Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP ve HDP heyetleri "Ağrı, provokasyon" dedi

        Düzgün KARADAŞ / Esra YAZDIÇ DEMİR / HT GAZETE

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Ağrı’ya giden CHP heyeti, askerlerle PKK’lılar arasında çatışmanın yaşandığı Diyadin İlçesi’ne bağlı Yukarıtütek Köyü’nde incelemelerde bulundu. Heyete başkanlık eden, Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı ve CHP Ağrı 1. sıra milletvekili adayı Cemil Erhan, izlenimlerini HABERTÜRK’e şu sözlerle anlattı:

        MECLİS EL KOYSUN: Ağrı’da gerek vatandaşlarla gerekse yetkililerle yapmış olduğumuz görüşmelerde gerçeklerin kamuoyuna yansıtıldığı gibi olmadığını tespit ettik. Gerçeklerin ortaya çıkarılmasi için TBMM duruma el koymalı. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin yer alacağı bir heyetle geniş kapsamlı bir araştırma yapılmalı.

        HALK TEDİRGİN VE SESSİZ: Diyadin’de ölü bir şehirle karşılaştık. Bütün dükkân ve kahveler, lokantalar kapalı. Büyük bir tedirginlik, sessizlik var halkta. Her yer kapalı olduğu için konuşmak için oturacak yer bile bulamadık, arabalarımızın içinde görüşmelerimizi yapmak zorunda kaldık.

        ZAMANLAMA MANİDAR: 3 yıldır orada şenlik düzenleniyor, üstelik karnaval havasında geçiyor. Şimdi bu olayın seçim günlerine denk gelmesi çok manidar. Bu bir provokasyondur. Allah korusun birkaç askerimiz şehit olsaydı durum çok vahim noktalara taşınacaktı.

        İSTİHBARAT ZAFİYETİ: Önceden tedbir alınsaydı, Genelkurmay’ca “terörist” diye ifade edilen unsurlarla karşı karşıya gelinmeyebilinirdi. Bir istihbarat zafiyeti var.

        ÖLÜ SAYISI 5 DEĞİL 2: Olaylar çıktığında eski Diyadin BDP İlçe Başkanı canlı kalkan olarak ortaya atılıyor, vuruluyor. Onun vurulması üzerine ateş açılıyor ve 4 askerimiz bu sırada yaralanıyor. O an başka bir Diyadinli kardeşimiz kendisini canlı kalkan yapıyor, o da yaralanıyor. Çatışma sonucunda 1 PKK’lı ve canlı kalkan olan 1 vatandaş hayatını kaybediyor. 5 teröristin öldüğü ifade ediliyor ancak biz bölgede bu rakamın karşılığını bulamadık.

        AÇILIM ENDİŞESİ: Ağrı’daki vatandaşlarımız bu olaydan dolayı açılım sürecinin bitmesinden endişeleniyorlar. Bütün arzuları Doğu ve Güneydoğu’da bir an önce açılım sürecinin tamamlanması. Bu çatışmanın da açılım sürecini hedef aldığını düşünüyorlar.

        BARIŞ ORMANI: Vatandaşlar, çatışmanın yaşandığı yerde bir ‘Barış ve Kardeşlik Ormanı’ yapılmasını talep ediyorlar. Ayrıca her yıl orada şenlik düzenlenmesini istiyorlar.

        ‘HEDEF ÇÖZÜM SÜRECİ’

        Çatışmanın ardından bölgeye giden ve Pervin Buldan, Hatip Dicle, Ceylan Bağrıyanık ile Leyla Zana’dan oluşan HDP heyetinin ise hazırladığı raporu bugün kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Raporda, özellikle çözüm sürecinin yıpratılmaya çalışıldığı vurgusu yer alırken, olay “planlı programlı bir provokasyon” olarak nitelendiriliyor. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a sunulması da beklenen raporda, 3 yıldır yapılan şenliklerde hiçbir sorun çıkmamasına karşın bu yıl böyle bir çatışmanın yaşanmış olmasının altında hükümetin seçim endişesinin yattığı, HDP’nin yükselişinin hedef alındığı, bölge halkının olayların tekrarlanabileceği noktasında tedirgin olduğu ifadelerine de yer verildiği öğrenildi.

        HDP’Lİ YÜKSEKDAĞ: Çözüm, seçime kurban ediliyor

        HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Ağrı’da yaşanan çatışmaya değinerek, “Çözüm süreci ve barış seçimlere kurban ediliyor” dedi. “Orada halkımızın demokratik ve barışçıl doğa canlısı festivali, kana bulandı. Gerçek budur. Bu gerçeğin üstü HDP’ye saldırılarak örtülemez” şeklinde konuşan Yüksekdağ, şu ifadeleri kullandı: “HDP’nin barajı aşma ihtimalini gören siyasi iktidar yine askeri yöntemleri devreye soktu. Siyasi iktidar için 2015 genel seçimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık hevesleri, Türkiye’nin genç evlatlarının canlarından daha değerli.”

        MHP’Lİ OKTAY VURAL: Çirkin ittifakın makyajı döküldü

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ağrı’da yaşanan çatışmayla ilgili olarak, “AKP ve HDP, tabiri caizse meydanlarda it dalaşı yapıyor. Seçime kadar düşük yoğunluklu, kontrollü gerilim stratejisi yürütüyorlar” dedi. Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Nevruz’da silah bıraktığı söylenen teröristler, askerimize ateş açıyor. Eski İçişleri Bakanı Âlâ açıklama yapıyor. Sen kimsin? Hâlâ İçişleri Bakanlığı’nı mı yönetiyorsun? Operasyon talimatlarını sen mi veriyorsun? Ağrı’daki saldırı ‘çözüm süreci’ diye pazarlanan bu çirkin ittifakın çirkin yüzünü bir kere daha göstermiştir. Makyajları döküldü.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ