Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi HMS Kraliçe Elizabeth savaş gemisi Windows XP kullanıyormuş - Savunma Sanayi Haberleri
        REKLAM

        İngiliz donanmasının gelmiş geçmiş en büyük savaş gemisi olan HMS Kraliçe Elizabeth için Britanya basınında inanılması güç bir haber gündeme geldi. 65 bin tonluk dev uçak gemisinin sistemlerinde 16 yıl önce piyasaya çıkan demode Microsoft XP işletim sistemi bulunduğu belirtiliyor.

        Microsoft'un 2014 yazından bu yana teknik desteği ve güncellemeyi kestiği XP işletim sistemi modası geçmiş ürünlerden biri. Mayıs ayındaki WannaCry saldırısı da daha kırılgan olmaları nedeniyle özellikle XP işletim sistemine ait ağları hedef almıştı.

        İngiliz hastane otomasyonunun yanı sıra parlamentodaki milletvekillerinin de bilgisayarları hacklenmişti. Microsoft bu nedenle 3 yıl sonra işletim sistemine yönelik güncelleme yayımlamak zorunda kalmıştı.

        İNTERNETİN FİŞİNİ ÇEKMİŞLER

        Orijinal bütçesi 4 milyar dolar civarında olan ancak yıllar süren yapımı nedeniyle 8 milyar doları bulan maliyetiyle HMS Kraliçe Elizabeth dün Rosyth Tersanesi'nden denize açıldı. Üretim aşamasında 10 bin işçinin çalıştığı uçak gemisi 40 uçağa ev sahipliği yapabiliyor.

        Öte yandan, İngiltere Donanması ile Microsoft arasındaki yazılım anlaşmasının 2015 yılında sona erdiği belirtiliyor. Bakanlığın bu nedenle riski azaltmak için savaş gemisindeki operasyonel sistemlerin internet bağlantısı olmadan kullanıldığı da gelen haberler arasında.

        Gemi mürettebatından Teğmen Nick Leesson, "Siber uzmanlarla birlikte HMS Kraliçe Elizabeth kendini bilgisayar korsanlarından koruma kapasitesine sahiptir." demekle yetindi.

        KORKUTUCU BİR VİZYONSUZLUK

        Anti-virüs üreticisi Kaspersky Lab'ın baş araştırmacısı David Emm ise WannCry fidye yazılımının çevrimdışı, yani internete bağlı olmaksızın çalışan Birleşik Krallık Sağlık Hizmetleri (NHS) ağlarına saldırdığını ve çok ciddi hasar verdiğini hatırlattı. Emm, donanmadaki bu durumu "korkutucu bir vizyonsuzluk" olarak niteledi.

        REKLAM

        İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüleri, uçak gemisindeki siber güvenliğin nasıl sağlandığına dair kapsamlı bir bilgi vermezken haberlerin aksine bilişim güvenliğine çok büyük önem verdiklerini ve siber yatırımların ikiye katlanarak 1.9milyar sterline ulaştığını kaydetti.

        İki sene önce de,ABD donanmasına ait siber altyapıların güncellenmesi için Microsoft ve hükümet arasında 9 milyon dolarlık bir anlaşma yapılmıştı. Bu kapsamda Windows XP ve Microsoft Office, Exchange, Server 2003 kullanılan sistemlerin 2018 yılına dek güncellenmesi garanti altına alınmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ