Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Danimarka'da Türkçe tartışması

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Danimarka'nın gündeminde Türkçe var. Tartışma, öğrencilerinin çoğunuluğunu Türk kökenlilerin oluşturduğu Københavns Private Gymnasium adlı okulun başvurusuyla başladı.Okul yönetimi, öğrencilerinin Türkçe bilgisini geliştirmek istediğini gerekçe göstererek, Tükçe'nin ikinci eğitim dili olarak kullanılması için Eğitim Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

        RET GEREKÇESİ EKONOMİK

        Ancak Bakanlıktan 'ekonomik' gerekçelerle bu talebe ret cevabı verildi. Ret gerekçesi olarak da bir dilin ikinci eğitim dili olarak değerlendirilmesi için bu dilin Danimarka ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunması gerektiği belirtildi.

        "ÖĞRENCİ SAYISI YETERLİ DEĞİL"

        Tartışmaların gündeme gelmesi üzerine Eğitim Bakanı Christine Antorini kararı şu sözlerle savundu:

        "Türkiye, Danimarka ticareti için önemli bir ülke olabilir ancak bu kararı alırken gözönünde tuttuğumuz kriter bu değildi. Başvuru yapılırken bize gerekçe olarak sadece öğrenci sayısı gösterildi. Biz de başvuruyu bu doğrultuda ele aldık. Sadece bir okuldaki çok sayıdaki öğrencinin kendi dillerini konuşmak istemesi, başvurunun kabul edilmesi için yeterli değil."

        "TÜRKÇE KRİTİK"

        Bakanlıktan yapılan bu açıklama tartışmaları sonlandırmadı.Copenhagen Üniversitesi öğretim üyesi Daniella Kuzmanovi, AB üyeliği için başvuru yapan ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi beklenen Türkiye ile iyi ilişkiler kurmada Türkçe bilenlerin kritik bir rol oynayacağını söyledi.

        "ENTEGRASYONA ZARAR VERİR"

        Ancak bazı uzmanlar Türkçe'nin eğitim dili olmasının ülkedeki Türler'in entegrasyonuna zarar vereceği ve ülkede gettolaşmaya yol açacağını beliterek Eğitim Bakanlığı'nın kararına destek veriyor.

        ÇİNCE VE JAPONCA'YA İZİN

        Danimarka'da İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça ikinci eğitim dili olarak kullanılıyor. daha önce bazı okullar da Japonca ve Çince'yi ikinci dil olarak kullanma iznini almıştı.

        TÜRKÇE SEÇMELİ DİL

        Danimarka'da en büyük etnik azınlığı Türkler oluşturuyor. 60 binden fazla Türk'ün yaşadığı ülkede Türkçe seçmeli ders olarak veriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ