Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Putin'den Batı'ya güdümlü salvo!

        Rusya Başbakanı Vladimir Putin, batının nükleer silahların yayılmasını önleme kampanyasını İran'daki rejimi değiştirmek için kullandığını söyledi.

        Putin, Nijni Novgorod bölgesindeki Sarov nükleer tesisini ziyaretinin ardından savunma sanayinin gelişimiyle ilgili toplantıda yaptığı konuşmada, ''Kitle imha silahlarının yayılmasını önleme gerekçesi altında yeni bir nükleer kulüp üyesi olan İran'ı etkisiz hale getirerek burada rejim değişikliği yapma yönündeki girişimler devam etmekte'' dedi.

        Rusya'nın bu yönde ciddi kuşkuları olduğunu kaydeden Putin, Rusya'nın İran konusunda ve ''İran sorununun çözümü konusunda'' batı dünyasıyla aynı pozisyonda yer almadığını söyledi.

        ABD ile yürütülen silahsızlanma görüşmelerine de değinen Putin Rusya'nın bu konuda tek taraflı bir adım atmayacağının altını çizerek, ''Silahsızlanma yönündeki her adım genel ve kapsamlı olmalı'' diye konuştu.

        Nükleer güce sahip tüm ülkelerin silahsızlanma sürecine dahil olması gerektiğini ifade eden Putin, ''Nükleer güce sahip bazı ülkeler silahlanırken biz sonsuza dek silahsızlanamayız. Bu mümkün değil'' dedi.

        Putin, nükleer silah yarışının sınırlandırılması için Washington ile etkili bir işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, ''Biz yeni silahlanma yarışlarına izin vermeyeceğiz'' dedi.

        "BAZILARI HASSAS GÜDÜMLÜ SİLAHLARDA BİZDEN İLERİDE"

        Rusya'nın aynı etkinliğe sahip konvansiyonel silahlar geliştirilinceye dek elindeki nükleer silahlardan vazgeçmeyeceğini vurgulayan Putin, ''Rusya'nın bazı partnerleri, özellikle hassas güdümlü silahlar başta olmak üzere bazı alanlarda bizden ileride. Modern konvansiyonel silah başlıklarının etkileri kitle imha silahlarıyla aynı derecede olmalı. Ancak böyle sistemlere sahip olduktan sonra nükleer silahlardan vazgeçeceğiz ve bundan bir gün önce bile vazgeçmeyeceğiz. Kimse bu konuda kendini aldatmamalı'' diye konuştu.

        "ASLINDA FÜZE KALKANINI HİÇ KONUŞMAK İSTEMİYORLAR"

        Putin, Rusya'da karadan ateşlenebilen modern nükleer füze kapasitesinin son yıllarda neredeyse iki katına çıktığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Füze kalkanı konusundaki görüşmelere gelince, bizimle gerçekten konuşmak istemiyorlar. Burada Savunma Bakanımız var ve bazı başka yetkililerimiz var. Hepsi bu sözlerimi teyit edecekler. Bu konuyu konuşmaktan kesinlikle kaçındıklarını söyleyebilirim.

        "DENGELERİN ALTINI DİNAMİTLİYORLAR"

        Bunlar bu konuyu uluslararası kamuoyuna şu şekilde sunmaya çalışılıyorlar: İlişkilerimizi geliştiriyoruz. Evet yeni ortaya çıkan teknolojiler var. Evet yeni tehditler var ve uluslararası güvenliği güvence altına almak için bu tehditleri etkisiz hale getirme konusunda kimse bizi durduramaz diyorlar. Buna karşı kim bir söz edebilir?

        Biz kendi ulusal güvenliklerine yönelik her türlü tehdidi etkisiz hale getirmek zorunda olduklarını anlıyoruz. Ama bunu yeni küresel tehditler yaratmadan, stratejik güçler dengesini bozmadan yapmaları gerekiyor. Yaptıkları şeyden bizim anladığımız bu dengenin altını dinamitlemek.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ