Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Dünyada Noel nasıl kuutlanıyor?

        Noel diğer adıyla Christmas dünyanın pek çok yerinde kutlanıyor. Bu dönemde özellikle Noel pazarları şehirleri renklendiriyor. Önemli meydanlarda kurulan pazarlarda hemen her akşam yerlisi yabancısı bir araya gelip keyifli zamanlar geçiriyor. Noel pazarları önemli bir sosyalleşme alanlarına dönüştü. Hatta seyahatseverlerin ilgi duyduğu tematik turizmin de parçası oldu. Mesela 1,5 milyon nüfuslu Viyana’da Noel pazarlarını her yıl 8-10 milyon kişi ziyaret ediyor. Ben de yıllardır özellikle Avusturya ve Almanya’da pek çok Noel pazarına denk geldim. Bunlardan en ilginci, ünlü masal yazarları Grimm Kardeşler’in rotasını takip etmeye çalıştığımız Münih’ten Nürnberg’e uzanan, Ausburg ve Rothenburg’u içine alan geziydi. Almanya’da 150’den fazla Noel pazarı kuruluyor. Tabii ki Viyana ve Salzburg’da da öyle. Zaten bu seyahatlerde şehirler başkalaşıyor. Örneğin Mozart’ın şehri Salzburg’da sadece pazarlar da değil, Mozart ve Salzburg’a özgün pek çok mekân özel aktiviteler düzenliyor. Keza Viyana da öyle. HT Cumartesi'nden Levent Özçelik'in haberi...

        REKLAM

        Viyana

        Gelenekselciler, doğrudan şehir merkezindeki geniş Advent pazarlarına, örneğin Rathausplatz’daki pazarın içinde yer alan Viyana Noel Dünyası veya Freyung’da kurulan Eski Viyana Noel Pazarı’na akın eder. Schönbrunn Sarayı’ndaki Kültür ve Noel Pazarı ve Belvedere Sarayı’nın önüne kurulan Noel Köyü’nde kraliyet havasını hissettirir. MariaTheresien-Platz’da kurulan Noel Köyü de Viyana’daki en güzel pazarlardan biri. El sanatları arayanlar için doğru adresler ise Karlsplatz’taki Art Advent Arts& Crafts, Spittelberg, Museums Quartier’deki Weihnachts Quartier... Buraları, tasarımcı ürünü arayanları kendine çeken küçük bir mıknatıs gibidir. Buna karşılık gurmeler ise Mahlerstrasse’deki Advent pazarlarını ve özel çay dükkânı Haas & Haas’ın avlusunda kurulan pazarı tercih eder. Ben de çok severim.

        REKLAM

        Salzburg

        Tartışmasız eski kıtanın en güzel küçük şehirlerinden biri Salzburg. Noel pazarlarını gezmek oldukça keyifli. Çünkü 2-3 günlük seyahatte yapacak pek çok şey var. Mozart Meydanı ve evi, Getreidegasse Caddesi, Salzburg Katedrali, Hohensalzburg Kalesi, Mirabel Sarayı ve ışıklar altında Salzburg. Nehir kenarında yürümenizi, Sacher Oteli’nde ünlü Sacher turtasını yemenizi öneririm. Ayrıca Mönschberg tepesindeki M32 Restoranı’nda Salzburg panoramasıyla akşam yemeği tavsiye ederim.

        Nürnberg

        Avrupa’nın en büyüğü olarak bilinen Nürnberg’de kentin en eski kilisesi St. Sebald’ın önündeki meydanda kurulan pazar, mutlaka görülmeli. 1628’den beri gerçekleştirilen bu kutlamalar, her yıl milyonlarca turist tarafından takip ediliyor.

        Münih

        Özellikle Marien Platz’ta kurulan pazar, çan kulesi ve çan kulesindeki saatlerin gösterisi ile farklı kılıyor Münih’i. Havada tarçın, şarap ve kış kokusu var. Almanların “Glühwein” dedikleri sıcak şaraplar, en popüler içecek. “Bretzel” denilen tuzlu simitlerden ve zencefilli kurabiyelerden mutlaka yiyin.

        REKLAM

        Augsburg

        Şehir, muhteşem melek gösterileriyle ünlü. Perlach Kulesi’ndeki son çanın ardından başlayan performansı kaçırmamak lazım. Gösteri cuma, cumartesi ve pazar günleri 18.00’de başlıyor. Arp, flüt ve org müziği pazarın olmazsa olmazlarından. Yalnız kestane, sıcak şarap, fındık, pancake, sosis gibi sınırsız yiyecek seçeneği yüzünden diyetinizi askıya almanız gerekebilir. Pazarda mutlaka ünlü çikolatacı Oben, Kafe Anno’ya uğrayın.

        Rothenburg

        Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu eski şehirde, Burgtor Kapısı şehri panoramik olarak görmek için ideal adres. Schneeball (kartopu) adı verilen pudra şekerli tatlı, yerel lezzetlerden biri. Denemeden olmaz. Noel ruhu Rothenburg’un genlerine öyle işlemiş ki bir Noel Müzesi bile var. Müzede, Almanların Noel gelenekleriyle ilgili pek çok ipucu bulabilirsiniz.

        Christmas şarkıları

        Paul McCartney’nin ‘Wonderful Christmas’ şarkısı, kaydettiği tüm şarkıların en kötüsü olarak kabul edilirken, McCartney bu şarkının telifinden yılda 400 bin dolar kazanıyor. Benzer durum pek çok ünlü şarkıcı için geçerli.

        ✔ Frank Sinatra& Nat King Cole - Christmas Songs

        ✔ Queen - Thank God It’s Christmas

        ✔ John Lennon - Happy Christmas

        ✔ Chris ReaDriving Home For Christmas

        ✔ Wham! - Last Christmas

        ✔ Mariah CareyAll I Want For Christmas Is You

        ✔ Whitney Houston - The Christmas Song

        ✔ Celine Dion - So This Is Christmas

        Notlar

        ✔Jingle Bells adlı popüler Noel şarkısı James Pierpont tarafından Massachusetts Amerika’da bestelendi. Ancak, Noel değil Şükran Günü için yazılmıştı.

        ✔ İlk Noel’in M.S, 336 yılı 25 Aralık tarihinde Roma’da kutlandı.

        ✔ Ünlü tebrik ve hediye kartı üreticisi Hallmark, 1915’te ilk Noel kartlarını tanıttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ