Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Yunanca ikinci resmi dil mi oluyor? Bu öneriler KKTC'yi karıştırdı, KKTC'yi karıştıran öneriler.

        KKTC'nin Gazimağusa kentinde geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Eğitim Şurası'nda öneri olarak ortaya konulan maddeler tartışma yarattı. Şura'da "andımız"ın kaldırılması, ilahiyat kolejinin kapatılması ve Yunanca’nın ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi tavsiye edildi. Komisyon ayrıca, din derslerinin zorunlu dersler kapsamından çıkarılıp seçmeli dersler arasında yer almasını istedi.

        Şura’nın dil eğitim komisyonu ise Kıbrıs’ta devam eden müzakerelere çözüm desteği sunmak adına Yunanca’nın zorunlu yabancı dil olarak ders programlarına dahil edilmesi, aynı şekilde Türkçe'nin de Güney Kıbrıs’ta öğretilmesi, bunun yanı sıra Türkçe, Yunanca ve İngilizce’nin resmi dil ilan edilmesini tavsiye etti.

        Bunun üzerine Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Türk Partisi vekilleri arasında tartışma yaşandı. Demokrat Parti’nin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Şura’nın kararlarını kabul etmediğini ve bu tavsiyeleri Bakanlar Kurulu'na götürmeyeceğini söyledi.

        Şura kararları Kıbrıs Rum yönetiminde de yankı buldu. Rum Milli Eğitim Bakanı Kostas Kadis, Yunan dilinin KKTC’de zorunlu ders haline getirilmesi tavsiyesini olumlu bir gelişme olarak niteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ