Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Taksim'de 'Dink' yürüyüşü Taksim'de polis ve TOMA'lar bekletiliyor Taksim'de 'Dink' önlemi Hrant Dink'in öldürülmesinin 8. yılı Hrant Dink için Agos gazetesi önünde anma etkinliği düzenlenecek

        Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde 8 yıl önce uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink'i anmak için Divan Oteli önünde bir araya gelen gruptakiler, Ergenekon Caddesi'nden geçerek Agos gazetesi önüne yürüdü.

        Yürüyüşe Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in ve aile üyelerinin yanı sıra HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, CHP ve HDP'den milletvekilleri, Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan ile Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de katıldı.

        Agos gazetesi önünde sona eren yürüyüşte, "Direnen halklar kazanacak", "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz", "Unutturmayacağız, hesap soracağız" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, çeşitli sloganlar attı.

        Agos gazetesinin bulunduğu binaya da "Buradayız ahparig" ve "Yüzleşin Hrant'la, soykırımla-Hrant'ın dostları" yazılı pankartlar asıldığı görüldü.

        Bir grup da yürüyüş sırasında, Ergenekon Caddesi'nin isminin "Hrant Dink Caddesi" olarak değiştirilmesi talebiyle imza kampanyası başlattı.

        GAZETE BİNASINA KARANFİLLER BIRAKILDI

        Yürüyüş öncesi Hrant Dink'in öldürüldüğü noktaya karanfiller bırakılırken, gazete binasına da Dink'in fotoğrafının bulunduğu "Buradayız. Ahparig. 8. Yıl" yazılı pankart asıldı.

        TÖRENDE GERGİNLİK

        Hrant Dink'i anma töreninin ardından Taksim Meydan'ına gitmek isteyen grupla çevik kuvvet arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polisin, grubun geçişine izin vermesinin ardından gerginlik sona erdi.

        Agos gazetesi önünde düzenlenen Hrant Dink'i anma törenine katılan bir grup, daha sonra Taksim'e doğru yürüdü. Taksim Meydanı girişine gelen grubu, güvenlik önlemi alan polis ekipleri meydana sokmak istemedi. Grup ile çevik kuvvet polisleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Sivil polislerin şahıslarla konuşmasının ardından, ellerinde bayrak ve flamalar bulunan grubun Taksim'e gitmelerine izin verildi. Polis, Taksim'e yürüyen grubu bir süre takip etti. Grup, İstiklal Caddesi'nde ara sokaklara girerek olaysız bir şekilde dağıldı.

        İZMİR

        Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 8. yılındaİzmir'de anıldı.

        İzmirEmek ve Demokrasi Güçleri Platformu adı altında bir araya gelen bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplandı.

        Ellerinde meşaleler ve üzerinde Türkçe, Ermenice, Kürtçe "Hrant için Adalet için" yazılı dövizlerle yürüyüşe geçen gruptakiler, "Katili tanıyor adalet istiyoruz", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant", "Hrant'ı unutma unutturma" ve "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz" şeklinde slogan attı.

        Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin de sloganların atıldığı yürüyüşün sonunda, Hrant Dink ve soykırım iddialarıyla gündeme gelen 1915 olaylarında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu, basın açıklaması yapıldı.

        İzmirEmek ve Demokrasi Güçleri Platformu adına Zerrin Kurtoğlu tarafından okunan basın açıklamasında, Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen iki tetikçi dışında gerçek sorumluların ortaya çıkarılmadığı ifade edildi.

        Ege Üniversitesi öğrencisi Karun Çekem duygularını Ermenice ifade ettiği etkinlik, Grup Günberi'nin konseriyle sona erdi.

        ESKİŞEHİR

        Eskişehir'de bir grup Hrant Dink'i yürüyüşle andı. Akşam saatlerinde Kanatlı alışveriş merkezi önünde toplanan grup, sloganlarla Adalar semtine yürüdü. Burada platform adına konuşma yapan Yalçın Mutlu, "Sekiz yıl boyunca Hrant Dink'i hedef gösterenler, gerçek soruşturmanın ve yargılamanın yapılmasını engelleyenler, cinayete göz yumanlar geçmişte olduğu gibi hep iktidardaydılar. Ayrımcılığa uğrayan herkesin, katledilen her emekçinin her kadının her devrimcinin hesabını sorana kadar mücadele edeceğiz. Şimdi katillerden hesap sorma zamanıdır" dedi. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

        DİYARBAKIR

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Hrant'ı katledenler ve onun arkasındakiler bulunup toplum karşısında hesap vermediği her an bu ülke için, insanlık için bir kayıptır" dedi.

        Kayapınar Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda Diyarbakır Ermenileri ile Türkiye Barış Meclisi Diyarbakır Sekreteryası tarafından düzenlenen "Hrant Dink'i Anma Paneli"nde konuşan Kışanak, Dink'in şahsında insanlık değerlerini, kardeşliği, bu toprakların ne kadar zengin olduğunu ama birilerinin bu toprakları çoraklaştırmak için ne kadar gayret sarf ettiklerini hatırladıklarını söyledi.

        "Hrant'ı katledenler emellerine ulaşamadılar. Onlar bu topraklardaki Ermeni halkının, sesi soluğu olamaya gayret eden Hrant'ı susturarak bir sayfayı kapatacaklarını zannettiler" diyen Kışanak, Hrant, sonsuza kadar bu topraklarda Ermeni halkının aynı zamanda halkların kardeşliğinin sembolü olarak yaşayacağını savundu.

        Dink cinayetiyle ilgili son zamanlarda yeni gelişmeler yaşandığını ve davayla ilgili tutuklamaların olduğunu hatırlatan Kışanak, "Hrant'ı katledenler ve onun arkasındakiler bulunup toplum karşısında hesap vermediği her an bu ülke için, insanlık için bir kayıptır. Türkiye adete faili meçhul cinayetler mezarlığına dönmüş durumda. Bunların üstü örtündükçe, arkasındaki güçler gizlendikçe, onlara bu tetiği çekme cesareti veren, onları koruyan zihniyet geleceğimizi karartmaya devam edecektir" ifadesini kullandı.Panelin ardından yaşadığı ABD'den 22 yıl aradan sonra memleketi Diyarbakır'a gelerek yerleşen Ermeni sanatçı Udi Yervant Bostancı ve bir diğer Ermeni sanatçı Stefan İlhan, Kürtçe, Türkçe ve Ermenice şarkılar seslendirdi.

        Panele HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ile vatandaşlar katıldı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ