Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Sürücüsüz TIR yapıldı! - Otomobil Haberleri
        1

        Otobanda saatte 90 km hızla giden bir TIR yanınızdan geçip gidiyor fakat direksiyonda ne bir el, gaz ve fren pedalında ise ne bir ayak var.

        2

        Saçma mı? Alman devi Daimler hiç de öyle düşünmüyor. Otobanlarda devrim yaratacak haber Nevada çöllerinden geldi.
        Daimler, dünyanın ilk sürücüsüz TIR'ını geliştirdiğini duyurdu.

        3

        Alman devi şu sıralar ABD'de testleri yapılan sürücüsüz TIR'ın otobanlarda kullanılmaya başlanması için en azından birkaç yıla ihtiyaç olduğunu söylüyor.

        4

        Fakat Daimler'in sarsıcı iddiası, şu sıralar Google ile sürücüsüz binek otomobil geliştirmeye çalışan geleneksel otomobil üreticilerine meydan okuyan türden. Daimler'e göre sürücüsüz TIR'lar sürücüsüz binek otomobillerden çok daha önce otobanlarda yerini alacak.

        5

        Peki sürücüsüz TIR'lar otobana çıkınca onca TIR şoförüne ne olacak? Daimler'e göre gelecekte halen sürücülere ihtiyaç duyulacak. Fakat TIR şoförü olarak değil lojistik müdürü olarak. Daimler Trucks Kuzey Amerika CEO'su Martin Daum, "İnsan beyni halen paranın satın alacağı en iyi bilgisayar' diyerek geleceği özetliyor.

        6

        Öte yandan Google'ın sürücüsüz otomobili görücüye çıktığından bu yana bir çok otomotiv firması kendi kendine gidebilen araçlar üzerinde çalışmaya başladı. Bunlardan biri de Çinli otomotiv markasaı Qoros!

        7

        Çinli otomobil markası Qoros, konsept otomobili Qloud Qubed ile 21 Kasım'da başlayaca olan L.A Motor Show'da adından söz ettirebilir.

        8

        Firmanın 2029 hedefini ifade eden bu sürücüsüz model, en sevdiğiniz lokantayı ya da en favori mekanlarınızı biliyor ve sizi oraya kendisi götürebiliyor.

        9

        Tabiki Qoros'tan başka bir çok firma sürücüsüz otomobiller üzerinde çalışıyor. Sürücüsüz otomobillerin vaad ettiği şeylerin başında otomobilleri ulaşım aracından boş vakitlerinizi geçirebileceğiniz ikinci bir eve dönüştürmek geliyor.

        10

        Bu iddiayı ortaya koyan firmalardan biri de Rinspeed. İsviçreli firma yeni sürücüsüz otomobil konsepti XchangE'yi geçtiğimiz Cenevre otomobil fuarında tanıtmıştı.

        11

        Firma, XchangE ile otomobil sürüşünü tam bir keyife dönüşeceğini iddia ediyor. Trafikte stres yaşamak yerine bu otomobilde yemek yiyebileceğinizi, film seyredebileceğinizi, uyuyabileceğinizi, kısacası boş zamanlarınızı istediğiniz şekilde değerlendirebileceğinizi vaad ediyor.

        12

        Sürücüsüz otomobil çalışmalarından biri de Japon Otomotiv devi Nissan. Nissan, elektrikli modeli Leaf'i, sürücüsüz kullanıma entegre etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Otomobil, birçok test aşamasından geçti.

        13

        Bu denemeleri yapan bir diğer firma ise Mercedes - Benz. S serisi bir otomobille sürücüsüz otomobil sürüşünü başarıyla gerçekleştiren Alman firması, Google'dan daha iyi bir sürücüsüz otomobil deneyimi sunacaklarında oldukça iddialı.

        14

        Google demişken sürücüsüz otomobil fikrini ortaya atan Google'dan bahsetmeden olmaz tabi. Google, sürücüsüz otomobil üzerinde çalıştıklarını duyurduğunda yer yerinden oynamıştı.

        15

        Toyota Pirius marka bir otomobile monte edilen Google'ın robot sistemi ve üzerindeki sensörler sayesinde yaklaşan cisimleri algılayıp hızı ve takip mesafesini ona göre ayarlıyor. GPS bağlantısı ile otomobil gideceğiniz yere kadar size ihtiyaç duymadan gidebiliyor.