Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Esad’a karşı 10 binden fazla askerle savaşıyoruz

        Geçtiğimiz günlerde tüm dünyanın merakla izlediği Hür Suriye Ordusu’nun başında olduğunu iddia eden Albay Riyad el Esad ile Hatay’da buluştuk. Tercüman aracılığıyla görüştüğümüz Esad, Baas rejimini devireceğini iddia ediyor. Cep telefonu ve Skype aracılığıyla nasıl oluyor pek anlamadık. Kaldığı kampta 50 kadar subay var. Aileleriyle birlikte yaşıyorlar. Spekülasyonların aksine ne silah var ne de eğitim. Yanından geçtiğimiz kampın görünürde diğerlerinden farkı yok. Suriye’de ordudan kopuşların arttığı ve rejimle silahlı çatışmaların yoğunlaştığı doğru. Bunlar gerçekten Hatay’dan mı koordine ediliyor bilinmez, ama Albay Esad’ın Türkiye topraklarındaki varlığı her şeyden ziyade siyasi bir anlam ifade ediyor.

        TÜRKİYE BİZE SADECE İNSANİ YARDIM YAPIYOR

        Türkiye size silah veriyor mu?Askeri eğitim faaliyetiniz var mı Türkiye’de?

        Hayır, kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Biz Türkiye’nin kanunlarına saygılıyız. Türkiye bize sadece insani yardım sağlıyor ve bizi koruyor. Türkiye’ye ve Türk insanlarına sonsuz minnet duyuyoruz.

        SONU KADDAFİ GİBİ OLACAK

        Neler başardınız bugüne kadar?

        Hür Suriye Ordusu’nu kurduk. Ordudan kopanlar bize geliyor. Rakam veremem ama 10 binden fazla asker ve subay geldi. Her vilayette, tüm Suriye’de organize şekilde rejime karşı savaşıyorlar. Kontrol noktalarına, askeri konvoylara ve Şahibba’ya (rejimin silahlı çetelerini kastediyor A.Z.) karşı saldırılar düzenliyoruz. Allah’a şükürler olsun mücadelemizde ileri bir noktaya vardık. Esad, Suriye’yi kendi çiftliği gibi görüyor, halkı da değersiz. Öldürmeye devam etseler de mücadelemize devam edeceğiz.

        Kaddafi’nin ölümü size umut vermiştir. Ama durumunuz Libya’dan daha çetrefilli.

        Beşar Esad ve Kaddafi arasında fark yok. Kaddafi halkına fare dedi ve Allah onu cezalandırdı. Lağım borusunda bir fare gibi kıstırıldı. Beşar’ın sonu da aynı olacak. Her zalim gibi cehenneme gidecek. Kaddafi’nin ölümü Suriye’de bayram havası estirdi. Libya’da dış güçler doğrudan müdahale edip asilere destek sağladı. Ama Suriye’de seyirci kalıyorlar maalesef.

        Dünyadan beklentiniz nedir?

        Suriye’de uçuşa yasak güvenli bölge oluşturulmasını istiyoruz, deniz ablukası da uygulansın. Çünkü rejim hem havadan hem denizden bizlere ve halka saldırıyor. Biz bir askeri gücüz ve eyleme hazırız. Bunun en somut kanıtı, rejime karşı her gün düzenlediğimiz saldırılar. Uluslararası camia bizi silahlandırmalı ve biz de en kısa zamanda rejimi deviririz.

        ‘TAMPON BÖLGE KURULSUN’

        Suriye’ye askeri müdahaleyi destekler misiniz?

        Tampon bölge kurmak istiyoruz. Bundan sonra komuta merkezi kurabiliriz. Tampon bölge kurulduğunda ordudan bize doğru kopuşlar hızlanır. Güçlerimiz Suriye’nin her bir köşesinde savaşıyor. Rejim de uçak ve tanklarını devreye sokmak zorunda kaldı. Gerçek bir savaş var şu anda. En aktif olduğumuz yerler Hama, İdlib, Halep ve Der Zor. Rejim en küçük köye saldırırken bile dört ayrı birlik kullanıyor. Bu onların psikolojik çöküşlerinin en net kanıtı. Sıfır noktasındalar ve biz küçük gruplar halinde büyük birliklere saldırıyoruz, onlar da silahlarını bırakıp kaçıyorlar.

        ‘SİYASİ İRADEYE BAĞLIYIZ’

        Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da muhalefet tarafından ilan edilen Suriye Ulusal Konseyi ile koordineli mi çalışıyorsunuz?

        Evet konsey üyelerinin çoğuyla eşgüdüm içerisindeyiz. Hedeflerimiz aynı. Dış dünyayla, Amerika’yla ilişkilerimizi konsey yürütüyor. Biz kimseyle temas kurmadık. Siyasi iradeyi kendi üstümüzde görüyoruz. Onlar karar verir, biz de uyarız.

        Rejimle anlaşmanız söz konusu olabilir mi?

        Bunca kandan sonra imkânsız. Halk bunu kabul etmez. Esad’ın ve çetesinin gitmesi lazım. Onlara adil yargılama sözümüz var, tüm dünyanın gözleri önünde. Çocuklar öldü, kadınların ırzına geçildi rejimle uzlaşmak mümkün değil.

        ‘SURİYE PKK’YI DESTEKLİYOR’

        Şu ana kadar Suriyeli Kürtler, muhalefete mesafeli durdular, bir nedeni de özerklik talepleri.

        Kürtlerin bir katkısı olmuyor. Ama onlar da Suriye’nin parçası. Her türlü demokratik hakka onlar da sahip olmalı, ama Kürtlere özerklik veya Irak tipi federal statüye asla izin vermeyiz.

        Şu an resmi isminiz olan “Suriye Arap Cumhuriyeti” olan tanımlamadaki “Arap” ibaresinin kaldırılmasını istiyorlar.

        Buna, ileride kurulacak anayasa komisyonu karar verir. Bugünün meselesi değil.

        Suriye’nin yeniden PKK’yı desteklediği doğru mu?

        Kesinlikle doğru. Türkiye’nin rejime sırt dönmesiyle birlikte PKK’ya finansman ve silah sağlamaya başladı. Bundan emin olabilirsiniz.

        Türkiye sınırına mayın döşeniyor

        İsrail basını Şam yönetiminin, muhaliflere silah sevkıyatının önüne geçmek için Türkiye, Lübnan ve Ürdün sınırlarına son 48 saat içerisinde mayın döşemeye başladığını öne sürdü. Debka sitesi, Türkiye sınırına yakın İdlib ve Cebel Zaviye bölgelerinin de mayınlandığını duyurdu.

        GAZETE HABERTÜRK / AMBERİN ZAMAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ