Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa SPK Başkanı'ndan önemli açıklamalar - Borsa Haberleri

        Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Uzun DönemliYatırımların Finansmanı İçin İslami Finansı Harekete Geçirme KonuluKonferansta bir konuşma yaptı.

        SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, konferansın açılış konuşmasında,Amerika, Euro Bölgesi ve Çin başta olmak üzere global ekonomiyeilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulundu ve Türkiye ekonomisineilişkin temel ekonomik verileri özetledi.

        Ertaş, küresel ölçekte alt yapı yatırımlarının son yıllardaazalmasına karşın Türkiye’nin 3. Havaalanı, İstanbul-İzmir Otoyolu,Nükleer santraller, İstanbul-Ankara-Sivas-Kars gibi çok büyük ölçeklialt yapı yatırımlarını başlattığına, bu tür yatırımların da büyüme veistihdam üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkat çekti.

        Son dönemde global düzeyde yüksek borçluluk oranları ve yeni Baselkuralları ile uzun vadeli yatırımların finansmanında banka finansmanınrolünün azalacağını öngören Ertaş, önümüzdeki dönemde uzun vadelifinansmanda hem sermaye piyasalarının hem de İslami finansal araçlarınönemli bir rol oynayacağını ifade etti.

        Her bir alt yapı yatırımının milyar dolarlık finansman ihtiyacınıberaberinde getirdiğine dikkat çeken Ertaş, bu tür yatırımların sadecebankacılık sektörü kaynakları ile finanse edilmesinin güç olduğunu, bukaynaklara ek olarak sermaye piyasası araçları ve İslami finansalürünlerin birlikte kullanılması gerektiğini vurguladı.

        2012 yılının son gününde yürürlüğe giren yeni Sermaye PiyasasıKanunu ve devamında yapılan 75 ikincil düzenleme ile Türkiye sermayepiyasası mevzuatının artık alt yapı yatırımlarının finansmanındakullanılabilecek uluslararası uygulamalarda örnekleri olan tüm İslamifinansal ürünlere ve sermaye piyasası araç ve kurumlarına sahipolduğunu belirten Ertaş, yatırım kuruluşlarını bu araçları kullanmayadavet etti.

        Ertaş konuşmasının son bölümünde, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunusonrasında ülkemiz sermaye piyasası mevzuatına kazandırılan altyapıgayrimenkul yatırım ortaklıkları, kira sertifikaları, girişimsermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikası gibi sermayepiyasası araçlarının uzun vadeli yatırımların finansmanındaki rolünüanlattı ve uzun vadede istikrarlı bir büyüme için bu tip araçlarınkullanılmasının önemini vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ