Üye girişi

Habertürk üyeliğinize ulaşmak için lütfen kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak giriş yapınız. Kaydınız yoksa yeni üyelik kaydı yapınız.

Kullanıcı Adı

Şifre

SON DAKİKA :
 
Ana sayfa > Makro Ekonomi
Nükleer şart
Fatih Altaylı yazdı...
22 Kasım 2009 Pazar, 14:42


NÜKLEER santral yapımına ilişkin yarışma iptal olunca, nükleer enerji alanındaki fikirlerimizi yazabilmenin fırsatı doğdu. Gazetemizi çatısı altında bulunduran grup, nükleer enerji santralı yapmaya talip olunca yazmak zordu.
Şimdi rahatız artık. Nükleer enerjiyle ilgili ilk yazımı 1990’ların ortasında yazmıştım. “Bu ülkeye nükleer enerji şart” diye. Şimdi hâlâ aynı fikirdeyim.
En ucuz ve en temiz enerjiden bu ülke de faydalanmalı. Türkiye nükleer enerji için 1960’larda düğmeye bastı. 40 yıldan fazla bir süre önce. Bu yatırım için işe alınan ilk mühendisler hiçbir şey yapmadan emekli oldular. İkinci jenerasyon da olmak üzere.Akkuyu’da bu işe tahsis edilen arazi cangıla dönüştü.
Rusların başını çektiği konsorsiyum, nükleer enerji için son olarak 12.36 sentlik fiyata kadar düşmüştü. Bu fiyat 23 yıl boyunca geçerli olacaktı. Yani
zamanla yükselecek bir fiyat değildi. 2030 yılında da aynı fiyattan enerji vereceklerdi. 23 yılın sonunda, yatırımın maliyeti karşılandıktan sonra ise enerji maliyeti daha da düşük olacaktı Türkiye için. Yarınki fiyatı belirsiz doğalgazdansa, 23 yıl boyunca fiyatı belli bir enerji kaynağımız olacaktı. Üstelik de sıfır karbon emisyonuyla. Yüzde 80’i geri dönüşümlü nükleer yakıtla.
Bunlar önemli değil. Artık geçmiş olsun. Ancak şunu söylemem gerek.
Kim yaparsa yapsın, isterse devlet kendisi, isterse Ruslar, isterse başkası.
Türkiye’nin enerji üreten ülkeler tarafından soyulmaması için nükleer enerji şart. Çevreciler haklı olarak “Ya atıklar” diyeceklerdir. Dünyada 500 civarında nükleer santral var. Bizim sağımızda, solumuzda, her tarafımızda
var. Dünyaya zarar verecek olan sadece Türkiye’ye kurulacak olan mı?

 

Haber Yorumları (10)
bizim gibi enerjide dışa bağımlı bi ülke için nükleer enerji tartışılmamalı bile bir an önce yapımına başlanmalı...
Misafir  23 Kasım 2009 13:47
elektrik üretimimzde açık var, nükleer santrale mecburuz. karşı olanlara bakmayın onlar boğaz köprüsünede karşılar.
Misafir  23 Kasım 2009 10:56
bencede artık nükleer eneji şart amerika japonya sabah akşam ışıkları yanmasına rağmen hiç ışıkları sönmmüyor mesela
Misafir  23 Kasım 2009 08:11
kesinlikle şart. başrabilrsek ne mutlu türke
Misafir  23 Kasım 2009 04:59
nükleer mühendislerin atıl durumda kaldığını farkeden okuduğum ilk yazar fatih altaylı tebrikler
Misafir  22 Kasım 2009 19:27

Tüm yorumları görmek için tıklayınız...

Sayfamızda yer alan okur yorumları, kullanıcılarımızın kendi görüşleridir.
Okur yorumlarından haberturk.com sorumlu tutulamaz.
 
Artanlar
Azalanlar
En çok işlem
Tümünü göster
Avrupa
Amerika
Asya
Tümünü göster

Hizmetler ve İletişim : Blog | Video | SMS Paketleri | Üyelik | Bize ulaşın | İzleyici temsilcisi | Künye | Reklam
Kategoriler : Gündem | Ekonomi | Spor | Dünya | Medya | Polemik | Magazin | Kültür-Sanat | Yaşam | Sağlık | Teknoloji
Diğer Linkler : Hava Durumu  |  Para Durumu  |  Telefon Rehberi
İzleyici Hattı : (0212) 313 60 00 pbx
Hisse senedi verileri 3 dakika, Tahvil-Bono-Repo özet verileri 15 dakika gecikmelidir.
Site Verileri FOREKS üzerinden sağlanmaktadır

İMKB isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.
İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz.

Bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yaplan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı HABERTURK.COM sorumlu tutulamaz.