Üye girişi

Habertürk üyeliğinize ulaşmak için lütfen kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak giriş yapınız. Kaydınız yoksa yeni üyelik kaydı yapınız.

Kullanıcı Adı

Şifre

SON DAKİKA :
 
Ana sayfa > Ekonomi
'Mortgage bir devrimdir'
Emlak uzmanı Tebernüş Kireçci, Uyandırma Servisi'nde Mortgage'ı anlattı
16 Şubat 2007 Cuma, 11:41

Gülin Yıldırımkaya'nın sunduğu Habertürk TV'deki Uyandırma Servisi programına konuk olan Vatan Gazetesi Emlak Uzmanı Tebernüş Kireçci, "Mortgage bir devrim. bu devrim iyi anlaşılmalı. Eğer hata yapılırsa bedeli belki kanla ödenmez ama kriz ve yokluklarla ödenir. Başarılı olursa sonucu zenginlik, refah ve konfordur" dedi.

Mortgage'nin kamuoyuna politikacılar tarafından "sihirli bir degnek" gibi lanse edildiğini hatırlatan Kireçci, "Bugün yarın Mortgage'ın gerçek yüzü ile tanışacağız. O zaman Mortgage sisteminin gerçek yüzü anlaşılacak. Eğer Mortgage iyi kurgulanırsa ve aktörleri rollerini iyi oynarsa uzun vadede milyonlarca aile ev sahibi olabilir. Yoksa yasa ile birlikte bir gecede ciddi bir değişiklik olmayacak". Ama uzun yıllar sonra faydaları ortaya çıkacak son derece iyi bir sistem dedi.

Türkiyede alt gelir grubunun ev sahibi olabilmesi için hükümetin daha rasyonel bir rota çizmesi gerektiğine işaret eden Tebernüş Kireçci, yükselen kiralar, artan arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri karşısında orta direğin ezilmemesi için hükümetin vakit geçirmeden acil eylem planı belirlemesi gerektiğini vurguladı.

İşte Tebernüş Kireçci'den Mortgage tavsiyeleri:

 * Mortgage sistemi doğrudan değil ama dolaylı etkilerinden dolayı emlak fiyatlarını yükseltecek.

* Arsa sahipleri, inşaat şirketleri, bankalar, konut satın almak isteyenler, ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Riskli işlere girmeyin. Hayal görmeyin. Piyasanın daha iyi olacağını bilin. Ama temkinli olmayı elden bırakmayın.

* Tüketiciler ödeyebilecekleri nitelikte evlerin peşinde koşmalı. Aylık taksitler gelirlerinin büyükşehirlerde üçte birini, Anadolu şehirlerinde yarısını aşmamalı.

*Kredi kullanırkan mümkün olduğu kadar en uzun vadeyi seçin. Kısa vadede sizi zorlayacak ödeme planlarından uzak durun.

* Birikmiş talep dolayısıyla konut fiyatları, Mortgage gelince artacak. Önümüzdeki bir kaç ay konut sahibi olmak için iyi bir dönem. Şartlarınız el veriyorsa etrafınızdaki projeleri araştırın.

* Kesinlikle "evsiz kalacağım" psikolojisine kapılıp, ne bulursanız gözünüzü kapatıp almayın. İyi araştırın. Metrekare bazında aynı muhitte mutlaka daha uygun fiyatlı gayrimenkuller bulursunuz.

* Kiracıysanız ve büyükşehirlerde yaşıyorsanız mutlaka kiracılıktan kurtulun.

* Fiyatı çok uygun olmadığı sürece yatırım amaçlı ev almak rasyonel değildir.

* Mevcut evinizi daha genişi, daha büyüğü veya daha lüksüyle değiştirecekseniz uygun bir zaman.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Tüm yorumları görmek için tıklayınız...

Sayfamızda yer alan okur yorumları, kullanıcılarımızın kendi görüşleridir.
Okur yorumlarından haberturk.com sorumlu tutulamaz.
 
Artanlar
Azalanlar
En çok işlem
Tümünü göster
Avrupa
Amerika
Asya
Tümünü göster

Hizmetler ve İletişim : Blog | Video | SMS Paketleri | Üyelik | Bize ulaşın | İzleyici temsilcisi | Künye | Reklam
Kategoriler : Gündem | Ekonomi | Spor | Dünya | Medya | Polemik | Magazin | Kültür-Sanat | Yaşam | Sağlık | Teknoloji
Diğer Linkler : Hava Durumu  |  Para Durumu  |  Telefon Rehberi
İzleyici Hattı : (0212) 313 60 00 pbx
Hisse senedi verileri 3 dakika, Tahvil-Bono-Repo özet verileri 15 dakika gecikmelidir.
Site Verileri FOREKS üzerinden sağlanmaktadır

İMKB isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.
İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz.

Bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yaplan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı HABERTURK.COM sorumlu tutulamaz.