Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple, 2017 WWDC'de yeni ürünlerini tanıttı - Teknoloji Haberleri
        1

        Apple, her yıl düzenlediği geliştiriciler konferansı WWDC'nin 2017 ayağını bugün (5 Haziran 2017) tamamladı.

        2

        Etkinlik, Kaliforniya eyaletindeki San Jose şehrinde gerçekleşti ve dünyanın dört bir yanından binlerce gazeteci etkinliği takip etmek için buraya hücum etti.

        3

        Sahneye Apple CEO'su Tim Cook çıkarak herkesi selamladı ve "Bu, bugüne kadarki en büyük WWDC olacak" dedi.

        4

        Önce uygulama mağazası AppStore ile başlıyor. İşte karşımızda en genç uygulama geliştiricisi. Avustralyalı geliştirici 6 yaşında ilk uygulamasını geliştirmiş ve şu anda 5 uygulaması var.

        5

        Bu Japon hanımefendi ise en yaşlı uygulama geliştiricisi. Geçen yıl 82 yaşındayken ilk uygulamasını geliştirmiş.

        6

        İlk yenilik Apple TV'lerin işletim sistemi tvOS'ta. Artık Netflix'in rakibi diyebileceğimiz ve aylık ücretle hem orijinal içerik hem de başka yayıncıların içeriğini sunan Amazon Prime, Apple TV uygulamasına ve Apple TV'lere gelecek.

        7

        Apple Watch, Siri odaklı bir ana ekrana sahip oluyor. Siri, izlediğiniz rotaya, takviminize ve seyahatlerinize göre kendi belirlediği bir kadran görselini ekrana getiriyor.

        8

        Aktivite, akıllı saatte en çok kullanılan uygulamalardan birisi. Egzersizlerinizi kayıt altına alan ve bilgi veren uygulama, artık sahibine göre özellikler sağlayacak.

        9

        WatchOS 4 ile jimnastik aletleriyle de iki yönlü iletişim başlayacak. Life Fitness, Cybex, Schwinn, Startrac ve StairMaster gibi markaların fitness aletleri, spor salonunda yaktığınız kaloriyi, koştuğunuz mesafeyi, nabzınızı vb. bilgileri saatinize aktarabilecek.

        10

        Artık yüzme için de yeni bir özellik var. Havuzun köşesinde durduğunuzda, Apple Watch buna göre tur sürelerini de güncelleyebilecek.

        11

        Saatte müzik ekranı da değişmiş ve AirPod kulaklıklarla da uyumlu hâle getirilmiş. Apple Watch bir flaş moduna da sahip olacak ve acil durumlarda kullanılabilecek.

        12

        Apple watch OS 4 ne zaman çıkacak?

        Apple watchOS 4'ün geliştirici önizleme sürümü bugün çıkıyor ve sonbaharda cihazlarda kullanılabilecek.

        13

        Apple'ın bilgisayarları için hazırladığı işletim sistemi macOS, önceki Sierra sürümünden sonra High Sierra adıyla güncellenecek.

        14

        Web tarayıcısı Safari'yi tüm testlerden geçiren şirket, High Sierra'daki Safari'nin dünyanın en hızlı web tarayıcısı olacağını iddia ediyor. Safari, makine öğrenimi teknolojisi ile reklam takibini engelleyecek. Böylece web'de dolaşım alışkanlıklarınız gizlice kaydedilemeyecek. Safari'deki Otomatik oynatma videoların otomatik oynatıldığını fark ederek otomatik olarak susturabilecek.

        15

        Apple Mail ile e-postalar ekran ikiye bölünerek görülebilecek.

        16

        Apple'ın yeni bir dosya sistemi de olacak. HFS yerine APFS gelecek. Bu sayede cihazın çakılması azalacak, şifreleme ile güvenlik artacak. Bu sistem hâlihazırda iOS, tvOS gibi ürünlerde kullanılıyordu, artık Mac'lerde de kullanacağız.

        17

        Fotoğraflar uygulaması da yenileniyor. Yüz tanıma geliştirilirken, yeni sıralama özellikleri ekleniyor.

        18

        Bugün kullandığımız H.264 video codec'inin daha verimli hâli olan HEVC de Apple tarafından desteklenecek. Bunu donanımsal olarak destekleyerek yeni Mac'lere ve Final Cut yazılımına ekleyecekler.

        19

        Grafik tarafında bir gelişme de Metal 2 API'sinde. Yazılım programlama arabirimi, 10 kata kadar performans artırıyor.

        20

        Burada da makine öğreniminde kullanıma açılma söz konusu. Artık Mac'lere harici ekran kartı takılabilecek ve Thunderbolt üzerinden yapılacak.

        21

        Metal arayüzü sanal gerçeklik (VR) desteğine de sahip olacak. Unreal, Unity gibi oyun motorları da sanal gerçeklik tarafında destekleniyor.

        22

        macOS High Sierra ne zaman çıkacak?

        macOS High Sierra geliştirici önizlemesi haziran sonunda beta olarak çıkacak. Yıl sonuna doğru da indirilebilecek.

        23

        Sıra geliyor iMac'lere... Intel'in 7. Nesil Core işlemci serisi Kaby Lake, yeni iMac'lerde kullanılacak. Bellek (RAM) kapasitesi artıyor (21,5 inçlik modelde 32 GB, 27 inçlik modelde 64 GB bellek olacak).

        24

        SSD sürücüler de yüzde 50 hızlanacak ve 2 TB'a kadar kapasite sunacak.

        25

        Grafik performansı 21,5 inçlik modelde yüzde 80 artacak. Tüm 4K iMac'ler de harici ekran kartı kullanacak (yani anakarttaki ekran kartını değil). Bu da 3 kata kadar performansı artıracak.

        26

        27 inçlik 5K Retina modelinde 5,5 Teraflop işlem gücü olacak. Apple sözcüleri, bu düzeyde işlem gücünün VR içerik yaratmak isteyenler için harika olduğunun altını çiziyorlar.

        27

        Sırada bir tanıtım var. Lucasarts ile ortak hazırlanan bir sanal gerçeklik demosu gösteriyorlar. Karşımızda Obi Wan'ın Anakin'in elini kestiği manzara...

        34

        iMac Pro, çift soğutuculu bir tasarıma sahip bu da hava akışını 8 kat artırıyor. Böylece ince bir kasa içinde güçlü bir sistem çalıştırılabiliyor. Sistem 8, 10 ya da 18 çekirdekli Intel Xeon işlemciyle satılacak. Radeon Vega grafik kartı profesyonellerin ihtiyaçlarına yönelik olacak ve 16 GB belleği bulunacak.

        35

        11 ya da 22 teraflop işlem gücü bulunacak iMac Pro, 4 TB'a kadar depolama, 4 Thunderbolt 3 yuvası ve dahilî 10 Gb Ethernet özelliklerine sahip olacak.

        36

        "Sistemi başka bir yerden toplasaydınız 7.000 dolar olurdu, ancak biz bunu sadecee 4.999 dolardan başlayan fiyatlarla satıyoruz."

        43

        Siri, anında çeviri özelliği ile söylenenleri çevirebilecek. Şimdilik İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca ve Çince dilleri arasında yapılabilecek.

        44

        Siri ile para gönderme işlevi de hızlanıyor. Yazılan şeyleri anlayarak buna göre önerilerde bulunabilecek.

        45

        iOS 11'deki videolara da HEVC desteği geliyor. Böylece iki kata kadar daha az yer kaplayan ve kota harcayan bir sisteme sahip olacağız.

        49

        Örneğin müzik kutusuna uzun dokununca ses ayarı çıkacak.

        50

        Canlı fotoğraflarda kamera siz deklanşöre dokunduktan bir süre öncesini de çekiyor. Eskiden buradan en iyi fotoğraf olduğunu düşündüğünü seçiyor ve onu kullanıyordu, artık seçim cihazı kullananın olacak. En azından otomatik seçileni beğenmediğinizde...

        51

        Üçayak (tripod) kullanmasanız da fotoğrafları uzun pozlama gibi çekmek mümkün olacak.

        52

        Bounce adlı yeni modla, ileri al geri sar şeklinde fotoğraf animasyonu da başta olmak üzere, yeni modlar geliyor.

        53

        Siri de bağlam farkındalığına sahip olacak. Yani ne olup bittiğini anlayacak. Örneğin İzlanda'yla ilgili bir web sitesi geziyorsanız, size İzlanda ile ilgili haberleri önerebilecek. Mesajlarda da İzlanda'nın başkentini kendi dilinde yazınca, bunu bilerek yaptığınızı anlayarak düzeltmeyecek.

        54

        Apple Haritalar, artık iç mekan desteğine sahip olacak. Havaalanları, AVM'ler gibi yerlerin içinde de hangi katta ne var bulmak mümkün olacak.

        58

        HomeKit'e gelen AirPlay 2 desteği, birden fazla cihaza kolayca bağlanarak ev içi çok hoparlörlü ses sistemi kurulumunu sağlarken, birden fazla cihaz da hoparlöre bağlanarak çalma listesine şarkı ekleyebilecek. Böylece tek cihazdan müzik çalma dönemi sona erecek.

        59

        Apple Müzik artık 27 milyon ücretli aboneye sahip. Apple Music API ile Shazam gibi diğer yazılımlar da Apple Müzik açabilecek.

        60

        Uygulama mağazası AppStore bugüne dek 100 milyar dolarlık ciroya ulaşmış. Bunun 30 milyar dolardan fazlası geliştiricilere ödenmiş.

        61

        AppStore'un tüm tasarımı yenilenmiş. Bu Apple tarihinde ilk kez oluyor. Oyunlar ve uygulamalar ayrı sekmeye geçirilmiş.

        62

        Artık uygulama ya da oyunlar için DLC ek paketleri de desteklenecek.

        63

        Yapay zeka işleme özelliği iPhone'da Samsung Galaxy S8 ve Google Pixel'den daha gelişmiş. iPhone dakikada 630 fotoğrafı içindekilerle tanımlayabilirken, Google Pixel 100, S8 ise 90 adet tanımlayabiliyor.

        64

        Artırılmış gerçeklik ise akıl almaz bir düzeye gelmiş. Burada kameranın çektiği bir masa üzerinde sanal bir kahve fincanı duruyor.

        65

        İşi bir adım daha ileri götürmek isteyen sözcüler, bu görüntü üstüne bir sürü nesne yerleştiriyorlar.

        66

        Bunların hepsi canlı oluyor ve bunları bir iPad yapabiliyor. Burada Unreal motoruyla bir kasaba kurulu. Bu fotoğraftan birkaç saniye sonra da kamerada seyircilerin olduğu noktadan iki uçak gelerek bu gördüğümüz kasabayı yıkacak.

        70

        Hem 10,5 inçlik hem de 13 inçlik model 600 nit parlaklığa sahip olacak, ekranlar da HDR destekleyecek.

        71

        Ekran tazeleme oranı da 60 Hz'den 120 Hz'e çıkıyor. Bu da animasyonları, ekran kaydırmayı çok daha akıcı yapıyor.

        72

        Apple'ın akıllı kalemi Apple Pencil'ın gecikme süresi de 20 ms'ye düşüyor. Bu birçok benzerine göre oldukça düşük. Yani cihaz her hareketinde sadece 20 ms gecikmeyle çalışacak.

        73

        Ekran, tazeleme oranını yapılan işe göre ayarlayacak. Fotoğrafa bakarken 24 ya da 48 Hz'e düşecek ama video izlerken 120 Hz'e kadar çıkabilecek. Bu özellik, pil tasarrufu için hazırlanmış.

        74

        Önceki cihazlardaki A9x'e göre yüzde 30 daha hızlı olan A10x işlemci var. Üçü hızlı, üçü düşük enerji tüketimli altı işlemci bulunuyor.

        75

        Yeni iPad Pro'nun pil ömrü yaklaşık 10 saat olacak

        79

        iPad Pro ne zaman satışa çıkacak?

        Yeni iPad Pro'lar önümüzdeki hafta satışa çıkacak.

        80

        iPad de macOS gibi bir uygulama çubuğuna sahip olacak. Kestirimsel yaklaşımla çalışacak ve hangi uygulamayı açacağınızı tahmin ederek ekrana getirecek. Parmağınız ekranda aşağıdan yukarı sürüklenince, bu çubuk ekrana gelecek ve her uygulamada çalışacak.

        81

        Sürükle bırak özelliği de iPad'e geliyor. Artık uygulamalar arası sürükleyip bırakarak verileri sürüklemek mümkün olacak!

        82

        Apple, Android'in dosya özelliğini de alıyor. Artık dosyalar uygulaması da iPad'de yerini alacak.

        83

        Tüm içeriği klasörlü yapıda görmek mümkün olacak. Ayrıca Box, Dropbox, Google Drive gibi hizmetlere angaje olarak veri aktarımını da kolaylaştıracak.

        84

        Parmağınızı ekranın iki yanından da içeri doğru sürüklediğinizde, uygulama değiştirici karşınıza gelcecek ve böylece kolayca aynı anda farklı uygulamalar kullanılabilecek.

        100

        HomePod'un fiyatı ne kadar olacak?

        Apple HomePod, 349 dolara satılacak.

        101

        HomePod Türkiye'ye ne zaman gelecek?

        Cihaz aralıkta ABD, İngiltere ve Avustralya'da satışa çıkacak. Diğer ülkelere ise seneye gelecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ