Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ters Lale üreticileri pazar bulamıyor - İş-Yaşam Haberleri
        6

        Tabi bu sıkıntılar olunca iş birazda süs ve peyzaj anlamında Türkiye'deki belediyelere düşüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bunun kültürel festivalini yapıyor.

        7

        Nisan aylarında İstanbul'un her tarafı lalelerle süsleniyor ki İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bize destek vermesi gerekiyor.

        8

        Tabi sadece İstanbul ile kalmamalı bu ki çevre illerin özellikle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin buradaki üreticilere destek sunması ve ürün alması gerekiyor.

        9

        Ciddi sıkıntılar yaşamaya başlayan üreticilere her türlü destek sunulmalı.

        10

        Ters lale türlerinin ilaç ve kozmetik ürünleri alanında da kullanıldığını söyleyen Sedat Kıran, sözlerine şöyle devam etti:

        11

        Hollanda'ya süs bitkisi olarak gidiyor, soğanda kimyasal bileşik bir madde bulunuyor. Bizim ve Harran Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucu soğanda kimyasal bir madde buluyor ve bu kimyasal madde ilaç sanayinde kullanılıyor.

        12

        Hatta Amerika'da da bizim elimize ulaşan bir veriye göre kanser türündeki hastalıkların ilaç üretiminde, ilacın ham maddesi olarak kullanıldığı yönünde bilgiler edindik ki Hollanda'dan da bu lale türünü en fazla alan İsrail şirketleridir.

        13

        Yani süs bitkisi dışında ilaç sanayinde, kozmetik alanda ham madde olarak kullanılıyor. Biz bu konuda bir şey yapamıyoruz ancak buradaki üreticiler buradaki üretimin sürdürülebilmesi için bu lalenin türünün kaybolmaması için çevre il ve ilçelerin buradaki üreticilere sahip çıkması gerekiyor.

        14

        Ters lale üreticisi Hamza Ağan belediyelerin üreticilere destek vermesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

        15

        Bize destek versinler, artık ürünlerimizi satamıyoruz. Üreticiler olarak mağdur duruma düşüyoruz, belediyeler tüm ürünleri tek yerden alacaklarına en azından bir kısmını bizden alabilirler.

        16

        Biz Karacadağ bölgesine özgü ürünlerin yok olmaması için çabalıyoruz. Ricamız yetkililerin bu konuda bize destek vermesidir.

        17

        Bölgedeki son kalan 35 ters lale üreticisi destek bulamamaları halinde üretim yapılmayacağını ve türün yol olabileceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ