Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yunanistan için uzlaşmaya varıldığı iddia edildi - İş-Yaşam Haberleri

        Aylardır merakla beklenen Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmeler "mutlu son" ile tamamlandı. Euro Bölgesi liderleri düzenledikleri zirvede Yunanistan ile el sıkıştı.

        Euro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderleri, Yunanistan'ın borç krizinin çözümü amacıyla Brüksel'de toplandı. Gece boyu süren 'acil zirve'de Yunanistan, Almanya, Fransa ve Avrupa Birliği'nin yeni bir kurtarma planında uzlaşmaya varıldı.Yunanistan basın danışmanı da konuyla ilgili olarak açıklama yaptı.

        Basın danışmanı, "Euro Bölgesi liderler zirvesinde anlaşmaya ulaşıldı" dedi.

        Gizlilik şartıyla konuşan kaynak, "Şimdi 19 ülkeye sunulacak dört taraflı bir anlaşma sağlandı" ifadesini kullandı.

        Fakat yine gizlilik şartıyla konuşan bir Yunan hükümet yetkilisi, "teklifte hâlâ çözülmesi gereken noktalar olduğunu" söyledi.

        ALMANYA'NIN İSTEDİĞİ MADDDELER

        Ancak anlaşmanın açıklanan maddelerine bakıldığında, Yunanistan'a verilen ev ödevlerinin büyük bölümünün Almanya'nın dile getirdiği isteklerden oluştuğu dikkat çekti.

        Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem,az önce Yunanistan ile kreditörler arasında varılan mutabakatın ayrıntılalrını kısa bir basın toplantısı ile aktardı. 40 saattir toplantı halinde olduklarını söyleyen Dijsselbloem; güven tesis etmenin öncelikli amaçları olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

        GÜVENİ TEKRAR KAZANMALIYIZ

        "Reform, maliye, finansman gibi üzerinde müzakere edilmesi gereken pek çok konu vardı. Herkes yunanistan'ı tekrar kazanmak için ekstra çaba sarfetti ve bu sabah bir anlaşmaya varıldı. Ancak anlaşmada bazı sorunların geri döndüğünü görüyoruz. Bununla beraber Yunanistan için en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

        VARLIKLAR FONA DEVREDİLECEK

        "Bazı anlaşma noktaları var. Yunanistan'ın tekfinin güçlendirmesi gerekiyor. Borçların finansman konularına da yönelmeliyiz. Öncelikle bir fon kurulacak ve varlıklar bu fona devredilecek. Bu varlıklar paraya dönüştürelecek. Paraya dönüştürme özelleştirme ya da varlıkların kullanması yoluyla olacak.

        BANKALARA 25 MİLYAR EURO FON

        Geri ödenmesi gereken 25 milyar eurodan bahsediyoruz. Bu para borcun yüzde 50'sinin azaltılması için kullanılacağı gibi aynı zamanda bankalardaki sorunun çözümü ve ihtiyaçlar için de kullanılacak. Yunan bankaları buradan gelecek para ile tekrar sermayelendirilebilecek. Bu uygulama borç sürdürülebilirliği için hem de Yunanistan'ın yatırımcılarının güveni için önemli bir noktaydı.

        TOP ARTIK YUNAN PARLAMENTOSU'NDA

        Yunan tarafından şu an neler olacak onu bekleyeceğiz. Önümüzdeki bir kaç gün içinde Yunanistan Parlamentosu'nun çalışmaları bizim için çok önemli. Çarşamba gününe kadar süre tanındı. Bütün bir anlaşma sağlanabilmesi için önce yasalaştırma bekliyoruz. 31. maddeye göre ulusal parlamentolar toplandığında anlaşma yasallaşacak. İşte o zaman müzakereler başlayabilir ve anlaşma tamamlanabilir. Bu arada kurumlara da anlaşmalar yapılması için yetki verebiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ