Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ağustos ayında sanayi üretimi arttı - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK- GAZETE HABERTÜRK

        Ağustos ayında sanayi üretimi yüzde 2.9 ile sürpriz bir artışa imza attı. Bunda Avrupa’daki toparlanmanın yanı sıra oto satışlarının artmasının ve yine mayıs ayında grevler nedeniyle duran otomotivcilerin ağustosta tatili kısa tutması da etkili oldu. Sadece takvim etkisinden arındırılmış üretim yüzde 7.2 yükseldi. Yani ünlü masalda olduğu gibi sanayici ağustos böceği gibi yatmadı, karınca gibi çalıştı!

        Yılın üçüncü çeyreğine yüzde 1.5’lik daralma ile başlayan mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi, ağustosta yüzde 2.9’la beklentilerin çok üzerinde geldi. Bu rakam Eylül 2014’ten bu yana gözlenen en yüksek aylık artış oldu. 2014 Eylül’de aylık artış yüzde 3.1 olarak gerçekleşmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.2 arttı. Sanayi üretimine en büyük katkıyı otomotiv sektörü verdi. Mayıs ayında yapılan grevlerin ardından her yıl gerçekleştirilen bakımları bu yıl kısa tutan sektördeki üretim artışı yüzde 3.6 oldu. Otomotivin dışında ağırlıklı olarak Avrupa’ya yapılan ihracatı kapsayan sektörlerden tekstildeki artış yüzde 3.6 ve hazırgiyimdeki artış yüzde 2.2 olarak gerçekleşti. En yüksek oranlı artış ise yüzde 30 ile bilgisayarlarla elektronik ve optik ürünlerin imalatında meydana geldi.

        Tütün mamulleri üretimindeki yüzde 10 yükseliş de oldukça dikkat çekti. Toplamda imalat sanayii önceki aydaki yüzde 2.3’lük düşüşün düzeltmesiyle yüzde 3.3’lük yükselişle öne çıkarken, madencilik ile elektrik,az üretimi de pozitif katkılar sağladı.

        AVRUPA’YA İHRACAT UÇURDU

        İş Yatırım Başekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, takvim etkisinden arındırılmış endekse göre yüzde 7.2 artan sanayi üretimine imalat sanayinin 6.9 puanlık güçlü bir katkısı olduğunu hesapladıklarını belirtti. Öte yandan madencilik sektörü -0.1 puan ile nisandan bu yana ekside kalmayı sürdürürken, elektrik-gaz üretiminin 0.5 puanlık etkisi oldu. İmalat sektörünün neredeyse bütün alt kalemlerinde artış yaşandı. Otomotiv üretimi 1.2 puanlık güçlü katkı ile yine öne çıkıyor. Son olarak ihracata yönelik üretimin toplam katkısı ağustosta 2.7 puana yükselerek Nisan 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durumda özellikle Avrupa’ya yapılan ihracattaki artış etkili oldu. Analistler, sanayi üretimindeki ivmelenmenin geçen ayki olumsuz sürprizin ardından bu ayki sert yükselişin bir kısmi düzeltme olarak düşünülmesi gerektiğine dikkat çekerken, diğer öncü verilerin de ekonomide sert bir ivmelenmeye işaret etmediğine dikkat çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ