Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türkiye'ye nükleer teklif | Dış Haberler

        Seul'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi sonrasında İran'a geçen Başbakan Tayyip Erdoğan, ilk olarak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile bir araya geldi.

        TÜRKİYE'YE NÜKLEER TEKLİF

        Görüşme sonrasında düzenlenen basıntoplantısında Rıza Rahimi, “Batının nükleer teknolojiyi kendi tekelinde bulundurmak istediğini ancak İran’ın büyük yatırım yaptığı bu teknolojiyi Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu” söyledi.

        İran'ın, nükleer çalışmalarının barışçıl olduğunu ifade eden rahimi, "İslam dini gereği, nükleer teknoloji alanında barışçıl amaçlar dışında başka plan ve programımız bulunmamaktadır" ifadesini kullandı.

        "MÜZAKERELER İSTANBUL'DA YAPILSIN"

        Başbakan Erdoğan da, İran ile nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılması konusuna değindi. Daha önce İran Dışişleri Bakanı Salihi'nin de bu konuyu gündeme getirdiğini hatırlatan Erdoğan, ''Sayın Salihi zaten bu konuda İstanbul'da yapılmasını daha önce de söylemişti. Şimdi karşı tarafta da bu konuda Kore Zirvesi'nde aldığımız bilgilerle olumlu gelişmeler var. Öyle zannediyorum ki onların açıklamasını da beklemek durumundayız. Biz de bu sürece olumlu katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Çünkü baştan itibaren bu konuyu en yakın takip eden üçüncü ülke konumundayız'' dedi.

        "KİMSENİN DAYATMAYA HAKKI YOK"

        Erdoğan, ''Nükleer enerji konusunda kimseye barışçıl amaçlı olduktan sonra herhangi bir dayatma yapma hakkı yoktur. Nitekim Kore'deki toplantıda da nükleer sivil enerji noktasında, askeri enerji noktasında, bunların ortak ele alınması gündeme geldi. Tabii nükleer silahlara karşı aklıselim sahibi olan herkes normalde karşı çıkıyor. Ve böyle bir dayatmayı yapmaya da kimsenin hak ve salahiyeti yoktur'' diye konuştu.

        HABERTURK VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ