Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Soma maden faciasının davası 15 Nisan'a ertelendi

        Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciası ile ilgili davanın ilk duruşması, Akhisar Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi Salonu'nda yapıldı. Duruşmayı HDP Eş Başkanı Selehattin Demirtaş, Halkların Demokratik Partisi Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve HDP'li bazı milletvekilleri takip etti. Yaklaşık iki saat süren mahkeme 15 Nisan'a ertelendi, tutuklu sanıkların duruşmaya getirilmesine karar verildi.

        Dosyanın kapsamı itibarıyla mahkemenin Akhisar Adliye Sarayı'ndaki duruşma salonu yerine, tadilatla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülen davada, ölen madenci yakınları isim ve güvenlik kontrolünden geçirilerek salona alındı.

        8 SANIK GETİRİLMEDİ

        Tutuksuz sanıkların salona gelerek katıldığı duruşmaya, İzmir Aliağa'daki cezaevinde tutuklu bulunan 8 sanık ise mahkeme heyetinin aldığı karar gereği getirilmedi.

        DEMİRTAŞ VE TANRIKULU DA TAKİP ETTİ

        HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun da duruşma salonundan izlediği davayı, ulusal ve uluslararası çok sayıda basın kuruluşu da takip etti.

        Demirtaş duruşma sonrası yaptığı açıklamada, "Tek sorumlu yargılanan sanıklar değil Tek bir siyasi sorumlu hesap verme makamında ve durumunda değil. 301 madenci şehidimize dair hepimizin vicdanını rahatlatacak adaletin çıkmasını beklemek haksızlık olur. Katliamda kim sorumluysa hak ettikleri cezaları almalılar." dedi.

        İSTENEN CEZALAR

        Faciada sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla bazı maden şirketi yöneticileri ve çalışanları hakkında açılan davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

        Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talebiyle mahkemeye çıktı.

        POLİSLE MADENCİ YAKINLARI ARASINDA TARTIŞMA

        Soma maden faciası davası öncesi, polisle madenci yakınları arasında tartışma çıktı.

        MAHKEME SALONUNDA NELER YAŞANDI?

        Mahkeme başkanı duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar, avukatlar, ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi. Bu işlem bittikten sonra mahkeme başkanı "İsmini yazdırmayan var mı?" diye sorunca, ölen işçilerin eşlerinden biri ayağa kalkıp "Adil yargılama istiyoruz" diyerek, tutuklu sekiz sanığın duruşmaya getirilmemesini protesto etti. Bazı izleyiciler de görüntüdeki tutuklu sanıklara tepki gösterdi, "Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmişler, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler" dedi. Herkes biradna bağırmaya başlayınca salon karıştı. Mahkeme başkanı tepkiler devam ederse ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madence eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avukatlarına yöneldi. Salon karıştı, avukatlar dışarıya güçlükle çıktı.

        Polis salona girerek düzeni sağlamaya çalıştı.

        "DOĞRU KARAR"

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Soma'daki maden faciası davasının tutuklu sanıkların da getirilmesi kararıyla 15 Nisan'a ertelenmesinin "doğru bir karar" olduğunu söyledi.

        Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonu önünde gazetecilere açıklama yapan Tanrıkulu, mahkemenin, "tutuklu sanıkların duruşmaya gelmesi" yönündeki tensip kararına rağmen Adalet Bakanlığı genelgesiyle tutuklu sanıkların duruşmaya video konferans yöntemiyle katılmasına karar verildiğini savundu.

        Bugün yapılan ilk duruşmada sanıkların hazır bulunmamasına madenci yakınlarının itiraz ettiğini, mahkemenin bu itirazlar üzerine sanıkların salona getirilmesine karar verdiğini dile getiren Tanrıkulu, duruşmanın 15 Nisan'da sanık ve mağdurların göz göze olabileceği bir ortamda yapılacağını ifade etti.

        Tanrıkulu, "Olması gereken buydu, doğru bir karar. Adalet ancak bu şekilde gerçekleşebilir" dedi.

        Tanrıkulu, maden faciasıyla ilgili sorumluların hükumet yetkilileri olduğunu sözlerine ekledi.

        KARANFİL BIRAKTILAR

        Duruşmanın yapılacağı salona gelmek içinSoma'daki Beşyol Meydanı'nda toplanan madenci aileleri, 5 otobüs ve sivil araçlardan oluşan bir konvoy oluşturarak Madenci Heykeli'ne hareket etti.

        Heykele karanfil bırakan grup adına açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği Yöneticisi Kamil Kartal, madenci katillerinden hesap sormak istediklerini söyledi.

        Kartal, "Biz biliyoruz ki bu katilleri saklayanlar var. Bu duruşmaya getirmiyorlar. Katillerin gözlerine bakarak konuşmak istiyoruz. Duruşmaya katılacak madenci eşleri de orada bunları söyleyecek" dedi.

        TANER YILDIZ: KONU TAMAMEN HUKUKİ

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden kazası davasına ilişkin, "Konu artık tamamen hukuki bir süreçtedir. Bu süreç içerisinde, süreci etkileyebilecek herhangi bir cümleden kaçınmamız lazım" dedi.

        Yıldız, Ankara, Hacettepe ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile Rusya'nın Mephi Üniversitesi arasında nükleer enerji eğitimi alanında işbirliği anlaşmalarının imzalanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Savcılığın iddianameyi hazırlamasıyla hukuki sürecin başladığını aktaran Yıldız, "Konu artık tamamen hukuki bir süreçtedir. Bu süreç içerisinde, süreci etkileyebilecek herhangi bir cümleden kaçınmamız lazım. Suçluların bulunması, tespit edilmesi ile alakalı Türk adaletine olan güvenimizi bu vesileyle bir kez daha vurgulamamız lazım. Sonucunu da hep beraber takip ediyor olmamız gerekir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ