Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Savaşın ABD'ye maliyeti belli oldu

        Irak, Afganistan ve Pakistan'daki savaşın ABD'ye maliyeti 3,7 trilyon doları bulacak.

        Brown Üniversitesine bağlı Watson Enstitüsünün ''Savaşın Bedelleri'' konulu araştırma projesi çerçevesinde yaptırdığı hesaplamalar, ABD yönetiminin savaşın toplam maliyetini olduğundan çok düşük gösterdiğini ve daha sonra ortaya çıkacak büyük maliyeti görmezden geldiğini gösterdi.

        ABD Maliye Bakanlığı savaşın ABD'ye toplam maliyetini 1 trilyon dolar olarak açıklamıştı.

        Watson Enstitüsünün bugün açıklanan çalışma raporunda, savaşın ABD'ye toplam maliyetinin 3,7 trilyon doları bulacağını ve bu rakamın 4,4 trilyona kadar çıkabileceği belirtildi.

        Enstitünün hesaplamalarına göre ABD'nin, 11 Eylül terör saldırılarını planlayan El Kaide terör örgütü liderlerini ele geçirmek amacıyla yaklaşık 10 yıl önce Afganistan'da başlattığı, daha sonra Irak ve Pakistan'a kadar genişleyen savaşın ABD'ye bugüne kadarki maliyeti 2,3 ila 2,7 trilyon doları buldu.

        Raporda, savaşın maliyetinin, sıklıkla gözden kaçan, gazilerinin tedavisi için harcanacak para ve 2012'den 2020'ye kadar sürmesi öngörülen savaş nedeniyle ortaya çıkacak giderlerin eklenmesiyle yükselmeye devam edeceğine dikkati çekildi. Yapılan hesaplamalara, en az 1 trilyon doları bulacak vadesi dolan faiz ödemeleriyle milyarlarca doları bulması beklenen, hesaplanamayan giderlerin dahil edilmediği kaydedildi.

        Savaşın insanlar üzerindeki etkisinin de hesaplandığı raporda, doğrudan savaş nedeniyle ölenlerin 224 bin ila 258 bin olduğu ve bu sayının 125 binini Iraklı sivillerin oluşturduğu bildirildi. Savaş yüzünden 368 bin kişinin yaralandığı belirtilen raporda, 7,8 milyon kişinin de yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığı kaydedildi.

        Raporda, temiz içme suyu ile sağlık hizmetlerinden mahrum kalmak ve beslenmeyle ilgili, savaşın ortaya çıkardığı dolaylı nedenlerle hayatını kaybedenlerin sayısının ise savaş sonucu doğrudan meydana gelen can kaybından çok daha yüksek olduğu vurgulandı.

        ''Savaşın Bedelleri'' adlı araştırma projesi çerçevesinde 20'den fazla akademisyenin savaşın insani ve ekonomik maliyetini ortaya çıkarmak amacıyla bir araya geldiğine işaret edilen raporda, bunun, ABD Kongresi ile Pentagon'un hesaplamalarının baştan savma yapılmış olması ve şeffaf olmaması gibi nedenlerle zorlukla yapılabildiğine dikkati çekildi.

        ABD bütçesinin yaşlanan Amerikan nüfusu ve ülkede büyük hızla artan sağlık harcamaları nedeniyle zaten döndürülemez durumda olduğuna işaret edilen raporda, savaşın ABD bütçesi üzerinde yaratacağı olumsuz etkisinin boyutları vurgulandı.

        Raporda ayrıca, ABD yönetimine, trilyonlarca doları bulan bu yatırımın karşılığında ne elde edildiği sorusu yöneltildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ