Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ek maliyetin önüne geçilecek! - İş-Yaşam Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle tüketicilerin ayrıntılı bilgilendirileceğini belirterek, sözleşmelerin en az 12 punto büyüklüğünde hazırlanacağını ve gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde cayılabileceğini bildirdi.

        Canikli, yazılı açıklamasında, 31 Ocak 2015'te Resmi Gazete'de yayınlanan "Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği"ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Yeni düzenlemeyle internet ve telefon gibi araçlarla sunulan finansal hizmetlere standartlar getirildiğini belirten Canikli, böylece finansal ürünlerin birçoğunun mesafeli yöntemle sunulmasına imkan tanındığını bildirdi. Tüketicilerin bankalardan aldıkları mevduat, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım, para transferi gibi birçok bireysel bankacılık hizmetini; telefon, faks, radyo, televizyon, elektronik posta mesajı, kısa mesaj, internet ve ATM gibi sözleşme kurulmasına imkan veren her türlü araç veya ortamı kullanarak aldıklarını kaydeden Canikli, vatandaşları fiziksel olarak karşı karşıya gelmeden sözleşme kurulmasına imkan veren finansal hizmetler konusunda dikkatli olmaları için uyardı.

        Canikli, 3 ay sonra yürürlüğe girecek yönetmelikle, tüketicilerin finansal hizmetlerin sunulmasına ilişkin mesafeli sözleşmenin kurulmasına yönelik iradesini açıklamadan önce kullanılan iletişim aracına uygun olarak en az 12 punto büyüklüğünde, açık, sade, anlaşılabilir ve okunabilir şekilde sağlayıcı tarafından yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirileceğini belirtti.

        14 GÜN İÇİNDE SÖZLEŞMEDEN CAYILABİLECEK

        Yönetmelikle tüketicilere finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerden 14 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin cayma hakkı tanındığını bildiren Canikli, sigorta ve bireysel emekliliğe ilişkin sözleşmelerde cayma süresi hakkında diğer mevzuatta yer alan tüketici lehine hükümlerin saklı tutulduğunu, tüketicilerin mesafeli olarak kurdukları sigorta ve bireysel emeklilik sözleşmelerinden cayma süresinin diğer finansal hizmetlere göre daha uzun tutulduğunu kaydetti. Canikli, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, tüketicinin sözleşmeyi sona erdirmesine ilişkin talebini herhangi bir uzaktan iletişim aracıyla iletmesinin yeterli olacağını ifade etti.

        Canikli, uygulamayla sağlayıcının, sözleşmenin bütün şartlarını ve bakanlıkça belirlenen diğer hususları, kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye iletmesinin zorunlu olacağını vurguladı. Tüketici-sözleşme ilişkisi devam ettiği sürece ücret ödemeksizin sözleşmenin kağıt üzerinde yazılı örneğinin talep edebileceğini kaydeden Canikli, tüketicilerin finansal hizmetin niteliğiyle bağdaşması halinde mesafeli sözleşmelerde kullanılan uzaktan iletişim aracını değiştirme hakkına da sahip olduğunu belirtti.

        Çağrı merkezleri ücretlerine ilişkin getirilen düzenlemeye de değinen Canikli, "Kurulmuş sözleşmeye ilişkin olarak tüketicilerin satıcı veya sağlayıcıyla iletişime geçebilmesi için telefon hattı tahsis edilmesi durumunda, bu hatla ilgili olarak satıcı veya sağlayıcının olağan ücret tarifesinden daha yüksek tarife seçemeyeceği düzenlendi. Böylece tüketicilere ek maliyet getirebilen uygulamaları önüne geçilecek" ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ