Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Endonezya genel seçimleri sonuçlandı,Endonezya'da genel seçimi, oyların yüzde yüzde 18,95'ini alan muhalefetteki Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) kazandı

        Endonezya'da 9 Nisan'da yapılan genel seçimi, oyların yüzde 18,95'ini alan muhalefetteki Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) kazandı.

        Endonezya Genel Seçim Komisyonu tarafından açıklanan resmi sonuçlara göre, Cakarta Valisi Joko "Jokowi" Widodo'yu cumhurbaşkanı adayı olarak ilan eden PDI-P, seçimden birinci parti olarak çıkmasına karşın amaçladığı yüzde 27'lik oy oranının gerisinde kaldı. Bu nedenle PDD-P, temmuz ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde diğer partilerle ittifak yapmak zorunda kalacak.

        Yaklaşık 186 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde, iktidardaki Demokratik Parti, oyların yüzde 10,9'unu alarak, dördüncülüke yetinmek zorunda kaldı. Çok sayıda üst düzey partilinin adının karıştığı yolsuzluk davaları, Demokratik Parti'nin geçen seçimde elde ettiği yüzde 20,81'lik oy oranında görülen bu büyük düşüşün başlıca nedenini oluşturuyor.

        Resmi sonuçlara göre PDI-P'nin en yakın rakibi olan Golkar, oyların yüzde 14,75'ini alarak ikinci parti oldu. Seçimde büyük bir sürpriz yapan Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) ise oyların 11,81'ini alarak, Demokratik Parti'yi geride bıraktı ve yarıştan üçüncü parti olarak çıktı.

        Endonezya kanunları uyarınca bir partinin cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarabilmesi için Temsilciler Meclisi'nde yüzde 20'lik sandalyeye sahip olması veya genel seçimde yüzde 25 oy alması gerekiyor. Bu rakamlara ulaşılamaması durumundaysa partiler, gerekli barajı tutturmak için diğer partilerle koalisyona gidebiliyor.

        Genel seçimde ilk üçe giren PDI-P, Golkar ve Gerindra, temmuz ayında yapılacağı duyurulan cumhurbaşkanlığı yarışında aday çıkarabilecek duruma geldi.

        İlk turunda hiçbir adayın yeterli oyu alamaması durumunda, cumhurbaşkanı, en çok oy alan iki aday arasında eylül ayında yapılacak ikinci tur seçimle belirlenecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ