Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Türkiye asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacak"

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Grup Toplantısı'nda Libya, Yemen ve Bahreyn'deki olaylar üzerine önemli mesajlar verdi. Erdoğan, "Türkiye asla Liibya halkına silah doğrultan taraf olmayacak" dedi. İşte Başbakan'ın konuşmalarından bazı notlar:

        "Cidde'ye gittik. Türkiye ekonomisiyle dış politikamız üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Cidde'de Ziraat Bankası'nın ilk şubesini açtık. Suudi Arabistan'da da fahri doktora aldım. Aktif, onurlu, bilgili dış politikamız sayesinde bugün komşu ülkelerin caddelerinde serbestçe dolaşmanın imkanı var. Bunu bir şikayet olarak değil Türkiye2nin dünyadaki imajını somutlaştırmak için söylüyorum. İnsanların bizi gözlerindeki parıltıyla karşıladıklarını gördük. Kardeşlerimizden bizi bağışlamalarını rica ediyor, kalplerimizin karşı karşıya olduğunu hatırlatmak istiyorum.

        "SÖZÜMÜZÜN AĞIRLIĞI VAR"

        "Bize, ülkemize yönelik bu muhabbet bizi kibire, gurura değil tam tersine büyük bir hassasiyete sevketmelidir. Şu anda bölgesel ve küresel gelişmede kimin ne dediğine değil, Türkiye'nin ne dediğine bakılıyor. Türkiye'nin tavrı dikkatle izleniyor. Bugün dünyanın her yerinde Türkiye'nin sözünün ağırlığı var. Biz artık gündemin peşine takılıp gidemeyiz. Biz her sözümüzü adalet terazisinde hassas biçimde tartarak konuşmamız gerekiyor."

        "BİZ NEYİ NE ZAMAN SÖYLEYECEĞİMİZİ İYİ BİLİRİZ"

        "Başbakan Libya için neden susuyor?" diyorlar. Haksız, yakışıksızlık ve bilgisizliktan kaynaklanan sözler. Biz nasıl, neyi, ne zaman söyleyeceğimizi çok iyi biliriz. Çünkü bunlar istişareyle olur. Biz bakkal dükkanı değil, dünyanın en değerli ülkelerinden biriyiz. Öncelikle bizi sessiz, tepkisiz kalmakla itham edenler bölgede esen değişim rüzgarların ilhamını nereden aldıklarına baksınlar. Biz sesimizi ve tepkimizi de belli bir üslup içinde veriyoruz. Biz değişimin tarafıyız. Demokrasinin, insan haklarının tarafındayız. Biz çatışmanın tarafında değil, hakkın, adaletin, uzlaşmanın tarafındayız. Bir gazetecinin muhabiri Libya'da kalıyor. Ülkemizin devreye girmesini istediler. Kurtuldu. New York Times'ın muhabirleri tutuklanıyor, serbest bırakıldıkları belgeye "Türkiye'nin hatırı için serbest bırakılmıştır" yazıyor. Bunu görmemekte ısrar edenler başlarını kumdan çıkarıp baksınlar.

        "BİZİM İLİŞKİMİZ ÇIKAR İLİŞKİSİ DEĞİL"

        "Bizim Libya ile ilişkimiz petrol ilişkisi, çıkar ilişkisi değil. Oradaki yatırımlarımızla ilgili de değil. Oradaki vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamanın yanında Libya'nın birlik beraberliğidir, bunu sağlamaya yönelik gayretlerdir. Trablus'un, Bingazi'nin her bir ferdi bizim kardeşimizdir. Libya'da hadiseler başladığından itibaren taraflarla diyalog halinde olduk. Bunu sürdürdük. Biz Kaddafi ile görüşmelerimizi yaptık. Oğluyla da görüştük. Aynı şekilde Dışişleri Bakanı da görüştü. İlişkinin koptuğu an her şeyin bittiği andır. Diplomaside ilişki koparılmaz. Değişimin kansız gerçekleşmesi için kılı kırk yarar bir halde olduk. Ama bu başarılamadı. Libya'daki kardeşlerimizin şartlarını da bildirdik. 500'e yakın orada vatandaşımız var. Gelme talepleri olmadığı için oradalar. 25 bin vatandaşımızı tahliye ettik. 6 bin yabancı vatandaşı tahliye ettik. Hassasiyetleri göz önünde bulundurduk. Obama ile görüşmemiz oldu. Önceki gün İngiltere, Hollanda Başbakanı ile görüştük. Yarım saat değerlendirdik. Bundan sonraki sürece yönelik neler yapılacağını değerlendirdik. Kaddafi'ye onurlu biçimde çekilmesini tavsiye ettik."

        TÜRKİYE LİBYA'YA SİLAH DOĞRULTAN TARAF OLMAYACAK

        "Bizim hassasiyetimiz Libya'daki dönüşümün sorunsuz yaşanması için. Biz Libya kendi meselesini harici müdahalelerle değil kendisi çösün istedik. Bizim Libya'ya müdahale, askeri operasyon konusundaki endişemiz haklıdır. Bu tür operasyonların hiçbir fayda sağlamadığını, ülkeleri ciddi bir biçimde zedelediğini gördük. Şu anda toplantı var. Toplantı dün yapılacaktı. Meclis'te vekillerimizi bilgilendirmek amacıyla bir oturum yapılmasını planlıyoruz. Dışişleri Bakanı'mız bilgilendirme yapacak. Petrol operasyonu olarak algılanıyor olması, bizim haklılığımızı ortaya koyuyor. Biz istişarelerimize devam ediyoruz. Libya'nın iç barışını sağlamak için temaslarımızı sürdürüyoruz. Türkiye asla Libya halkına silah doğrultan taraf olmayacak."

        TÜRKİYE TARİHE NOT DÜŞÜYOR

        "Bölgedeki değişimin olumlu yönde seyretmesi için yopun gayret içindeyiz. Umuyorum ki sağlıklı bir zeminde ilerleriz.Gerek ben gerek Dışişleri Bakanı gayret içindeyiz. Herkes büyük bir hassasiyet içinde olmalı. Anamuhalefetiyle, muhalefetiyle, yazarıyla herkesin destek vermesini isterim. Türkiye tarihe bölgede not düşüyor. Herkesin bu anlayışla hareket etmesini rica ediyoruz".

        DAVUTOĞLU: LİBYA OTURUMU BU HAFTA, KAPALI OLABİLİR

        Erdoğan'ın konuşmasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın TBMM'de yapılacağını söylediği Libya oturumuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Davutoğlu oturumun bu hafta içinde yapılacağını belirtti ve "Kapalı bir oturum olabilir. Henüz karar vermedik" dedi. Davutoğlu, yarın muhalefet partilerinin de konuyla ilgili bilgilendirileceğini ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ