Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş KKTC

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Cuma günü hayata gözlerinin yuman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yapılan törenlerle defnedildi. Dün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tutulan naaş, top arabasına konarak Selimiye Camisi'ne götürüldü. Denktaş'ın tabutunun üzeri, top arabasına konmadan önce bir tarafı Türk bayrağı, diğer tarafı da KKTC bayrağı olan ikili bir bayrak örtüldü.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, sabah saatlerinde Cumhurbaşkalığı Sarayı'na gelerek Denktaş ailesine taziyelerini sundu.

        CENAZE NAMAZI KILINDI

        Selimiye Camii'ne getirilen Denktaş'ın naaşı, burada kılınan cenaze namazı sonrasında Cumhuriyet Parkı'na götürüldü. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan namaz sonrasında KKTC'den ayrıldı.

        Denktaş'ın naaşı, saat 15.00 sularında Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Anıtı'nın da bulunduğu Cumhuriyet parkı'nda dualarla defnedildi.

        KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ TOPRAK ATTI

        Mezara, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CHP Genel BaşkanI Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve diğer yetkililerce kürekle toprak atıldı.

        OĞLUNUN KABRİNDEN TOPRAK GETİRİLDİ

        Denktaş'ın mezarına, 1985 yılında trafik kazasında kaybettiği oğlu Raif Denktaş ile Türkiye'nin değişik yerlerinden, Türk Cumhuriyetlerinden ve Kıbrıs Rum kesiminin Larnaka kentinde bulunan Hala Sultan Tekkesi'nden getirilen toprak kondu. Oğlu Raif Denktaş'ın mezarından getirilen toprağı, Raif'in oğlu, Denktaş'ın ilk torunu olan diplomat Rauf Denktaş mezara koydu.

        TÜM TÜRKİYE'DE SALA VERİLDİ

        Denktaş'ın bugün kılınan cenaze namazı öncesinde Türkiye'deki tüm camilerde sala verildi.

        ANKARA LEFKOŞA'YA TAŞINDI

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra bakanlar ve yüzlerce yetkili de törenlere katılmak için Lefkoşa’ya akın etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP'nin eski ve yeni genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen, MHP lideri Devlet Bahçeli ile eski ve yeni genelkurmay başkanları, yüksek yargı organlarının başkanları, sendika liderleri son görevde hazır bulunmak için adaya geldi. Törene merhum başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit de katıldı.

        İLK TÖREN BİRGÜN ÖNCE YAPILDI

        Denktaş için ilk tören, hayatını kaybettiği Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi önünde bir gün önce düzenlendi.Törene Denktaş'ın ailesi, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgenaral Adem Huduti, diğer üst düzey komutanlar, bakanlar, parti başkanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

        Denktaş'ın naaşı daha sonra askerler tarafından cenaze aracına taşındı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na getirildi. Naaşın geçtiği yol boyunca, öğrenciler yola çıkarak cenaze aracını selamladı. Yol boyunca bazı elektrik direklerine Denktaş'ın posteri ile Türk ve KKTC bayraklarının asıldığı görüldü.

        Denktaş için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda da devlet töreni düzenlendi ve taziye defteri açıldı. Tören sonrasında başlayan saygı geçişi sabah 09.00'a kadar devam etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ