Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan teröristler Şafak Yayla Bahtiyar Doğruyol'un adliyedeki görüntüleri , odaya giriş anları

        NEŞET DİŞKAYA-Serdar KULAKSIZ-Hayati ARIGAN/HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        İstanbul Çağlayan Adliyesi'nden yeni görüntüler ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca paylaşılan fotoğraflarda, Kiraz'ı şehit eden teröristler Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol'un, ayrı ayrı adliyeye girişleri yer alıyor.

        Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda önceki gün Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden DHKP-C’li terörist Şafak Yayla’nın adliyeye, avukatların kullandığı C Kapısı’ndan girdiği, bu kapıda sadece çantaların kontrolü için bir x-ray cihazı bulunduğu öğrenildi. Yayla’nın silahını cübbeyle kamufle ettiği görüntülere yansırken, diğer terörist Bahtiyar Doğruyol’un ise vatandaşların girdiği kapıdan adliyeye girdiği ve içeride buluştukları tespit edildi

        ÇAĞLAYAN’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı katleden DHKP-C’li teröristler Şafak Yayla ile Bahtiyar Doğruyol’un, adliye binasına nasıl girdikleri yönündeki araştırmalarda sona gelindi. Onlarca kameranın görüntülerine göre, terör örgütü üyesi Yayla’nın, İstanbul Adalet Sarayı’na takım elbiseli ve elinde avukatlık cübbesi ile giriş yaptığının tespit edildiği öğrenildi. Buna göre Şafak Yayla saat 11.29 sıralarında avukatların giriş yaptığı C Kapısı’ndan adliye binasına giriş yaptığı, Yayla’nın giriş yaptığı C Kapısı’ndaki avukat girişinde x-ray cihazı bulunmadığı, avukatların kimlik gösterip geçebildiği, sadece çantalar için x-ray cihazı yer aldığı ifade edildi.

        DOĞRUYOL ARANARAK GİRDİ

        Diğer terörist Bahtiyar Doğruyol’un ise adliyenin farklı bir kapısından vatandaş gibi aranarak içeri girdiği tespit edildi. Doğruyol’un daha sonra içeride Yayla ile buluştuğu belirlendi. 2 terörist, Savcı Kiraz’ın odasının bulunduğu 6. kattaki kameralaraysa saat 12.22’de takıldı. Kiraz’ın kapısının önünde bulunan güvenlik görevlisine “savcı beye bir dosya soracaklarını” ifade eden saldırganların, içeriye bu şekilde girdiği öğrenildi. Savcı Kiraz’ın, içeriye giren saldırganları görünce güvenliğe seslendiği, bunun üzerine dışarıdaki güvenlik görevlisinin içeriye girmek istediği, ancak kapının kilitli olması nedeniyle bunu başaramadığı belirtildi.

        ESKİ AVUKAT KARTLARI İÇİN ÖNEMLİ UYARI

        Savcı Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından teröristlerin adliyeye ellerinde cübbeyle girdikleri belirlenirken, avukatların eski kartlarını çalışanlarına ya da yakınlarına verdiği, bu kişilerin de adliyeye bu kartları kullanarak girdikleri ortaya çıktı. Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü Adalet Sarayı Polis Merkezi Amirliği’nin bu durumu 8 Ocak 2015 tarihli bir yazıyla İstanbul Barosu Başkanlığı’na bildirdiği öğrenildi.

        "GÖRÜŞMELERDE RESMEN TESLİM OLMAMIŞLAR"

        İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı, teröristlerin adliyeye girişleriyle ilgili kamera kayıtlarından alınan görüntüleri basına dağıttı. Görüntülere göre, DHKP-C’li Bahtiyar Doğruyol sabah saatlerinde normal vatandaş gibi aranarak içeriye girerken, Şafak Yayla saat 11.29’da avukat kapısından aranmadan girdi ve silahı adliyeye soktu. 2 teröristin savcının odasına girdiği görüntüyse saat 12.22’ye ait.

        ‘BİTİŞİK ATIŞ, 7.65, TERÖRIST SİLAHI’

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, yazılı açıklama yaparak şunları ifade etti: “Başsavcılık ve emniyet birimlerinin koordinesiyle hareket edilmiş, kimseye zarar gelmeden eylemin sonlandırılması amaçlanmıştır. Avukatlar Ümit Kocasakal, Şükriye Erden ile Sami Elvan’ın teröristlerle iletişimi sağlanmış, görüşmelere rağmen teslim olmamışlardır. 2 terörist, Fransız model tabanca ve çok sayıda boş kovanla ölü ele geçirilmiştir.” Savcı Kiraz’ın başına teröristlerin silahıyla bitişik atış yapıldığını belirten Salihoğlu, “Teröristlerin çantası, bomba olabileceği şüphesiyle fünyeyle patlatılmış, bomba bulunamamıştır” dedi. Bu arada CHP İstanbul Milletvekili ve eski Cumhuriyet Savcısı Ali Özgündüz, otopsi raporuna göre Savcı Kiraz’ın teröristlere ait 7.65 mm çapındaki tabancadan çıkan 5 mermiyle şehit edildiğini söyledi.

        BANKTA CİNAYET PLANI

        Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol, Savcı Kiraz’ın odasına çıkmadan önce bir bankta oturup son kez cinayet planını gözden geçiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ