Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Anahtar teslimi 36 iş fırsatı - Makro Ekonomi Haberleri

        İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI HER PAZARTESİ HABERTURK.COM'DA

        Düğün salonundan, sigarayı bıraktırma merkezine, tatlıcıdan kadınlara özgü spor merkezine kadar 36 firma büyümek için ortak arıyor. Ancak bu markalar ile ortaklık için; Önce detaylı bir girişimcilik testinden geçmeniz, ardından da 5 bölümden oluşan engelleri aşmanız gerekiyor.

        Sektörün yetkilileri uyarıyor: ‘Bazıları franchise almayı mucize formül görüyor, franchise alınca çalışmalarına gerek kalmayacak sanıyor. Oysa franchise size sadece işin kolay yolunu gösterir, siz çalışırsanız kazanırsınız.’

        İşte bu ve benzeri sorunları aşmak için 36 marka artık riskleri en aza indiren anahtar teslimi franchise yönetimini terci ediyor. Bu sistemde girişimciler ÖSS benzeri bir sınavdan dahi geçiyor. 5 ayrı aşamanın sonucunda da ortaklık için karara varılıyor

        ÇOK KAZANDIRAN İŞ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN

        İDEAL İŞLETME KONSEPTİ OLUŞTURULUYOR

        Sistemin Kurucusu Franchise & More danışmanlık firmasının sahibi Osman Bilge, Franchise alanlara ve verenlere dünyada pek de benzeri olmayan sistem sayesinde girişimciler doğru işlerin yöneldiğini belirtiyor. Bilge, uyguladıkları beş aşamalı yöntemin de kendilerine özgü olduğunu vurguluyor. Birinci aşamada danışman gözüyle birkaç gün inceleyip, işin mümkün olup olmadığına bakılıyor. İkinci aşamada girişimci gözüyle birkaç hafta inceleniyor, nasıl yapılırsa kazandıracağını tartıp, işin stratejisi çıkarılıyor. Genelde başarılı bir işletme franchise vermek istediğinde birçok şeyin değişmesi, sistemin büyümeye uyarlanması gerekiyor. Üçüncü aşamada araştırmacı yaklaşımıyla ideal işletme konseptini çıkartıyorlar.

        DÖRDÜNCÜ AŞAMADA SİSTEM KURULUYOR

        Birkaç ay sürebilen bu aşamada logonun, ürünlerin, dekorasyonun değişmesi, tedarik ve lojistik sisteminin yeniden kurulmasına sık rastlanıyor. Birkaç ay süren dördüncü aşamada uzman gözüyle franchise sistemini kuruyor, işletmede ve merkezde kullanılacak tüm prosedürleri, el kitaplarını, anlaşmaları yazıyor, eğitimi ve denetim sistemini kuruyor, franchise pazarlama planını çıkarıyorlar. Franchise sistemini kurdukları markalar arasında Arçelik, Algida, Çilek, D&R, Mudurnu, Pimapen, Smile gibi üreticilerin kurduğu zincirlerin yanı sıra, Cine City, Casita, Dial, Kebapçı İskender, Sampi, Uçan Balon gibi perakendecilikten gelen zincirler de var. Beşinci aşamada iş başladıktan sonra da uzmanlık gerektiren franchise satışı, yer temini, eğitim, denetim, tanıtım, ajans, hukuk, proje, inşaat gibi birçok hizmeti taşeron olarak veriyorlar. Kural, işi müşteriden daha iyi, daha hızlı veya daha ucuz yapabiliyor olmak.

        ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK

        F&M’nin şu anda en yoğun çalıştığı alan ise franchise satışı. İstanbul’da ve Anadolu’daki tüm temsilciler franchise almak isteyen herkese ücretsiz danışmanlık sunuyor. Sanal ortamda Messenger ile veya F&M ofislerinde verilen ücretsiz danışmanlıkta marka telaffuz etmiyorlar, ancak franchise almak için gelenlere 30’dan fazla markayı pazarlıyorlar. Bu markaların yarıdan fazlası sadece F&M temsilcileri tarafından pazarlanıyor. F&M franchise satışına başlamadan önce franchise alandan yana net bir tavır sergiliyor. “Vicdanen arada kalmamak için netleşmek zorundaydık” diyen Bilge, markasını pazarlaması için tamamen F&M’ye güvenenlerin sayısının hızla arttığını belirtiyor.

        GİRİŞİMCİLİK TESTİ KULLANILIYOR

        F&M temsilcileri, franchise alanın seçiminde deneyimlerinin yanı sıra F&M tarafından geliştirilen özgün bir “girişimcilik testi” kullanıyor, sonuçları yorumlayarak ne önereceklerine karar veriyorlar. Testin mantığı, davranışları belirleyen genetik faktörlerin ve dış faktörlerin ayrıştırılmasına dayanıyor. İnsanların iş yaşamında başarılı olmalarını, üstünlük kurmalarını ve bağımsız çalışmalarını sağlayan genetik özellikleri, yani “iç faktörleri” var. Bunlar ayrı ayrı sorgulanıyor ve puanlanıyor. Başarılı faktörü düşük, ama bağımsızlık faktörü yüksek bir girişimci, eksiğini kapatmak için franchise almak istiyorsa “sakın kendi işini yapma” deniliyor. Başarı faktörü orta, üstünlük ve bağımsızlık faktörü yüksekse, güçlü destek veren “sağlam” franchise markalarından birini seçmesi öneriliyor. Başarı faktörü yüksek, üstünlük ve bağımsızlık faktörü düşükse, kendi işini yapmaya teşvik ediliyor. Tüm faktörleri yüksek olana ise “Çok başarılısın, sana franchise verip işimizi öğretemeyiz” deniyor. İç faktörlerin dışında bir de dış faktörler var. Girişimcinin çok parası, iyi yeri, hazır işi, iş getiren çevresi, iş bilgisi gibi özelliklerinin olması da önemli, ama kararlar dış faktörlere değil, iç faktörlere bakılarak veriliyor. F&M’nin sloganı, “paran varsa bankaya, yerin varsa kiraya ver, girişimciysen F&M ye gel.”

        F&M franchise pazarlarken ücretini franchise verenden alıyor, franchise alan fazladan bir ücret ödemiyor. Franchise Coaching alan girişimciler içinse önce kendilerine uygun iş tanımlanıyor, franchise için F&M tarafından önerilen markalar dışında tüm markalar arasından seçim yapılıyor, markayı, yeri, anlaşmayı inceleme, pazarlık vb. birlikte yapılıyor. Bu hizmetin bedeli ise her görüşmede 100 YTL ödenmek üzere toplam 1500 YTL.

        Franchise alma konusunda verdikleri eğitimlerin de 4 derslik paketleri 100 YTL. Bilge, yılların deneyimini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için bu yolu bulduklarını, fiyatı herkes alabilsin diye düşük koyduklarını, girişimcinin yaşamını ve mal varlığını bağlayacağı işini seçerken çok dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

        KUZULAR VE KURTLAR YARIŞIYOR

        F&M franchise almak isteyenleri üç kategoriye ayırıyor. Her şeyi bilen, markaya ve akıla para vermeyen “kurtlar”, işine sarılıp çalışan, her şeyini ortaya koyan “kuzular”, hevesle koşan ama ağır işe gelemeyen “kuşlar”. Aslında sadece kuzulara franchise verilmeli, ama bunların oranı tüm başvurular arasında onda biri geçmiyor. İşini kuşlara bırakanlar batıyor, kurtlara veren kaptırıyor. Aslında tüm dünyada franchise sisteminin başarı sırrı, bu seçimin doğru yapılması. Yeni gelişen, işi bilmeyen, paraya ihtiyacı olan zincirler her isteyene franchise veriyor, sonuçta büyük ölçüde başarısız

        FRANCHİSE DE BUNLARA DİKKAT

        Size uygun mu: Franchise almadan önce araştırılması gereken, öncelikle işin size uygun olup olmadığıdır. İnsan içine çıkmaya korkan biri, yoğun kişisel satış gerektiren franchise almamalı.

        Yatırım yerini iyi seçin: İşin usulüne uygun olarak sayımlar, ölçümler, değerlendirmeler yapılmalı. Esasen yer seçimi de başlı başına bir uzmanlık alanı.

        Franchise veren firmayı iyi araştırın: Broşürlerde cazip laflar yer alsa bile, mevcut işletmecilerle konuşulmalı, başarı dereceleri ve firmanın geçmiş uygulamaları öğrenilmeli. Franchise anlaşması genelde sert maddeler içerse ve pazarlık konusu edilmese bile, özel durumlarda bazı tavizler alınabiliyor. Firmanın genel tutumu anlaşılmalı, tehlikeli olabilecek maddeler ayıklanmalı veya alınan risk tam anlaşılmalı.

        ANAHTAR TESLİMİ ÇALIŞAN 36 MARKA

        1-7-24 Facility Management Türkiye Profesyonel temizlik ve bina yönetimi

        2-AKKUFIT Almanya Doldurulabilen pillerin yenilenmesi

        3-B-FIT Türkiye Kadınlar tarafından işletilen, kadınlara özgü spor merkezi

        4-BİLAKİS Türkiye Makarna fast food

        5-BROASTER / MISS CRISPY

        6-Amerika Kentucky usulü kızarmış tavuk

        7-BUN DESIGN Türkiye Tasarım ürünleri

        8-CASADRONAlmanya Sigara dumanını yok eden hava temizleme cihazı

        9-CASITA Türkiye Mantı cafe restoran

        10 -CUPPA Türkiye Meyve suyu cafe

        11- DİAL Türkiye Yerinde susuz araç yıkama sistemi

        12 - EL TORITO Amerika Meksika restoranı

        13- ELMA ARMUT Türkiye Meyve suyu

        15- EXPO CHANNEL Türkiye Televizyon program ve reklamları satışı

        16-FESTIVA Türkiye Alkollü eğlence mekanı

        17 - FRANCHISE & MORE Türkiye Franchise danışmanlığı ve satışı

        18- GÖNÜL Türkiye Düğün salonu

        19 -KEBAPÇI İSKENDER Türkiye Döner esaslı restoran ve fast food (Yavuz İskenderoğlu)

        20 -KÖPÜKLÜ KAHVE Türkiye Cafe

        21- KUMRUCUM Türkiye Kumru

        22- MERU Türkiye Döner

        23- MEZZET Türkiye Meze evi

        24-MOTTA Türkiye Pastane cafe

        25 - MYLLA Türkiye Katlı mağaza

        26- NINA MORGAN Türkiye Takı mağaza ve corner

        27 - LAVAZZA İtalya Cafe

        28- PERLA Türkiye Çay ve kahve evi

        29 - PİZZA MAX Türkiye Pizza

        30 -SAMPİ Türkiye Pide

        31- SARIŞEKERİM Türkiye Mısır, Marshmellow, Çikolata çeşmesi standı

        32 - SBM İtalya Sigara bırakma merkezi

        33- SUPERFLY Türkiye Genç giyim

        34 -TADIM PİZZA Türkiye Pizza

        35- UÇAN BALON Türkiye Uygun fiyata tam hizmet veren çocuk evi

        36 - ZEST Türkiye Kuru temizleme muadili ıslak temizleme sistemi

        metincan@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ