Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TDK Başkanı Mustafa Kaçalin kuruma yöneltilen eleştirilere cevap verdi

        Aykut YILMAZ / HT GAZETE

        Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, “müsait” kelimesinin karşılığının değiştirilip değiştirilmemesi kararını vermek üzere Bilim Kurulu’nun henüz toplanmadığını belirtti. Kaçalin, “Bilim Kurulu toplanmadı ama toplansa da bence sözlüğe yazılan şey atılamaz. Sadece Bilim Kurulu toplanmış olur” dedi. HABERTÜRK’e konuşan Kaçalin, kuruma yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Diğer dillerde de bu tür karşılıkların envantere kaydedildiğini söyleyen Kaçalin, “Millet bunu konuşuyor mu? Konuşuyor. Biz ne yapalım? Bunun hesabı bize sorulamaz ki. Burası Milli Eğitim olsa, ‘Bunları çocuklara öğretmeyin, çocukların psikolojisini bozar’ deseler tamam ama burası TDK” diye konuştu.

        ‘DİL KURUMU KİMSENİN OYUNCAĞI DEĞİL’

        Müsait kelimesinin o anlamının dilden atılmasının, yasakçı anlayış olduğunu kaydeden Kaçalin, “Birileri bize diyor ki, ‘Bunu böyle yap, benim istediğim gibi yap’. Kadın kolektiflerininki bir hak arayışı, onlara saygı duyuyorum ama Dil Kurumu kimsenin oyuncağı değil. Dil Kurumu şimdiye kadar ne yaptıysa, biz şimdi onu yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

        Milli Eğitim’de kullanılan sözlüklere bu anlamın konulmadığını hatırlatan Kaçalin, şöyle konuştu: “Ama bu bir envanter. 1200 yıllık kelimeler var, dile girmiş, dilden düşmüş kelimeler var. Bu, ilmi bir şey. Attık deyince atılacak mı? İnsanlar yine konuşacak ve diyecekler ki, ‘Sözlüğe bakıyoruz manası yok’. ‘Türkçe’de bu kelime kullanılıyor, sizin sözlüğünüzde yok’ denildiğinde ne cevap vereceğiz? Bu bir ortaokul sözlüğü olsa, söylenenler doğru ama oraya almadık. Oraya da alınmamalı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ