Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Çin borsaları çakıldı, yetkililerden ciddi uyarılar var - Borsa Haberleri

        Piyasaların kendi isteğine boyun eğmesi konusunda bir haftadan uzun bir süredir çaba gösteren Pekin, satışları durdurabilmek için yeni bir önlem paketi açıklarken, Çin merkez bankası da buna destek vereceğini açıkladı.

        PİYASALAR GÜNE NASIL BAŞLADI?

        Shanghai ve Shenzhen'deki en büyük 300 firmanın listelendiği CSI 300 endeksi sabah işlemlerinde yüzde 4.8 düşerken, Shanghai bileşik endeksi yüzde 3.9 geriledi.Her iki endeks de piyasaların açılışında yüzde 8'e yaklaşan kayıplarla güne başlamıştı.

        Borsa İstanbul da güne satışlarla başladı. Borsa İstanbul ilk seansı yüzde 0.84 düşüşle tamamladı.

        Geçen yılın temmuz ayından itibaren yükselen ve art arda 11 ay boyunca kazanç elde eden Çin borsası, son bir aylık dönemde düşüş trendine girdi. Bu yılın haziran ayında 5.166,35 puanı görmesinin ardından hızla gerileyen Çin borsasında Şanghay bileşik endeksi 3.421,53 puana kadar indi. Böylece endeksin 18 işlem günündeki değer kaybı yüzde 33,7'yi bulurken, şirketlerin piyasa değerindeki gerilemenin ise 3 trilyon dolara yaklaştığı belirtiliyor.

        Nordea Markets Kıdemli Ekonomisti Amy Yuan Zhuang, son 15 günün Çin hisse senedi yatırımcıları için zor geçtiğini belirterek, borsadaki 15 günlük kaybın yaklaşık 20 yılın en sert düşüşüne işaret ettiğini söyledi.

        DOLAR YÜKSELİYOR

        Yunanistan'ın borç krizine yönelik gelişmelerin yön verdiği piyasalarda, Çin borsasında yaşanan düşüşler endişe yaratırken iç siyasi gelişmeler de döviz piyasası tarafından yakından izleniyor.

        Dolar günün ilk saatlerinde yüzde 0.50'lik yükselişle 2.70 TL seviyesinden, euro ise 2.9740 TL'den işlem gördü. Dolar öğlen saatlerinde yeniden 2.96 TL'ye geriledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ