Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim NASA metalik uzay kumaşı üretti - Teknoloji Haberleri
        REKLAM

        NASA, Kaliforniya’da çalışan sistem mühendislerinin araştırmalarıyla tekstil sektörüne giriyor. Geliştiriciler, uzayda kullanılabilmek için gelişmiş işlevleri içeren 3D baskılı metalik uzay kumaşı prototipleri üretti.

        NASA, malzemenin farklı şekillerde katlanarak çeşitli şekillere uyarlanabildiğini ve istenilen düzeylerde yansıtma, pasif ısı yönetimi ve gerilme kuvveti üretebileceğini belirtiyor.

        Katkı imalat tekniğiyle üretilen kumaş, ergimiş polimerler akışı kullanılarak tek bir parça halinde oluşturulmuş. Metal tozlar ise hassas olarak kontrol edilen lazer sinterleme ve elektron kirişleriyle takviye edilmiş.

        Böylelikle kumaşın çok az sayıda parçadan imâl edilmesi sağlanmış. Prototipleme hızı artarken maliyet büyük orandadüşürmüş ve geleneksel yöntemlerle üretmenin imkansız olduğu tasarımlar ortaya çıkmış.

        DIŞ ÇEVREYE UYUMLU

        Kumaşın dış çevre koşullarına göre özelliklerinin değişebilmesi, yapısında kullanılan malzeme nedeniyle 4 boyutlu bir baskı ürünü olduğunun da işareti.

        Ziramühendisler istenen bir geometriyi doğrudan malzemeye işlemekle kalmıyor malzemenin birden çok işlevi olmasının da yolunu açıyor.

        NASA, esnek ve yalıtılmış ayak pedleri gibi çeşitli uygulamalara sahip olduğunu belirttiği kumaşın potansiyel olarak katlanabilir büyük antenlerde, uzay aracı izolasyonunda, şekil değiştiren bölgelerde kullanılabileceğini belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ