Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Fazla dikkat çekmeyen kaliteli bir otomobil - Otomobil Haberleri

        Japonya’da yaşanan zincirleme deprem, tsunami ve nükleer felaketlerinin ardından kalbimizin onlarla olduğunu göstermek için “Bari bu hafta bir Japon otomobili test edelim” dedik. Aslına bakarsanız fikir benim değil, “Duyarlılık rekortmeni” Rahşan Gülşan’ın. Hatta bir ara “İsterseniz bu hafta bir kaç Japon otomobili birden deneyelim” dedi ama yüz ifademe bakınca bu fikrinden hızla vazgeçti.

        Subaru benim favori otomobil markalarımdan biri. Test ettiğimiz model ise Forester. AWD, yani sürekli dort çeker teknolojisini başından beri tüm otomobillerinde ısrarla uygulayan, bu konuda öncü olan ve Avrupa’nın pek çok dev otomobil markasına 4 çeker teknolojisi veren Subaru’yu ilk kez 1980’lerde kullanmış ve “hastası” olmuştum. Ancak o yıllarda distribütör konusunda sorunlar yaşayan Subaru’nun Türkiye’ye gerçek anlamda gelişi birmiktar gecikmişti. Fakat son 10 yılda dört dörtlük bir bayilik sistemi ile pazarda yerini aldı. Subaru iki yıl önce radikal bir değişimle station bir AWD havasındaki Forester’ı biraz büyüterek hafif bir SUV haline getirdi.

        GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Subaru Forester ikimotor seçeneği ile piyasada. Bunlardan biri 2 litre dizel, diğeri ise 2 litre benzinli. Biz bugün boxermotorlu benzinli premiummodelini size anlatacağız. Kalite ve sağlamlık otomobilin sadece görünen bölümlerinde değil, hatta daha da fazla otomobilin alt yapısında. Tamanlamıyla taş gibi bir otomobil. Forester’ın yeni dış görünümü bana göre eskisinden daha iyi değil. Biraz diğer Japon ve hatta Kore SUV’lerine benziyor. Ancak içine girdiğiniz anda fark ortaya çıkmaya başlıyor. Forester’ın içmekân kalitesi çok üstün. Sanki Japon değil de bir Avrupa otomobili gibi.Malzeme, işçilik ve dizayn çok kaliteli. İncelikli. Dashboard’dan döşemelere, direksiyondan kapı kollarına, yerdeki halıdan tavandaki kaplamaya kadar ciddi bir özen gösterilmiş. Göstergeler şık. Çift taraflı havalandırma çok başarılı.Müzik ve multimedya sistemleri gayet yeterli. Bluetooth’lu telefon sistemi kusursuz. Deri koltuklar rahat. Ancak her nedense elektrikli değil. İç mekân genel olarak aydınlık, ferah. Bagaj çok geniş, yükleme boşaltması kolay. Otomobilin içi gerçekten fevkalade.

        Fakat üzülerek söylüyorum ki, bu fevkaladelik otomobil yola çıkınca sona eriyor. Daha doğrusu uzun yola çıkınca sona eriyor. Çünkü Forester’ın iki litrelik boxer motoru ürettiği 150 beygirlik güçle, bu otomobilin keyifli bir sürüşe sahip olmasını engelliyor. 1.600 kiloluk Forester 150 beygirlik motoruyla sıfırdan 100 km/s sürate ancak 12.4 saniyede çıkabiliyor. Ulaşabildiği son sürat ise epey bir düzlük bulmak koşuluyla 190 km/s. Şehir içinde çok keyifli bir sürüşe sahip olan Forester’ın keyfi uzun yola çıkınca sona eriyor.

        Dizel Forester’ın hem hızlanma, hemde son sürat değerleri, dizelin daha yüksek olan torku nedeniyle çok daha olumlu. Hele hele şanzıman iyice keyifsiz. Otomatik şanzımanın 4 ileri olması otomobilin gereksiz vites değişimleri yapmasına ve gaza yüklenmelerde vites küçülten roketleme sistemi nedeniyle fazla yüksek devirlere çıkan motorun rahatsız edici tavrına neden oluyor.

        Ancak dediğimgibi bu olumsuzları şehir içi kullanımda hiç hissetmiyorusunuz. 4 ileri şanzımanın bir diğer olumsuzluğu da yüksek tüketime neden olması. Bu olumsuzluğun dışında Forester’ın yol tutuşu, viraj kabiliyeti çok üst düzeyde. Islak veya kuru fark etmiyor ve otomobilin yol performansı katiyen etkilenmiyor. Bir diğer güzel taraf ise kabine giren ses düzeyinin çok düşük olması. Frenler ise benimbeklentimin altında. Sonuç olarak Subaru Forester fazla dikkat çekmeden kaliteli bir otomobil sahibi olmak isteyenler ve otomobilden güvenlik ve sağlamlık bekleyenler için kusursuz bir seçenek. Hele hele motor gücüne fazla takılmayan aklı başında efendi kişilerse.

        ARTILAR

        * İç mekân kalitesi

        * Donanım

        * Sağlamlık

        * Yol tutuş

        * Multimedya sistemi

        EKSİLER

        * Motor gücü

        * Şanzıman motor uyumu

        GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ