail de ordunun yönetimi ele almasından memnundur. Ordunun laik bir çerçeve içerisinde ülkeyi yöneteceği düşünülmektedir. Ordunun iç dinamikleriyle beraber dış dinamikler de önemli. Mısır'da bir ordu iktidarı da mümkündür. Bu kalabalıklar şimdi tek vücut olarak gözüküyor, ama bu kalabalık yarın Mısır'da iktidarı ele geçirmek için birbiriyle yarışacaktır. Bu yarış da Mısır'da iktidar çatışmalarına neden olabilir. Asıl sorun, Mübarek'ten sonra yerini nasıl bir rejime bırakacak sorunudur. Bu kalabalığın rengi zamanla ortaya çıkacaktır. Bu da belki ordunun elini güçlendirecektir.

        HÜSNÜ MAHALLİ: Mübarek'in istifa etmesi, bırakması ya da bırakmaya zorlanması bir son değil. Bana göre bir çok şey daha yeni başlıyor. Obama ile Mübarek arasında çok ciddi gelgitler yaşandı diye düşünüyorum. Dünkü Mübarek ve Süleyman'ın konuşmalarının canlı olduğunu düşünmüyorum. Mübarek şu an Mısır'da değildir büyük ihtimal, başka bir yerdedir. Obama dün Kadaffi ile telefon görüşmesi yapmıştı, bunun Mübarek'in kaderiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Dün öğleden sonra her şey bitmişti. O nedenle dünkü konuşmalarının banttan olduğunu düşünüyorum. Yarın ya da bu gece 'halk artık evlerine dönsün, bu iş bitmiştir' diyecekler. Önce konsey içinde ya da konseye mensup olmayan komutanlar arasında ciddi bir mücadele başklayacak. Bu generaller arasında yüzde yüz Amerikancı olan generaller ki Tantavi de bunlardan biri, bunların karşısında da 'bu kadar ihanet fazladır, Biz Mısırlıyız' diyen gruplar var. Sonuç şöyle olacaktır, eğer konsey yarın ya da bir kaç gün sonra yüzde yüz bağımsız ve tarafsızlardan oluşa geçici bir hükümet ya da yine yüzde yüz bağımsız bürokrat ve teknokratlardan oluşan bir oluşuma görev vermezse, demek ki Amerakancılar kazandı ve olup biten her şey düzmecedir. Sistemin amacı zaman kazanmaktır. Bu olursa olur, olmazsa evlerine çekilmeye başlayan halk tekrar sokaklara dönecektir. Bunlar kazanırsa Nisan- Mayıs ayına kadar seçim hazırlıkları yapılacaktır. Parlemanto seçimi yapılacaktır. Parlemanto şu anda hükmünü kaybetmiştir.

        Mısır'da bu süre işlerse, sonuç getirirse, yeni bir anayasa ve demokratik bir seçim olursa, maksimum bir ay sonra Ürdün'deki sistem düşer. Bunu çok iddialı olarak söylüyorum. Yemen de, Cezayir de çökecektir. Bu görüntüler hiç bir Arap sokağında yankısız kalmayacaktır. bu Arap vicdanının bir dışavurumudur. Olacak olanlar için söylüyorum. Hiç kimsenin ABD ile bir derdi yok, amaç demokrasi ve ihanete uğramış insanların yeniden onurlarını kazanmasıdır. Mısır'ın zaferi İsrail'e baskı oluşturacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ