Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ali Babacan: Varlık barışında önemli fırsatlar var! - İş-Yaşam Haberleri

        Eski Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan Bloomberg TV'de Ali Can Türkoğlu'nun sorularını yanıtladı.

        Ali Babacan'ın konuşmasından notlar;

        * 15 Temmuz'da yaşananlar dış dünyaya izah etmesi kolay bir gelişme değil. Büyüme yüzde 4,5 ulaşılamaz bir hedef değil. Ekonomimiz büyüme konusunda sürprizler yapan bir ekonomi.

        * Yılda ilave 1 milyon istihdam üretiyor. Yatırım harcamalarında problemlerimiz var. Biraz sıkıntılar var. Siyasi belirsizlikler önce yatırımları etkiliyor.

        * Türkiye ile ilgili 3 yıldır algı sorunu yaşanıyordu. Olumsuz değerlendirme zaten vardı. Algı sorunu bu olayla ortaya çıkmış bir sorun değil. Dış dünya açısından doğru anlaşılamadı bu olay. Hala tam anlamıyla anlaşılmış değil.

        * Siyasi ve medya, STK'lar ve iş dünyası üzerinde bunlar etkili olabiliyor. 15 yıldır tanıdığı dostuna mı güvenecek yoksa açıklamaya mı?

        * Biz ne yapmalıyız? Öncelikle çok insanı Türkiye'ye getirmek lazım. Değerlendirme yapılacaksa burada Türkiye'den yapılmalı. Türkiye'ye karşı ciddi bir dezenformasyon çalışması söz konusu.

        * Kuşkusuz buradan yurtdışına gidecek heyetlerin izah etmesi önemli olacaktır. Avrupa tarafı Ağustos ayında tatilde. Onlar için kutsal. Özellikle Avrupa tarafından Ağustos ayında zor olacaktır ancak Eylül ayında başlanabilir. Heyetler kurulmalı.

        * Gidecek heyetlerin temsil gücünün yüksek olması gerekiyor. Samimi değerlendirmelerin, temsil heyetleri tarafından dışarıda mutlaka yapılması gerekiyor.

        "BANKACILIK DÜZENLEMESİNİN DİKKATLİ ŞEKİLDE YÖNETİLMESİ GEREKİYOR"

        * İş dünyası kendi açısından bazı çabalarda bulundu bulunacak. Türkiye'nin gerçeklerini de sağlam tutmamız gerekiyor. Ekonomi politikalarını doğru yapmak lazım.

        * Hem yargımızın hem kolluk kuvvetlerimizin çok dikkatli olması lazım. Büyük bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Büyük bir skandal. Memleketi büyük bir riske sokanlar hakettikleri en ağır ceza ile cezalandırılmalı.

        * Kolluk kuvvetleri devlete yakışan bir tutumla bu süreci işletmeli. Kriz sürecinin yönetilmesi önemli. Bu krizin bir fırsat olarak yönetilmesi de önemli.

        * Olumlu şekilde şaşırtmak piyasaları çok önemli olacaktır. Ekonomide zor ama gerekli yapısal reformları yapmak çok önemli.

        * İyi dönemlerde rezervler üretmeli, kötü dönemlerde bu rezervleri iyi bir şekilde kullanmalıyız. Bankacılık düzenlemesinin dikkatli şekilde yönetilmesi gerekiyor.

        "SON 2 HAFTADA MERKEZ BANKASI SÜRECİ GAYET İYİ YÖNETİYOR"

        * Merkez Bankası'nın attığı atacağı adımlar da önemli. Gayet iyi bir şekilde yönetiyor. Bundan sonraki dönemde de piyasanın gereği neyse o olur. Darbe girişiminden sonraki 3. haftadayız. İlk 2 hafta zamanında açıklamalar yaparak, adımlar attı. Son 2 haftada Merkez Bankamız süreci gayet iyi şekilde yönetti.

        * Muhalefet İktidar dialoğu bu dönemde çok önemli. Yıllardır özlediğimiz bir tablo bu durum vesilesiyle bir bakıma ortaya çıktı. Biraraya gelip oturmak için imkan var, ortam var. Bu gerçekten Türkiye'de özlediğimiz bir ortam.

        * O gece Cumhurbaşkanımızın çıkıp ben buradayım demesi, halkın hemen karşılık vermesi, darbe girişimi boşa çıkardı. Şehirlerde her gece demokrasi nöbeti tutuluyor. Coşkulu kalabalıklar biz buradayız diyerek her gece mesaj veriyorlar.

        * Refah alın teriyle oluşmuş bir refahsa darbeler başarılı olmuyor. Petrol, gaz yok, Türkiye'nin refahı alın teriyle oluşan bir refah. Daha bilinçli bir toplum demek.

        * Yeni bir darbe girişimiyle kalma riski de eskiye göre düşmüş görünüyor. Çok ciddi siyasi reformlar yaptık. TSK'nın içine yerleşmiş bir terör örgütü tarafından yapılmış bir darbe zaten.

        "VARLIK BARIŞINDA ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR"

        * Buradaki en önemli konu tasarrufların artması. Ana eksenler var, iç tasarrufların artması. Şu andaki negatif değerlendirme varsa özel sektörün dış borcu etrafında dönüyor. Dolayısıyla yine bu işin çözümü de reformlardan geçiyor.

        * Bu sorunu aşmanın yönü yapısal reformlar. Yapısal reformlar derken ana eksenlerden biri iç tasarrufun artması. Burada özellikle önemli fırsatlar var. Herbir fırsat kayıt dışı sektörünü kazandırmak için önemli bir kapı. Ama her kapıda bir fırsat.

        * Varlık barışında vergi mükellefleri açısından önemli fırsatlar var. İş dünyamızın varlık barışı fırsatını değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.

        "EĞER NOT DÜŞÜŞÜ OLMAZSA PİYASALARA OLUMLU YANSIYACAK"

        * Kredi derecelendirme kuruluşlarının itibarı 2008-2009 döneminde yıprandı. Yersiz değerlendirme ve zamansız kredi notu açıkladıkları için bazı ülkelerle davalık oldular.

        * Not hiç önemsiz değil, hiç düşmemesi için kuşkusuz çaba gerekir. Ancak nihayetinde verecekleri karar kendi kararları olacak. Eğer not düşüşü olmazsa piyasalara olumlu yansıyacak. Ancak düşüş olursa 1,5 seviyesinde daha yansıması olacaktır.

        * Bu hafta önemli. Darbe başarısız oldu, büyük resimde Türkiye'de demokrasi galip oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ