Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Şiddetli lodos Marmara, Ege, Karadeniz'i vurdu; 9 kişi can verdi Felaket esti, denizler taştı

        Sorel DAĞISTANLI/HABERTÜRK

        Meteoroloji’nin “tam fırtına” olarak tanımladığı, hızı 100 kilometreyi bulan lodos, başta sahil kentleri olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde etkisini hissettirdi. Dalgalar sahilleri dövdü, denizler yollara taştı, binaların çatıları uçtu. Bursa ve Afyonkarahisar’da 3’er, Samsun, Balıkesir ve Çanakkale’de 1’er olmak üzere 9 kişi şiddetli fırtınaya bağlı kazalar nedeniyle hayatını kaybetti.

        Türkiye'nin batısını cuma akşamından itibaren etkisi altına alan lodos, dün şiddetini artırdı. Hızı saatte 100 kilometreyi bulan fırtına, özellikle kıyı kentlerinde hayatı felç etti. Fırtınaya bağlı olarak yaşanan kazalarda 9 kişi yaşamını yitirdi. Bursa’da şiddetli lodos nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti. Timsah Arena Stadyumu’nun inşaatında kullanılan vinç, dün saat 06.00 sıralarında Fatih Demirkıran’ın (28) kullandığı taksinin üzerine devrildi. Ön kısmı ezilen aracın sürücüsü öldü, araçtaki yolcu Kübra A. yaralandı.

        6 TIR, 2 KAMYON DEVRİLDİ

        Kestel İlçesi’nin Aksu Mahallesi’nde başına tuğla düşmesi sonucu yaralanan 83 yaşındaki bir vatandaş kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Mustafakemalpaşa İlçesi’nde ise çatıyı korumak için önlem almaya çalışan Nefi Beyhan (42), çatıyla birlikte düşerek can verdi. Kentte şiddetli lodos nedeniyle 6 TIR ve 2 kamyon devrildi, çok sayıda apartmanın çatısı uçtu. Bursa Valiliği, şiddetli lodosun etkisiyle 100 aracın zarar gördüğünü, 306 binanın çatısının uçtuğunu ve 110 kişinin yaralandığını açıkladı.

        SOBA 3 CAN ALDI

        Afyonkarahisar’ın İscehisar İlçesi’nde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen Yasemin Kostak (11), Yunus Emre Kostak (14) ve Yasin Kostak (16) hayatını kaybetti. Anne Fatma Kostak ise tedavi altına alındı. Öte yandan Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde 14, Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde ise 11 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

        UÇAN ÇATILAR ÖLDÜRDÜ

        Balıkesir’in Erdek İlçesi’nde hızı saatte 120 kilometreye ulaşan lodos, Erdek Balıkçı Barınağı’ndaki 4 tekneyi parçalayarak batırdı. Burhaniye’nin Börezli Mahallesi’nde 50 yaşındaki İbrahim Şendir adlı çiftçi, lodos nedeniyle çöken ahır çatısının altında kaldı. Şendir, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çanakkale’nin Biga İlçesi’nde, onarmaya çalıştığı çatıdan başına metal parça düşen 84 yaşındaki Abdullah Aydemir, yaşamını yitirdi. Samsun’da tarlada çalışan 60 yaşındaki Kamile Değirmenci, uçan çatının başına çarpması sonucu öldü.

        KONTEYNER TERS DÖNDÜ

        Edirne’nin Keşan İlçesi’nde işçilerin kaldığı konteynerin şiddetli lodos nedeniyle ters dönmesi sonucu 1 işçi yaralandı. Sarayiçi alanı sular altında kalırken, bu alana ulaşımı sağlayan köprüler trafiğe kapatıldı. Kırklareli’nde sağanak yağış nedeniyle dereler taştı. Mahsur kalan vatandaşlar, AFAD ekipleri ve Mehmetçik tarafından bot yardımıyla kurtarıldı. Hızı 100 kilometreye ulaşan lodostan olumsuz etkilenen 83 şilep ve tanker, Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi sahilinde demirledi. İzmit Balıkçı Barınağı’nda 3 günde 100 teknenin battığı belirtildi. Isparta’da, fırtına nedeniyle belediye binasının çatısının otobüs durağında bekleyenlerin üzerine düşmesi sonucu 2 kişi yaralandı. Manisa’da bahçe duvarının çökmesiyle 2 kişi yaralandı.

        İSTANBUL SULAR ALTINDA

        FIRTINA İstanbul’a da zor anlar yaşattı. Yeşilköy’de dükkân ve araçlar denizden taşan suyun altında kaldı. Lodos nedeniyle oluşan dev dalgalar Bostancı Sahil Yolu’nda Kartal yönünde trafiğin kapanmasına neden oldu, bazı tekneler zarar gördü. Pendik’te lodosun etkisiyle taşan deniz, karayla birleşti. Seyir halindeki araçlar sular altında kalırken, bir otomobil de yan yattı. Dev dalgalar nedeniyle sahil yolunun Zeytinburnu-Yenikapı arasındaki bölümü akşam saatlerinde trafiğe kapatıldı. Kağıthane ve Seyrantepe’de 2 binanın çatısı uçarak çevredeki 3 binaya, bir otomobile ve 2 elektrik direğine zarar verdi. Büyükçekmece Köprüsü’nde göçük oluştu. Edirne istikametinde durma noktasına gelen trafik, Beylikdüzü’ne kadar uzadı.

        YHT SEFERLERİ AKSADI

        YÜKSEK Hızlı Tren (YHT) hattı da lodostan nasibini aldı. Bilecik yakınında şiddetli lodos nedeniyle devrilen ağaç demiryoluna düştü ve hattın telleri koptu. Osmaneli-Eskişehir arasında hatta elektrik verilemezken, seferler yapılamadı. Saat 06.00’da Ankara’dan İstanbul’a hareket eden YHT, Bilecik’te inşaatı devam eden YHT Garı’nda yaklaşık 2 saat bekletildi. 300 yolcu, arızanın giderilememesi üzerine TCDD tarafından kiralanan otobüslerle Pendik Garı’na götürüldü. İstanbul-Ankara seferini yapan YHT de Bilecik’in Osmaneli İlçesi yakınlarında bekletildi. Ankara yönündeki arızanın giderilmesinin ardından tren, Ankara’ya hareket etti. Kocaeli’nde de hatta çatı uçtu.

        EYLEMCİ BAŞINDAN YARALANDI

        BEYOĞLU’nda kadın haklarını savunmak için yürüyen kadınlardan biri, lodos nedeniyle havalanan tahta parçasının başına isabet etmesiyle hafif şekilde yaralandı.

        TOZ BULUTU GÖRÜŞÜ ENGELLİYOR

        KUZEY Afrika üzerinden gelen yoğun kum fırtınası nedeniyle Yunanistan’ın başkenti Atina’daki ünlü Partenon Tapınağı adeta görünmez oldu. Afrika’dan rüzgârla taşınan çöl tozları, dün Çanakkale ve İstanbul’da da etkili oldu. Toz bulutu Çanakkale Boğazı’nda görüş mesafesini düşürdü, çok sayıda gemi fırtına nedeniyle boğaz geçişi yapmadı. Toz bulutu nedeniyle Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Esenyurt’ta görüş mesafesi yaklaşık 1 kilometreye kadar düştü. Mısır üzerinden gelen toz bulutuyla ilgili uyarılarda bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Marmara, Ege, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz’de rüzgârla toz taşınımının sonucu olarak görüş mesafesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunmasını istedi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan ise “TIR devirecek kadar şiddetli bir fırtına var. Uyarının yapıldığı bölgelerdeki uçuşlar ile güneye doğru olan uçuşlarda toz tehlikeli olabilir’’ dedi. Bu arada, tozdan özellikle yaşlı ve çocukların etkileneceğini ifade eden uzmanlar, solunum yolu ve kalp problemi bulunanların dikkatli olmasını istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ