Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi NATO'dan olağanüstü toplantı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Cuma günü bir Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi NATO'nun gündemine getiriliyor. Türkiye, 4. madde gereğince üye ülkeleri toplantıya çağırdı. Salı günü gerşekleştirilecek toplantıda, üye ülkeler NATO daimi büyükelçiler tarafından temsil edilecek.

        Tıoplantıda Türkiye, elindeki tüm bilgileri üye devletlerine sunacak ve NATO bu doğrultuda tavrını belirleyecek.

        5. MADDENİN ÖN ŞARTI 4. MADDE

        NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti.

        Bugün, Türk savaş uçağının düşürülmesi konusundakonuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, NATO'nun 4. madde çerçevesinde toplantıya çağrılacağını belirtmişti.

        İNGİLTERE'DEN BM ÇIKIŞI

        Diğer taraftan Britanya Dışişler Bakanı William Hague, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesini kınadı. "Bu gaddarca eylem Suriye rejiminin ne kadar ileri gidebileceğini gösteriyor" diyen Hague, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde güçlü eyleme desteğe hazır olduklarını söyledi.

        AB'NİN SURİYE GÜNDEMİ

        Reuters da, İspanya dışileri bakanlığı kaynaklarına dayanarak, yarın AB dışişleri bakanlarının Suriye krizini tartışmak üzere biraraya geleceklerini duyurdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ