Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Banka umudu, sigortacılık ise kederi paylaşma sanatı - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Ziraat Bankası’nda 8 yıl genel müdürlük yaptıktan sonra 2011 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) yönetim kurulu üyeliği görevini üstlenen ve 1.5 yıl önce Hollanda merkezli sigorta devi Achmea’nın Türkiye’deki iştiraki Eureko Sigorta’nın yeni genel müdürlüğünü üstlenen Can Akın Çağlar, yeni olduğu alanda ilginç bilgiler verdi. Bankacılığı insanların umudunu, sigortacılığı ise kaza ve kederini paylaşma sanatı olarak yorumlayan Çağlar, bankacılıktaki gayri nakdi krediler ile sigortacılıktaki müşteriye verilen poliçenin hemen hemen aynı anlama geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Bankaların verdiği teminat mektubu gibi sigortacılar da bir teminat veriyor ve risk gerçekleştiğinde ödüyor. Bankacılıkta firma başarısız olursa umudu sona eriyor. Belki zarar görüyor. Sigortacılıkta insanların yıllarca çalışıp satın aldığı evin, otomobilin, fabrikanın tamamen yok olmasına karşın kişinin yeniden hayata dönebilmesi için sigorta desteğine ihtiyacı var.”

        MERCEDES’İNİZ DE GİDER EVİNİZ DE

        Çağlar, sigorta yaptıranların neyi sigorta yaptırdıklarına dikkat etmeleri gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: “Öyle takım elbise var ki 500 lira, öylesi var ki 3 bin lira. İkisinin arasında kalite farkı var. En önemlisi poliçenin içeriğini kimse bilmiyor. Bir fabrikanın sahibi bana ‘Abi biz fabrikayı kaskolattık’ bile dedi. Oysa kasko otomobilin sigortasıdır. Otomobil sigortasında fiyattan daha çok içeriğinde sel ve terör ile karşı tarafa verilen zararı karşılayan ‘ihtiyari mali mesuliyet’ tutarının mutlaka yüksek olması gerekiyor.

        Ayrıca aracınız tamamen kullanılamaz hale geldiğinde (pert) size kullanılmış aracın değil yeni bir aracın sigorta parasının ödenmesini kapsayan poliçeler alınmalı. En fazla kasko ücretinin yüzde 10 fazlası ile kendinizi çok iyi koruma altına almış olursunuz. Vatandaşlarımız öncelikle prim üzerinden değil poliçe içeriği ve detayı üzerinden pazarlık yapmalı.”

        İhtiyari mali mesuliyetin düşük olması durumunda bazı durumlarda kişinin hem otomobilini hem de evini kaybedebileceğini söyleyen Çağlar, bir gün kendilerine bir Mercedes’in bir Maserati otomobile çarpması vakası geldiğini ifade ederek “Mercedes’in kaskosu Maserati’nin ise trafik sigortası bizdeydi. Sonunda iki aracı da tamir ettirdik. Öndeki araçtaki hasar çok büyüktü. Yüzde yüz kusurlu olan diğer aracın mali mesuliyet tutarı düşük olduğu için sahibinden Mercedes’i alıp Maserati sahibine teslim ettik.

        Çünkü ihtiyari mali mesuliyet tutarı çok düşüktü. Hem trafik sigortası hem de mali mesuliyet çok düşük olduğu için 500-600 bin liralık hasarları karşılamıyor. Sigorta şirketi dönüp kazaya sebep olan kişiden fazla tutarı tahsil ediyor” diye konuştu.

        KİRADAKİ EVİNİZİ MUTLAKA SİGORTALAYIN

        Çağlar özellikle de kiraya verilen evlerin sigortalanması gerektiğini kaydederek bir sigortalılarının kiraya verdiği evini su bastığını ve alt kattaki komşunun çok değerli tablosunun hasar gördüğünü belirterek bedeli çok yüksek olan bu hasarı, ev sigortalı olduğu için ödediklerini kaydetti. Çağlar, “Biz bankacıyken kredi verirken evin ipoteğine, otomobilin rehnine bakardık, Oysa şimdi görüyorum ki aslında gerçek teminat bu ipotek üzerindeki sigortaymış. Ev, fabrika yandığında o ipoteğin bir anlamı da kalmıyor” dedi.

        Bunları biliyor musunuz?

        Eviniz yanarsa nerede kalacaksınız?

        Sigortacının eve gelen zarar karşılanana kadar sigorta yaptıran vatanadaşları otelde konaklatması gerekiyor.

        Markalı sigorta var mıdır?

        Aracınız bozulduğunda veya kaza yaptığında tamiri sırasında aynı marka veya benzer araç getirilmesi için poliçede markalı kaskonun olmasına dikkat edin. Aksi halde çok düşük bir model ile karşılaşabilirsiniz. Sürpriz olmasın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ