Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Otomotiv ilk yarıda coştu! - Otomobil Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Global resesyonun ardından ağır darbe alan otomotiv sanayii son aylardaki hızlı çıkışlarıyla göz dolduruyor. Dünyanın önde gelen otomobil firmalarının uluslararası pazardaki satışları geçen yıla göre hızla yükselirken, kâr artışları yüzde 50'yi aştı. En yüksek kâr artışı ise Fransız otomotiv devi Renult'tan geldi. Renault, yılın 6 aylık bölümünde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artışla 1 milyar 253 milyon Euro net kâr sağladığını açıkladı.

        Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2011'in ilk altı aylık döneminde grubun cirosu yüzde 7.3 artarak 21 milyar 101 milyon Euroya ulaştı. Özellikle uluslararası pazarlardaki büyüme trendinin devam etmesi sayesinde, otomobil biriminin ciroya katkısı 20 milyar 143 milyon Euroya yükseldi. 2010'un ilk yarısına göre yüzde 7.3 olan bu artış özellikle satış karmasının iyileştirilmesine ve satışların artmasına bağlanıyor.

        Otomobil biriminde 121 milyon Euro işletme nakit fazlası açıklanırken, geçen yılın altı aylık dönemine göre yüzde 1.9 artışla 1,4 milyon adet satış gerçekleştirilerek ilk yarıyıl satış rekoru kırıldı.

        Grubun 2010'un ilk yarısındaki 780 milyon Euro ve cironun yüzde 4'ü olan faaliyet karı 2011'in aynı döneminde 630 milyon Euro ile cironun yüzde 3'ü şeklinde gerçekleşti. Grubun işletme karı ise geçen yılın 6 aylık dönemine göre 54 milyon Euro artarak 772 milyon Euroya çıktı.

        Otomobil biriminin faaliyet karı da 2010'un ilk yarısına göre 189 milyon Euro azalarak 221 milyon Euro düzeyinde gerçekleşti ve cirosunun yüzde 1,1'ine karşı geldi.

        ORTAK ŞİRKETLERDEN KARLAR

        Renault, 2011'in ilk yarısında başta Nissan, AB Volvo ve AvtoVaz olmak üzere ortak şirketlerden kar payı olarak 557 milyon Euro net kazanç sağladı.

        net kâr, 1 milyar 253 milyon Euroya çıkarken, net kârdan grup payı 1 milyar 220 milyon Euroya yükseldi. Bu arada, 2010'un ilk yarısında 2,95 Euro olan hisse başına net kâr 4,48 Euroya çıktı.

        Otomobil biriminin işletme nakit fazlası 31 Aralık 2010'a göre tedarik kısıtlarına bağlı stokların olağandışı mevsimselliğine kısmen bağlı olarak 437 milyon Euro, olumsuz işletme sermayesi ihtiyacı değişimine rağmen 121 milyon Euro oldu. Otomobil biriminin net finansal borçları 31 Aralık 2010'a göre 214 milyon Euro azaldı ve 30 Haziran 2011 itibariyle 1 milyar 221 milyon Euro oldu.

        Borç/öz kaynaklar oranı ise Haziran 2011 sonu itibariyle yüzde 5,3 olarak gerçekleşti.

        HYUNDAİ'NİN KÂRI YÜZDE 37 ARTTI

        Güney Koreli otomotiv şirketi Hyundai'nin ikinci çeyrekte karı yüzde 37 arttı. Güney Koreli otomotiv şirketi Kia'yı bünyesinde bulunduran, dünyanın beşinci büyük otomotiv şirketi Hyundai, rekor seviyede araç satışlarından ve yüksek gelirlerinden ötürü ikinci çeyrekte karını geçen yıla göre yüzde 37 yükselterek, 2,2 milyar dolara çıkardığını açıkladı. Şirket geçen yıl aynı çeyrekte 1,59 milyar dolar kar elde etmişti.

        Hyundai, geçen yıl ikinci çeyrekte 16 milyar dolar olan gelirlerini de bu yıl aynı çeyrekte yüzde 19 artırarak 19 milyar dolara yükseltti.

        DAİMLER

        Alman şirketi Daimler'in ikinci çeyrekte karı yüzde 30 arttı. Daimler, özellikle Mercedes marka otomobillerin güçlü satışının verdiği destekle ikinci çeyrekte karının yüzde 30 artarak 1,7 milyar Euroyu bulduğunu açıkladı. Şirketin, geçen yıl aynı çeyrekte karı 1,3 milyar Euroydu. Daimler, Nisan-Haziran döneminde gelirlerini ise yüzde 5 artırarak 26,3 milyar Euroya çıkardı.

        ABD'de satışların toparlanmasının yanı sıra Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde talepteki hızlı yükseliş Daimler'in yanı sıra BMW ve Volkswagen gibi Alman şirketlerine yaradı.

        FİAT'TAN 1.24 MİLYAR EURO KÂR

        İtalyan otomotiv şirketi Fiat da ikinci çeyrekte 1,24 milyar Euro kâr etti. Geçen yıl aynı çeyrekte 17 milyon Euro zarar eden şirketin söz konusu çeyrekte gelirleri de yüzde 40 artışla 13,2 milyar Euro oldu. Şirket, bu yılı için gelir tahminini ise 58 milyar Euroya çıkardı.

        NİSSAN'IN KÂRI GERİLEDİ

        Japon otomotiv şirketi Nissan'ın ikinci çeyrekte karı ise yüzde 20,3 geriledi. Japonya'nın ikinci büyük otomotiv şirketi Nissan, Nisan-Haziran döneminde karının geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 20,3 azalarak 1,09 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Şirket, geçen yıl ikinci çeyrekte 1,37 milyar dolar kâr etmişti.

        Nissan'ın karının gerilemesine Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunaminin otomotiv üretimini olumsuz etkilemesi, güçlü yen ve artan malzeme maliyetleri yol açtı.

        Şirketin, aynı çeyrekte gelirleri ise yüzde 1,6 artışla 26,7 milyar dolar oldu.

        CHRYSLER ZARAR ETTİ, AMA NEDEN?

        ABD'li otomotiv şirketi Chrysler, ABD ve Kanada hükümetlerinden aldığı borçları ödemeye devam ettiği için ikinci çeyrekte zarar etti.

        Chrysler yaptığı açıklamada, bu yıl nisan-haziran döneminde 370 milyon dolar zarar ettiğini bildirdi. Şirket, geçen yıl aynı çeyrekte 172 milyon dolar zarar açıklamıştı. Chrysler, bu yıl ikinci çeyrekte ABD ve Kanada hükümetlerine yaptığı 551 milyon dolarlık ödeme hariç tutulduğunda ise 181 milyon dolar kâr etti.

        Şirketin, aynı çeyrekte gelirleri ise yüzde 30 artışla 13,7 milyar dolara çıktı.

        Şirket, borç ödeme hariç bu yıl 200 ila 500 milyon dolar kar edeceğini, 55 milyar dolar gelir elde edeceğini tahmin ediyor.

        Chrysler, mayıs ayı sonu itibariyle ABD hükümetine 5,9 milyar dolar ve Kanada hükümetine 1,7 milyar dolar ödeme yaptı. İtalyan otomotiv şirketi Fiat şu anda Chrysler'ın yüzde 53,5 hissesine sahip bulunuyor.

        ABD'Lİ FORD'DAN 2.4 MİLYAR DOLAR KÂR

        ABD'li otomotiv şirketi Ford'un ikinci çeyrekte karı hafifçe geriledi. Ford, yaptığı açıklamada, nisan-haziran döneminde maliyetlerin yükselmesi ve borç ödemeye devam etmesi nedeniyle karının yüzde 8 azalışla 2,4 milyar dolar (hisse başına 59 sent) olduğunu bildirdi. Şirket, geçen yıl aynı çeyrekte 2,6 milyar dolar (hisse başına 61 sent) kâr etmişti.

        Ford, bir seferlik maliyet kalemleri hariç tutulduğunda ise karının 2,9 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dokuzuncu çeyrektir kar açıklayan Ford'un gelirleri ise ikinci çeyrekte geçen yıl aynı çeyrekle karşılaştırıldığında yüzde 13 artarak 35,5 milyar dolara çıktı. Ford, ikinci çeyrekte 2,6 milyar dolar borç ödemesi yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ