Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Peter Morici'den kritik Yunanistan açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Dünyanın önde gelen ekonomistlerinden Maryland Üniversitesi profesörü Peter Morici, tek para biriminin Avrupa için ilk günden bu yana kötü bir fikir olduğunu söyledi. Morici; "Yunanistan sadece düşen ilk domino taşı" dedi.

        EURO'DAN ÖNCE...

        Morici Salı günü Newsmax TV'de katıldığı programda; "Avrupa, Euro’dan önce mükemmel bir ekonomik topluluk idi" dedi.

        "GÖRÜNTÜYÜ BIRAK İŞİNE BAK"

        "Euro yararlı bir araç değil sadece bir sembol. Avrupalılar sembollerin peşinden koşmayı bırakıp yapmaları gereken şeyi yapmalılar. Ve bu da reformlara devam etmek ve ekonomilerini güçlendirmek” dedi.

        Peter Morici, dün Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ödeme yapamayacağını açıklayan Yunanistan için, "Bu mali kriz öncesinde Yunanistan'da petrol sektöründe rekabetçi nakliye, çok yüksek gelir düzeyi, iyi bir turizm sektörü vardı. İster inanın ister inanmayın, bu kriz, Yunanistan gibi sanayileşmiş ülke için eşi görülmemiş bir durum” dedi.

        "DÜŞEN İLK KALE OLABİLİR AMA SON OLMAYACAK"

        Morici, Euro bölgesinde yaşanan sorunu şu şekilde açıkladı: “Peki neden sıkıntıya düştü? Euro bölgesinde olduğu için çok fazla para ödünç aldı. Şimdi Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan başarısız olursa, Euro başarısız olur, diyor. Euro Yunanistan başarısız olduğu için başarısız olmayacak. Euro, Yunanistan başta olmak üzere İtalya, İspanya, Portekiz, İrlanda ve diğerleri için de başından beri anlamsızdı. Yunanistan sadece düşen ilk domino taşı oldu.”

        ÇÖZÜM...

        Morici, eğer Euro’dan çıkarsa, Yunanistan maliyesinin tekrar sağlıklı hale dönme ihtimali olduğunu da sözlerine ekledi.

        Morici, Yunanistan için kurtuluş formülünü de verdi: "Yunanistan Euro’dan çıkıp Drahmi’ye dönerse, bence ekonomi bir süre sonra rayına girer. Evet, Yunanlılar bazı kötü günler geçirir ama sonunda daha güçlü hale gelirler.”

        Peter Morici, Yunanistan’ın son beş yıldır kemer sıkma politikaları ile yönetildiğini ve ülke ekonomisinin yüzde 25 küçüldüğünü söyleyerek; “Bu önlemlere devam etmenin daha iyi olacağına inanmak için herhangi bir neden var mı?” diyerek sözlerine son verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ