Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz İran'a her yıl fazladan 2 milyar dolar ödüyoruz - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / HT GAZETE

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye İran doğalgazının fiyatının pahalı olduğuna işaret ederek “Fiyatı indirin daha çok gaz alalım” sözleri sektörde büyük yankı uyandırdı. Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, İran’ın yılın ilk çeyreği itibarıyla Türkiye’ye sattığı her 1000 metreküp gazın fiyatının 431 dolar olduğunu belirterek, “Rekabetçi koşullar gereğince bu fiyatın, 250 dolar düzeyinde olması gerekiyordu. İkinci çeyrek fiyatının da 200 dolara kadar düşmesi gerekir” açıklamasında bulundu. Türkiye, İran’dan yılda 8.6 milyar metreküp gaz ithal ediyor. Bu veriler ışığında Türkiye, fahiş fiyat nedeniyle İran’a yıllık ortalama 2 milyar dolar fazladan ödeme yapıyor.

        TAHKİM FİYATI REVİZE EDECEK

        Gökhan Yardım, HABERTÜRK’e İran gazıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Yardım, Türkiye’nin Rusya ve Azerbaycan’ın yanı sıra İran’dan doğalgaz ithal ettiğini, İran gazının fiyatının çok yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye’nin İran aleyhine fiyatla ilgili olarak tahkime başvurduğunu anımsatan ve davanın sonuçlanmak üzere olduğunu söyleyen Yardım, “Şu andaki fiyat da zaten tahkimde belirlenmişti. Tahkim, daha önce yüzde 20’ler düzeyinde fiyatı düşürmüştü. Yeni tahkim süreci, tahkimle belirlenen gaz fiyatını revize edecek” diye konuştu.

        ‘KENDİLERİ UCUZ ALIP BİZE PAHALI SATIYOR’

        Eski BOTAŞ Doğalgaz Alım ve Kontrat Devirleri Daire Başkanı Ali Arif Aktürk de İran’ın 27 trilyon metreküp gaz rezervi bulunduğunu belirterek “Rusya’nın 56 trilyon metreküp rezervi var. İran, Rusya’nın ardından dünyanın en büyük gaz rezervine sahip ülkesidir” dedi. İran’ın, Türkiye ile 1996 yılında gaz anlaşması imzaladığını belirten Aktürk, “Aynı tarihlerde İran, Türkmenistan’la da gaz alım satım anlaşması yaptı. İran, Türkmenistan’dan gaz alıp Türkiye’ye veriyor. Tabii, Türkmenistan’dan ucuza alıp Türkiye’ye daha yüksek bir fiyattan satıyordur” ifadesini kullandı

        RUSYA İNDİRMİŞTİ

        Türkiye Rusya ile de indirim için masaya oturmuş ve yüzde 10 indirim almıştı. Türkiye Rus gazının bin m3’üne 377 dolar ödüyor.

        İRANLILARDAN İTİRAF: BİZ DE PAHALI GAZIN ESİRİ OLDUK

        İranlı yetkililerle yaptıkları görüşmelere de işaret eden Yardım, “İranlı yetkililer de Türkiye’ye sattıkları gazın yüksek fiyatının esiri olduklarından yakınıyor. İran, Hindistan ve Pakistan’a gaz satmak istiyor. Türkiye’ye satış fiyatı, görüşmeler için bir düzey oluşturuyor. Bu çok yüksek bir fiyat olduğu için Hindistan ve Pakistan’la anlaşma sağlanamıyor” dedi.

        İNDİRİME ISINDILAR: GAZ FİYATINI İNDİRMEYİ DÜŞÜNÜRÜZ

        İranlılar, Türkiye’ye daha ucuz gaz satılabileceğinin işaretini verdi. Shana Haber Ajansı’na göre, İranlı kamu şirketi National Iranian Gas’ın Başkanı Hamid Reza Araki, daha yüksek hacimlerle alım yapılması halinde Türkiye’ye satılan gazın fiyatının düşürülebileceğini söyledi. İran Türkiye’ye yılda 10 milyar metreküp gaz satıyor.

        ERMENİSTAN'A GAZ VERİP NÜKLEERDEN ELEKTRİK ALIYOR

        Aktürk, İran’ın Ermenistan’la da gaz ticareti konusunda anlaşması olduğunu kaydederek, “Ermenistan’a gaz ihraç ediyor, karşılığında nükleer santraldan üretilen elektriği alıyor. İhraç ettiği her 1 metreküp gaz için 2.6 kilovatsaat elektrik alıyor. Bu da İran’ın lehine işliyor” diye konuştu. Aktürk, İran’ın yılda 223 milyar metreküp gaz ürettiğini belirterek “Bunun 154 milyar metreküplük bölümünü iç piyasasında tüketiyor. 26 milyar metreküplük bölümü petrol üretimi sırasında geliyor ve havaya atılıyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ