Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik FETÖ operasyonlarında gözaltına alınan ve tutuklananlar (19 Ekim 2017)

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılmak istenen askeri darbenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt genelinde FETÖ ile bağlantılı olan ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanan kişi ve kurumlara yönelik operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor. İşte 19 Ekim 2017 Perşembe günü FETÖ operasyonları...

        Haberler anlık güncellenmektedir...

        ÇORUM'DA ESKİ DEKANA 6 YIL 10 AY HAPİS CEZASI

        Çorum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan eski Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Aykul'a 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.

        Çorum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan ve görevinden ihraç edilen eski dekan Aykul ile avukatı ve yakınları katıldı.

        Duruşmada, hakkındaki suçlamalar okunduktan sonra Halil Aykul'a söz verildi.

        Sanık Aykul, terör örgütüyle bağlantısı olmadığını ve kendisine iftira atıldığını öne sürerek, suçlamaları reddetti.

        Mahkeme heyeti, sanığa "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. (AA)

        İZMİR'DE 18 KİŞİ TUTUKLANDI

        İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 23 şüpheliden 18'i tutuklandı.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 53 kişinin emniyetteki işlemleri sona erdi. Bir kişinin emniyetten salıverilmesinin ardından 23 şüpheli sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edildi.

        Savcılık ifadelerinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkartılan zanlılardan 18'i "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklandı. Diğer zanlılar ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Dün adliyeye sevk edilen 29 zanlıdan 26'sı tutuklanmıştı. Böylece operasyon kapsamında gözaltına alınan 53 kişiden 44'ü hakkında tutuklama kararı verildi.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, 13 Ekim'de düzenlendikleri eş zamanlı operasyonda, farklı meslek gruplarından 53 şüpheliyi gözaltına almıştı. (AA)

        MALATYA'DA FETÖ SANIĞI ÇİFTE HAPİS CEZASI

        Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuksuz yargılanan karı koca, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

        Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklar S.G. ve eşi Arif G. ile avukatı hazır bulundu.

        Kucaklarında çocuklarıyla duruşmaya gelen sanıkların, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu ve Bank Asya hesap hareketlerinin bulunduğu belirtildi.

        Savunma yapan Arif G, haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "Hiçbir terör örgütüyle bugüne kadar bağlantım olmamıştır, ByLock raporunu da kabul etmiyorum." dedi.

        Mütalaasını yapan duruşma savcısı, sanıkların ByLock kullandığının ve Bank Asya'da hesap hareketlerinin bulunması nedeniyle cezalandırılmasını talep etti.

        Sanıklara "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme, Arif G'nin tutuklanmasına, eşinin de hüküm kesinleşinceye kadar adli kontrolünün devamını kararlaştırdı. (AA)

        KOCAELİ'DEKİ FETÖ DAVSINDA KARAR

        Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan eski Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

        Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dördüncü duruşmada, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun"a muhalefet suçlarından tutuklu yargılanan Özdağ ile avukatları Ersayın Işık ve Hasan Özay hazır bulundu.

        Duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan "Kahraman Çakır" rumuzlu gizli tanık, Murat Özdağ'ın, Kocaeli Ticaret Odası'nda, ticareti yöneten yapının finans konusunda, örgütün bağlantılı kişilerinden biri olduğunu öne sürdü.

        Sanığın para transferi veya örgütle alakalı para trafiğini idare eder bir eylemine şahit olmadığını ifade eden tanık, "Benim bu konudaki bilgilerim daha çok duyuma dayalıdır. Birebir gördüğüm bir husus olmamakla birlikte zamanında bu yapıyla içli dışlı olmam nedeniyle sanığın, yapının finans kaynağı olduğu noktasında, daha önceki beyanım ve yine 'örgütün gizli kasasıdır' şeklindeki savcılıkta vermiş olduğum ifadeler, örgüt içindeki kişilerle olan geçmişteki görüşmelerimden elde ettiğim bilgilerdir. Birebir şahit olduğum bir konu yoktur." diye konuştu.

        Cumhuriyet savcısı da mütalaasında, sanığın, "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet" suçlamasıyla cezalandırılması talep edilmişse de üzerine atılı suçun yasal unsurları itibarıyla oluşmadığı gerekçesiyle beraatini istedi.

        Mütalaada, yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamına göre sanığın silahlı terör örgütü olan FETÖ/PDY'nin kuruluş amaçlarını, faaliyet ve eylemlerini benimseyerek gönüllü olarak örgüt hiyerarşisine dahil olmayı tercih ettiği, organik bağ kurduğu, yoğun faaliyette bulunduğu ifade edilerek, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan cezalandırılmasını, yattığı süre ve verilecek ceza miktarı dikkate alınarak tahliyesini talep etti.

        Sanık avukatı Işık, gizli tanığın aleyhte olan beyanlarını kabul etmediklerini belirterek, "Kaldı ki müvekkilim o dönemde zaten Kocaeli Ticaret Odası başkanıydı. Herhangi bir faaliyet içine girmesi mümkün değildir." diye konuştu.

        Müvekkilinde 'ByLock' ve 'Eagle' çıkmadığını, Bank Asya'da hesabının bulunmadığını belirten Işık, "Müvekkilimin bu yapının bu aşamaya geleceğini önceden bilmesi mümkün değildi. Bu anlamda suç kastı da bulunmamaktadır. Üzerine atılı örgüt üyeliği suçunun oluşmadığı kanaatindeyiz. Müvekkilimin beraatini, mahkeme aksi kanaatte ise 'örgüt üyeliği' yerine 'örgüte yardım etmek' kapsamında değerlendirilmesini ve tahliyesini talep ediyoruz." dedi.

        Son sözü sorulan sanık Özdağ, aleyhinde olan beyanları kabul etmediğini, gizli tanığın anlattıklarının yoruma dayalı olduğunu savundu.

        Suçsuz olduğunu öne süren Özdağ, "Çalışanlarım var. Borçlu olduğum kişiler var. Hepsi mağdur durumda. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum." dedi.

        Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet" suçundan beraatine, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

        Tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alan mahkeme heyeti, sanığın yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi. (AA)

        ESKİŞEHİR'DE FETÖ DAVASI

        Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, eski emniyet personeli 5'i tutuklu 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasında, tutuklu sanıklar Bayram Karakaş, Ayhan Karayel, Kazım Çiriş, Hüseyin Demirdelen, Emin Yapıcı, tutuksuz yargılanan Erol Gürbüz, Mehmet Alkan, Serdar Altan, Tayfur Karaca ve Uğur Yalaza ile avukatları hazır bulundu.

        Savunma yapan sanıklar, iddiaları kabul etmeyerek, haklarında tahliye ve beraat kararı verilmesini istedi.

        İddia makamının mütalaası sonrası sanıkların mevcut halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 17 Kasım'a erteledi. (AA)

        ISPARTA'DA BYLOCK'TAN 17 TUTUKLAMA

        Isparta'da FETÖ'nün kriptolu mesajlaşma programı ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen 17 şüpheli tutuklandı.

        Isparta Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ'nün kriptolu mesajlaşma programı ByLcok kullanıcısı olduğu tespit edilen 187 şüpheliden Isparta'da olduğu tespit edilen 118 kişi hakkında işlem başlatıldı. 19 Eylül ve daha sonra yapılan operasyonlarda 41 şüpheli gözaltına alındı.

        Adliyeye çıkarılan şüphelilerden 17'si tutuklanırken, 24 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (İHA)

        ESKİŞEHİR'DE 4 KİŞİ TUTUKLANDI

        Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan 6 kişiden 4'ü tutuklandı.

        Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 13 Ekim'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 6 zanlının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Adliyeye sevk edilen 6 kişiden 4'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA)

        KAHRAMANMARAŞ'TA FETÖ DAVASI

        Kahramanmaraş'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik, kapatılan Elbistan Sanayici ve İşadamları Derneği (ELSİAD) eski başkanları ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu 22 sanığın yargılandığı davada, biri hariç etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı olan 13 sanık tahliye edildi.

        REKLAM

        Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı. Bazı tutuklular ise bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade verdi.

        Celsede ilk olarak dava dosyasına konulan belgeler ile gizli tanıklardan "Vatansever Mehmet"in sanıklar hakkındaki ifadesi okundu.

        Bu gizli tanığın ifadesinde, sanıklarınFETÖ/PDY'nin sohbet toplantılarına katıldığı, bu kişilerden bazılarının Elbistan ilçesinde örgütün mütevelli heyetinde olduğu veFETÖ'ye eleman sağlama faaliyetlerinde bulunduğu belirtildi.

        Savunmalarını yapan sanıklar, gizli tanığın ifadesini kabul etmediklerini söyledi.

        Daha sonra, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen tutuklu 12 sanık, terör örgütüyle ilgili bilgi verdi.

        Mahkeme heyeti, itirafçı olan A.K, A.A, A.O.S, D.K, E.D, F.B, K.K, M.A, N.G, O.A, R.Y. ve T.A'nın yanı sıra bir diğer tutuklu H.K'nin tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ