Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fas'ta seçim başladı!

        Fas Kralı 4. Muhammed, Arap baharının etkisinin hissedildiği diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi Fas'ta da 2011 yılının ilk yarısında, demokrasi talepleriyle başlayan gösterilerin ardından anayasayı değiştirerek seçimlere gitme kararı almıştı.

        Seçimlerde iktidar yarışının ılımlı İslamcı parti Adalet ve Kalkınma Partisi ile liderliğini Maliye Bakanı Selahaddin Mezuar'ın yaptığı, saray yanlısı 7 partinin birleşimiyle oluşturulan Bağımsızların Yeniden Yükselişi partisi arasında geçmesi bekleniyor.

        Fas'ın ABD ve diğer Batılı müttefiklerince yakından izlenen seçimler, ülkedeki monarşinin demokrasi konusunda gerçek bir değişiklik yapmak arzusunda olmadığını söyleyen demokrasi yanlılarınca boykot ediliyor.

        İnsan Hakları İzleme Örgütü, Fas hükümetinin 20 Kasım'dan bu yana seçimleri sorgulayan ve seçimlerin boykot edilmesinin savunan 100'den fazla eylemciyi gözaltına aldığını bildiriyor.

        Ülkede uluslararası gözlemciler tarafından izlenen ilk seçim olan 2007 seçimlerinde katılım oranının sadece yüzde 37 olduğunu hatırlatan siyasi gözlemciler, şimdiki seçimlere katılım oranlarının boykot nedeniyle daha da düşük olması ihtimalinin bulunduğuna dikkati çekiyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ