Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Berat Albayrak: Doğalgazda indirim için çalışıyoruz - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak enerji fiyatlarındaki indirim için çalışmalara başladıklarını belirtti. Albayrak, inidirimlerin önümüzdeki dönemde tüketicilere yansıtılacağını söyledi.

        Türkiye'nin büyümeyi destekleyecek enerji yatırımları yaptığını kaydeden Berak Albayrak; "Ülkemizin maalesef şöyle bir nasipsizliği var, enerji açısından fakir bir ülkeyiz. Krizlerden kaynaklı bir sıkıntı yaşamadık. Doğalgazda ciddi artışlar yaşandı. Türkiye gaz fiyatlarının artışlarından dolayı ciddi bir maliyetle karşı karşıya kaldı. Hükümet olarak artışları uzun süre sübvanse ettik. Vatandaşlarımıza yansıtmadık. Uzun yıllar zarar ettik. Önümüzdeki dönemde bırakın zammı enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketiciye bir indirim olarak yansıtmak üzere çalışmalara başladık" dedi.

        "AKARYAKITTA CİDDİ ANLAMDA BİR İNDİRİM OLDU"

        Albayrak açıklamalarına şöyle devam etti: "Petrol fiyatlarında son iki yılda meydana gelen değişmeleri iyi bilmek lazım.Türkiye'deki petrol fiyatları üzerindeki vergi yükünü iyi okumak lazım. Maliyetini bilmek lazım. Ancak en önemli konu şu. Enerji fiyatlarının düşmeye başladığı süreçte Türkiye'de akaryakıt fiyatlarında ciddi bir düşüş. Son 1,5 yılda benzinde 90 kuruş, motorinde 110 kuruş indirim oldu."

        ELEKTRİK ALTYAPISINA 18 MİLYARLIK BÜTÇE

        Önümüzdeki 5 yıl içinde ciddi bir yatırım hamlesi olacağınıbelirten Bakan Albayrak; "Özelleştirmeye önce doğalgazdan başladık, sonra elektriğe geçtik. Özelleştirmede amaç kamunun yavaş işleyişinden kurtarmaktı.Doğalgazda 10-15 yıllık bir altyapı ömrü varken elektrikte altyapı ömrü 30-40 yıllık. Bu konuda ciddi değişimler olacak. Türkiye'nin elektrik altyapısı yaşlı. Türkiye'nin ihtiyacı olan elektrik altyapısı ile ilgili 18 milyar liralık bütçe belirledik. 5 yıl içinde elektrik altyapı düzenlemesini yüzde 80'lere çıkarmak istiyoruz" dedi.

        Türkiye'nin 2015 yılında sadece elektrik tüketiminde önceki yıla göre yüzde 2,6 oranında büyüdüğünü belirten Bakan Albayrak, Türkiye'nin enerji açısından fakir bir ülke olduğunu ancak AK Parti iktidarı döneminde önemli düzeyde elektrik doğalgaz ve benzeri enerji kaynaklarının talep artışını karşılamak için yatırımlar yapıldığını, kaynakları farklı ülkelerden temin noktasında önemli işbirlikleri yaptıklarını kaydetti.

        PETROL FİYATLARI

        Petrol fiyatları ile ilgili kesin bir kanaat bildirmenin mümkün olmadığını vurgulayan Enerji Bakanı Albayrak, bugünkü siyasi resimde enerji fiyatlarının sadece arz talep dengesi ile alakalı olduğunu düşünmediğini belirtti. Albayrak; "Doğu-Batı, Amerika-Rusya özelinde, Irak-Suriye-Ortadoğu özelinde gelişmelerin petrol fiyatlarına yansıdığını düşünüyorum. Jeopolitik gerginlikler beraberinde birçok şeyi etkiliyor, güvenliği, sosyal yaşamı ve pek çok şeyi etkiliyor.Bütün bunları etkilerken enerji fiyatlarını etkilememesi mümkün değil. Dünyadaki petrolün büyük kısmı Ortadoğu'da. Bölgeningirdiği zor dönem petrol fiyatlarında düşük seyri devam ettirecek. Önümüzdeki birkaç yıl bu minvalde devam edecek" dedi.

        EN UYGUN YER ARANIYOR

        Berat Albayrak nükleerenerjinoktasında da orta ve uzun vadede projelerin sıkıntı yaşamadan devam edeceğini düşündüğünü söyledi. Albayrak, üçüncü nükleer santral ihalesinde nükleer santral için elzem olan 18-19 şartın gerçekleştirilecebileceğien uygun yerin arandığını vurguladı.

        "HER KOŞULDA REFERANDUMA GİDİLMESİNDEN YANAYIM"

        Albayrak, katıldığı televizyon programında terör örgütü ile ilgili soruya; "Türkiye Cumhuriyeti'nin şefkati ne kadar enginse azameti de o kadar büyüktür" şeklinde cevap verdi. Albayrak, yeni anayasa çalışmaları için de sürecin artık daha samimi yürümesi lazım yorumunda bulunarak; "Her koşulda referanduma gidilmesinden yanayım" dedi. 1 Kasım seçiminin görenler ve görmeyenler, ders alanlar ve almayanlar olarak iki kesim doğurduğunu belirten Albayrak, AK Parti'nin zayıf bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu söyledi.

        "BAŞKANLIK SİSTEMİ EŞİTTİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI"

        Berat Albayrak, başkanlık sistemi ile ilgili soruya da; "Başkanlık sistemi eşittir belediye başkanlığıdır" dedi. Berat Albayrak; ""Belediye başkanlığını kaç tane seçiyorsunuz. Belediye meclisi seçiyorsunuz. Biri aday oluyor, o da belediye başkanı oluyor. Belediye meclisi yasama görevini yapıyor, belediye başkanı da icraatıyla görevini yürütüyor" dedi. Başkanlık sistemi tartışmalarında öze değil detaya takılma durumunun olduğunu belirten Albayrak, "Daha güçlü bir Türkiye için başkanlık olmalı" diyerek, konuya alternatif üretilmediğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ