Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Euro Bölgesi ile anlaşan Yunanistan ne yapacak? - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, 17 saat süren müzakerelerin ardından sert koşulları getirecek bir paket üzerinde anlaşıldığını söyledi. Bu açıklama ile piyasalar Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma tehdidinin sona ermesini fiyatlamaya başladı.

        LİDERLER "YASALLAŞMA" KONUSUNDA ISRARLI

        Ayrıntılarla ilgili ilk açıklamayı yapan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem; Yunanistan'ı içeride tutmak için herkesin elinden geleni yaptığını, topun artık Yunan Paralemntosu'nda olduğunu söyledi. Yunanistan Parlamentosu'nun Çarşamba günü akşamına kadar yapacağı çalışmaların kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Dijsselbloem; tedbirlerin yasallaştırılmasının önemini vurguladı. "Bütün bir anlaşma sağlanabilmesi için önce yasalaştırma bekliyoruz" diyen Eurogroup Başkanı; tedbirlerin Yunan Parlamentosu'ndan geçtikten sonra ulusal parlamentolarda oylanacağını ve ancak ondan sonra müzakereler başlayabileceğini ve anlaşmanın tamamlanabileceğini belirtti.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel de tıpkı Eurogroup Başkanı Dijsselbloem gibi yasallaştırma kavramının üzerinde durarak; "Çarşamba gününe kadar Yunanistan parlamentosunun onaylaması gereken adımlar var. Bundan sonra da ulusal meclisler süreci başlayacak ve sonra Eurogroup devreye girecek" dedi. Merkel ayrıca Şubat ayında kabul edilen bazı yasalardan da geri adım atılması gerekeceğini söyledi. Eurogroup tarafından Yunanistan'a sunulan önlemler içinde Merkel'İn altını çizdiği "2015 döneminde kabul edilen ve programın taahhütlerine aykırı olan yasaların etkilerinin telafi edilmesi için düzenlemeler yapılması" şartı da bulunuyor

        ANLAŞMA ŞARTLARI YUNANİSTAN'DA ÖFKE İLE KARŞILANDI

        Yetkililer ve Yunan basını, harcama kesintileri ve vergi zamları yanında savaş dönemi önlemleri içeren kurtarma paketini öfke ile karşıladı. Hükümet sözcüsü Nikos Filis, bu sabah ANT1 TV'de Yunanistan'ın Euro bölgesi liderleri tarafından su işkencesine tabi tutulduğunu söyledi. Filis, Almanya'yı son yüzyıl içinde Avrupa'yı üçüncü kez bölmekle suçladı. Gazeteler de Almanya için benzer suçlamalarda bulundu.

        SIRAT KÖPRÜSÜ

        Çalışma Bakanı Panos Skourletis; "Hükümet, kötünün iyisi olan şartları, en az fekalete yol açacak olan tedbirleri kabul ettirmeye çalışıyor" derken ülkenin son şansı olarak adlandırılan anlaşmaya ülkeden gelen tepki Başbakan Alexis Tsipras'ın işinin oldukça zor olduğunu gösteriyor. Avrupalı liderler 86 milyar euro tutarındaki yeni finansman karşılığında devlet varlıklarının bir fona devredilmesini de içeren bir dizi tedbirin Yunanistan Parlamentosu'ndan geçirilmesini şart koşuyor.

        Zirveden sonra yaptığı açıklamada; "6 ay boyunca Yunan halkının kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak bir anlaşma için zor bir muhaberede savaştık, zor kararlar verdik ancak orta vadeli finansman sağlamayı ve borcu yeniden yapılandırmayı başardık " diyen Başbakan Tsipras bir sonraki aşamayı geçebilecek mi?

        PARLAMENTODA ZOR SAATLER/TSIPRAS'IN ATEŞLE İMTİHANI

        Anlaşmanın ilk metnine göre Yunanistan'a satış vergileri yükseltmek, emeklilik ödemelerini azaltmak, iflas yasasını değiştirmek ve otomatik harcama kesintileri uygulamak için gerekli ysal düzenlemeleri yapmak için 15 Temmuz'a kadar süre verildi. SYRIZA üyelerinin tamamının tedbirlere olumlu oy vermeyeceği düşünülürken, Başbakan Çipras gerekli düzenlemelerin yasalaşması için muhalefet partilerinin desteğine güvenmek zorunda kalabilir.

        IMF

        Yunan halkı için bir diğer can sıkıcı nokta da Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın altını çizdiği Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) müdahalesi. Zira kısa süre önce Tsipras, IMF'nin, Yunanistan'ın bugünkü durumuyla ilgili cinayet derecesinde sorumluluğu olduğunu söylemişti.

        GORDION DÜĞÜMÜ*

        Tsipras, tartışma konusu tedbirleri şimdi hem referandumda bir önceki kemer sıkma paketine kocaman bir HAYIR diyen halka kabul etttirmek hem de parlamentodan geçirmek zorunda. Sağ tandanslı Demokratia gazetesi "Yunanistan Auschwitz'de" başlığı atarkan Syriza yanlısı Avgi gazetesi "Almanya yine Avrupa'yı yok ediyor" dedi. Ana akım basının biraz daha ılımlı olduğu gözlenirken ülkenin en çok satan gazetesi Ta Nea; "Gordion Düğümü" başlığını attı.

        SOSYAL MEDYA "KIZGIN"

        Sosyal medyada da tedbirlere büyük öfke gözlemlendi. "#ThisIsACoup" Pazar sabahı Yunanistan ve Almanya'da en çok paylaşılan konu başlığı oldu.

        Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, twitterda; "Bizi batırmak istiyorlar" diye yazdı.

        AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker; "Kazanan ve kaybedenini olmadığı tipik bir Avrupa anlaşması yaptık" dedi.

        * Gordion Düğümü, Büyük İskender'e atfedilen bir söylencedir. Genellikle, çözümü zor bir sorunun kaba kuvvetle halledilmesi anlamında metafor olarak kullanılır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ