Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünyada 1 Mayıs böyle kutlandı, dünyadan 1 Mayıs görüntüleri

        Dünyanın birçok yerinde çeşitli protestoların düzenlediği 1 Mayıs'ı Bosnalılar ''mangal keyfi'' yaparak kutluyor.

        PUTİN VE MEDVEDEV KUTLAMALARA KATILDI

        Moskova'da düzenlenen ve yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı Kremlin yanlısı 1 Mayıs gösterilerine, görevini devretmeye hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile bu görevi devralacak olan Rusya Başbakanı Vladimir Putin de katıldı.

        Putin ve Medvedev'in göstericilerle konuştuğu belirtildi.

        Bu arada polise göre, Moskova'da komünistlerin düzenlediği bir diğer gösteriye ise 3500 kişi katıldı.

        KAZAKİSTAN'DA 1 MAYIS COŞKUSU

        Kazakistan'ın başkenti Astana'da 1 Mayıs "Halkların Kardeşliği ve Birliği Bayramı" olarak coşku içinde kutlandı.

        Kazakistan'da yaşayan 140'tan fazla etnik grubun katılımı ile başkent Astana'nın en büyük meydanında gerçekleşen kutlama törenlerinde Yunus Emre Astana Türk Kültür Merkezi de, Azeri ve Ahıska Türkleri ile bir çadır açtı. Bağlama, ud gibi Türk müziği enstrümanları ile dinleti sunulurken, misafirlere içli köfte, yaprak dolması, börek, baklava gibi Türk yemekleri de ikram edildi.

        Astana Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım, yaptığı açıklamada, Kazakistan'da 1 Mayıs'ın her yıl coşku içinde halkların kardeşliği ve birliği teması ile kutlandığını, kendilerinin de burada Türk kültür ve geleneklerini temsil etmekten gurur duyduklarını söyledi.

        Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile Kazakistan Senatasu ve Parlamentosu üyelerinin de izlediği etkinliklerde, Kazakistan'da yaşayan Kürtler, Ermeniler, Azeriler, Yahudiler, Koreliler, Tacikler, Çeçenler, Ukraynalılar, Ruslar ve diğer ulusların temsilcileri, halk oyunları gösterileri sundu.

        Etnik grupların temsilcileri olan sanatçılar, şarkılar söylerken, halkın büyük ilgi gösterdiği 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle ülkede 3 gün tatil olarak ilan edildi.

        YUNANİSTAN'DA GREV GÜNÜ

        Yunanistan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü hükümetin mali krizle mücadele amacıyla uyguladığı tasarruf politikası çerçevesinde alınan tedbirleri protesto eden emekçilerin grevlerinin gölgesinde kutlanıyor.

        Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle "Kimse yalnız değil, birlikte başarabiliriz" sloganıyla Atina Kotzia meydanından başlayacak yürüyüş düzenliyor.

        Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği PAME üyeleri de paralel bir gösteri yaparak 1 Mayıs'ı, 6 aydan fazla süredir grevde olan Yunanistan Çelik Fabrikası işçileri ile kutluyor.

        1 Mayıs dolayısıyla işyerlerinin kapalı olduğu ülkede Atina metrosu, ISAP tren ve tramvay hizmetleri 08.00-24.00 saatleri arasında, otobüs ve troleybüsler ise 07.30-22.00 saatleri arasında normal seyrinde çalışıyor.

        Ancak bazı toplu taşıma araçları çalışanlarının kısa süreli greve gittiği ülkede demiryolu hatları çalışanları ise 24 saatlik grev yapıyor.

        Şehirlerarası demiryolu bağlantısı kesileceği için havaalanına kadar gidemeyen metro, Doukissis Plakentias istasyonuna kadar hizmet veriyor.

        Gemiler limanlarda bağlı kaldı

        Yunanistan'da, denizcilik sektörü çalışanları da 24 saatlik greve gitti.

        Greve giden denizcilik çalışanları, kendilerine ait sosyal sağlık kurumunun, yeni oluşturulan Ulusal Sağlık Hizmetleri Kurumu (EOPYY) ile birleştirilmesine ve toplu iş sözleşmelerinin iptal edilmesine karşı çıkıyor.

        Yunanistan'ın dört büyük deniz ve liman çalışanları sendikası PEMEN, PENEN, PEEMAGEN ve OStefenson'ın 24 saatlik grevi nedeniyle gün boyunca gemilerin büyük bölümünü limanlarda bağlı kalacak, ana karayla adalar arasındaki gemi bağlantısı da kesilecek.

        ABD'DE "İŞGALCİLER"DEN GENEL GREV ÇAĞRISI

        1 Mayıs nedeniyle genel grev çağrısında bulunan, ABD'de gelir dağılımı eşitsizliğini, Wall Street'i, ekonomik politikaları ve işsizliği protesto eden ''Wall Street'i İşgal Et'' eylemcileri, bugün kentin çeşitli bölgelerinde çeşitli protestolar düzenleyecek.

        ABD'de resmi olarak kutlanmayan 1 Mayıs uluslararası işçi gününde genel grev çağrısında bulunan, geçtiğimiz yıla damgasını vuran ''Wall Street'i İşgal Et'' eylemcileri bugün Amerikalılardan işe, okula gitmemelerini ve para harcamamalarını istedi.

        İşçi derneklerine ve sendikalara destek veren ''Wall Street'i İşgal Et'' eylemcilerinin, kentin çeşitli parklarında toplanıp protesto gösterileri ve yürüyüşleri düzenlemeleri bekleniyor.

        Geçen yıl 17 Eylül'de New York'ta, finans merkezinin kalbi sayılan Wall Street'e yakın Zuccutti Parkında eylemlerini başlatan ve kısa sürede tüm ABD'ye yayılan ''Wall Street'i İşgal Et'' protestocuları, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in talimatıyla polis tarafından 15 Kasım'da parktan çıkartılmalarının ardından eski güçlerini kaybetseler de kentte kış kendini iyice hissettirene kadar eylemlerini çeşitli yerlerde sürdürmüşlerdi.

        BOSNALILAR MANGAL KEYFİ YAPARAK KUTLADI

        1 Mayıs'ta dünyanın birçok yerinde protesto ve mitingler düzenlenirken, Bosna Hersekliler doğa gezileri ve mangal keyfi yaparak bugünü kutluyor.

        Bosna-Hersk'te eski Yugoslavya'dan bu yana resmi tatil olan 1 Mayıs'ta, halk bu günü farklı bir şekilde kutluyor. Protesto ve mitinglerin olmadığı ülkede, kent merkezleri araçtan ve insandan arınmış sessiz bir görünüme bürünüyor. Kent merkezinde yaşayan vatandaşlar, aileleri ve yakınlarıyla mesire alanlarına giderek, bugünü mangal keyfi yaparak kutluyor.

        Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayanların da 1 Mayıs'la birlikte kentin önemli mesire alanları Vrelo Bosne, Barice, Byelaşnica ve Yahorina gibi yerlere giderek, doğal güzellikler arasında, kuzu çevirme yaparak piknik yaptığı ve çocuklarıyla birlikte yeşillikler arasında top oynayarak hoşça vakit geçirdiği görüldü.

        Ülkenin birbirinden güzel nehirleri Neretva, Una ve Drina Nehirleri kıyılarına giden Bosnalılar, burada çeşitli sportif aktivitelerle günü kutladı. Bosna-Herseklilerin önemli kısmı ise Hırvatistan'daki Adriyatik sahillerine giderek, tatili değerlendirdi.

        Zenica kenti sakinleri ise 1 Mayıs sabahında sokaktan gelen trompet sesleriyle uyandı. Bosna-Hersek'in bu kentinde eski Yugoslavya döneminden devam eden açık havada trompet orkestrası konseri geleneği bu yıl da uygulandı.

        Bu arada, 1 Mayıs'ta, Bosna-Hersek'i oluşturan 2 entiteden biri Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 3 gün, diğer entite Bosna-Hersek Federasyonu'nda ise 2 gün, Hırvatistan'da 1 gün, Sırbistan'da ise 2 gün resmi tatil yapılıyor.

        ASYA'DA ZAM TALEPLERİ YÜKSELDİ

        Filipinler'de binlerce işçi, 1 Mayıs dolayısıyla başkent Manila'da yürüyüş düzenledi.

        Yaklaşık 8 bin işçi, günlük ücretlerinde artış talep etti.

        Filipinler Devlet Başkanı III. Benigno Aquino ise günlük 3 dolar artış talebini reddederek, bunun enflasyonu artıracağını ve yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştıracağını söyledi.

        Malezya'da da yüzlerce kişi, Başbakan Necib Razak'ın dün ilan ettiği asgari ücret artışına karşın daha çok zam talebiyle gösteri yaptı.

        Tayvan'da ise birkaç bin hükümet karşıtı protestocu başkent Taipei'nin merkezine yürüyerek, yüksek maaş ve daha iyi çalışma koşulları talep etti.

        BULGARİSTAN'DA SÖNÜK GEÇTİ

        Bulgaristan'da 1989'a kadar süren komünizm döneminde görkemli bir şekilde kutlanan 1 Mayıs, bu yıl Sofya'da sönük geçti.

        1 Mayıs dolayısıyla eski Komünist Parti'nin (BKP) devamı niteliğindeki ana muhalefet, Bulgaristan Sosyalist Partisi;nin (BSP) himayesinde Parlamento önünde bir miting düzenledi.

        “1 Mayıs Öfke Günü" sloganı altında düzenlenen mitinge büyük bir bölümünü yaşlıların oluşturduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

        BSP Genel Başkanı ve Avrupa Sosyalistler Partisi Genel Başkanı Sergey Stanişev mitingde yaptığı konuşmada, hükümetin istifasını isteyerek, "Bu yıl Başbakan Boyko Borisov;un hükümetine karşı öfkemizi ifade etmek için burada toplandık" dedi.

        Hükümetin siyasi kriz bahanesiyle maaşları dondurarak, halkın onurunu kırdığını ileri süren Stanişev, "Halkı soyan bu hükümetten kurtulacağız. 19 Mayıs'ta düzenlenecek BSP kongresinde iktidara doğru ilk adımımızı atacağız" diye konuştu.

        Mitinge katılanlar daha sonra şehir merkezindeki Borisova Gradina parkına kadar bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yürüyüş sırasında hükümetin istifasını isteyen sloganlar atıldı.

        Göstericiler, protesto yürüyüşünün ardından parkın açık hava tiyatrosunda yine BSP;nin himayesinde düzenlenen halk dansları gösterisi ile halk müziği konserini izledi.

        UKRAYNA'DA KOMUNİSTLER MEYDANA İNDİ

        Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Komünist Partisi (UKP) taraftarları çeşitli etkinlikler ile 1 Mayıs'ı kutladı.

        Kiev'in ünlü Hreşçatik Caddesi'nde ellerindeki parti bayraklarıyla yürüyüş düzenleyen UKP'liler Bağımsızlık Meydanı'nda kurulan platform çevresinde mitinglerine devam etti. Sabahın erken saatlerinde itibaren meydanda toplanan binlerce UKP'li ellerinde; 'Mücadele etmeden zafer kazanılmaz' afişleri ve çeşitli dövizler taşıdı.

        UKP Başkanı Petr Simenenko meydandaki kalabalığa hitap etti. Simenenko yaptığı konuşmada KomünistPparti'nin işçi haklarını savunmaya devam edeceğini ,artık savunmadan mücadele safhasına geçeceklerini söyledi. Oligarşiye karşı olduklarını ifade eden Simenenko, özelleştirmelerin durdurulmasını istedi.

        Meydandaki halk ise Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada; emekli aylıklarının düşüklüğünden iktidara güvenmediklerinden ve geçim şartlarının zorlaştığından şikâyet etti. Yürüyüşe katılanlar Komünist lider Simenenko'nun konuşması akabinde platformdaki çalınan canlı marşları dinledikten sonra olaysız şekilde dağıldı.

        Gölgede 30 derece sıcakta eyleme katılan Ukraynalıların park havuzlarında serinlemeye çalışmaları ilginç görüntüler oluşturdu.

        1 Mayıs kutlamalarında geçmiş yılların aksine daha az Lenin ve Stalin resmi görüldü.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ